Nemi erőszak - Az áldozat is felelős? Ne te legyél az!
Címlap / Szépség-Egészség / Nemi erőszak - Az áldozat is felelős? Ne te legyél az!

Nemi erőszak - Az áldozat is felelős? Ne te legyél az!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

Megerőszakoltak egy 21 éves lányt! Mererőszakoltak egy 11 éves gyereket! Megerőszakoltak egy óvodás korút a parkolóban! Naponta megy a licit, ki tud vadabb erőszak sztorikról beszámolni. Az ember borzong, majd elfelejti. De mi van, ha a saját bőrünkről van szó? Mi lehetünk áldozatok? Segítünk, hogy ennek kicsi legyen az esélye! 

A nyár a bulik és a könnyed szórakozások ideje, s ilyenkor hajlamosak vagyunk sokkal lazábban venni az életet. Ilyenkor jön el a bulizós kalandok ideje is, s sokszor mehetünk bele óvatlanul olyan veszélyhelyzetekbe, amelyeket nem tudunk kézben tartani, kontrollálni. Különösen a fiatalabb korosztályba tartozó nők vannak veszélyeztetett helyzetben, s így a tájékozottság, tudatos viselkedés nagyon fontos lehet.

Tehet-e róla az áldozat?
A köztudatban sokszor hamis kép él arról, hogy miért is alakul ki a nők elleni erőszak, s milyen viselkedés generálhatja a bántalmazást. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy az áldozat, mintegy „kiprovokálja” az erőszakot, az öltözködésével, vagy a viselkedésével. Ez a nézet teljes mértékben hamis lehet, hiszen a nő által mutatott viselkedés megítélése nagyon szubjektív dolog a férfi részéről.

A tömeg védelmet ad?
Az életkor sem mindig behatárolható, hiszen van rá példa, hogy akár hajlottabb korú nők is válhatnak nemi erőszak áldozatává. Hamis biztonságérzetet adhat, ha a fiatal nők ketten, vagy hárman mennek bulizni, közlekednek a sötét utcán. Ez nem mindig megoldás a bántalmazás elkerülésére, hiszen találkozhatnak olyan „csoportokkal”, akik könnyűszerrel elbírnak majd velük.

Milyen helyzetek rejtenek veszélyeket?
Ha meg szeretnénk védeni magunkat, akkor érdemes egy kis gyanakvással kezelnünk azokat a helyzeteket, amelyek veszélyeket rejthetnek magukban. Ha új ismerősünk jóképű, kedvesnek tűnik, s látszólag az életvitele is rendben van, az még nem jelent garanciát arra, hogy elmehetünk vele egy kihalt helyre, mivel ezzel teljes egészében rábízzuk magunkat. Ebben az esetben nincs garancia arra, hogy nem fog visszaélni a helyzettel.

Nem a kriplik a nemi erőszakot elkövetők!
Sokan azt hiszik, hogy az olyan férfiak követnek el nemi erőszakot, akik egyébként nem tudnak szexuális partnerre szert tenni, következésképpen nincs más megoldás a számukra ahhoz, hogy a szexualitást megéljék. A valóság azonban azt mutatja, hogy az erőszakos szex és a bántalmazás gyökere nem a kielégületlenségben keresendő, ez a viselkedés inkább egyfajta „erőfitogtatásnak”, „hatalmi játszmának” fogható fel, a nők rovására. Továbbá helytelen azt gondolnunk, hogy „csak azt lehet megerőszakolni, aki ezt akarja is”, hiszen az, hogy a nő izgalmi állapotban van-e, nem előfeltétele annak, hogy a behatolás megtörténjen. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy sokkal kevesebb erőszak történik szórakozóhelyen, vagy annak a közelében, sötét utcán, mint a nők lakókörnyezetében, vagy éppen a saját otthonában.

Ebből az is következik, hogy nagyon gyakran – az erőszakos esetek többségében - a nemi erőszak előre megtervezett, s nem is idegen férfiak hajtják végre, hanem olyan emberek, akiket a nő ismer, vagy esetleg még a rokonai is.
 

Melyek azok a viselkedési formák, amelyekkel még nagyobb veszélybe sodorhatjuk önmagunkat?
- Éjszaka, a sötét utcán közlekedve mindenképpen sokkal nagyobb kockázatot vállalunk fel, különösen, ha a környék kihalt, s nincs kitől segítséget kérnünk.
- Új ismerősünkkel nem célszerű már az első alkalommal olyan helyre mennünk, ahol „bármi megtörténhet”, - ha egyelőre még nem akarjuk a szexet az illetővel. Arra, hogy megismerjük Őt, érdemes néhány óránál több időt szánnunk.
- A „divatos” drogok, növelik a szexuális erőszak esélyét, ilyen értelemben is áldozattá válhatunk, ha használjuk ezeket, vagy használókkal töltjük együtt az időnket. Eleve kiszolgáltatott helyzetbe, állapotba hoznak, nem lesz nehéz a kárunkra bántalmazást elkövetni.
- Figyeljünk azokra a „trükkös” módszerekre is, amelyek mostanában tapasztalhatóak. Az italba kevert drogok meg fognak minket fosztani a döntési szabadságunktól. Ne igyunk olyan italokat, amelyeket nem a szemünk láttára töltöttek ki a bontatlan üvegből!
- Az erőszak lehetőségét sokszor a kapcsolati rendszereink tükrében kell átgondolnunk. Általánosságban véve jó szabálynak fogható fel, ha olyan férfiakkal, akiket nem tudnánk elképzelni szexuális partnerként, - nem akarunk velük intim kapcsolatot kialakítani, - viselkedjünk egy kicsit távolságtartóbban, s gyanakvóbban. Ha egyedül tartózkodunk a lakásban, akkor ne engedjük be őket. Ez vonatkozhat az olyan emberekre is, akik különböző „ürügyekkel” próbálhatnak meg bejutni a lakásunkba. Az olyan személyektől, akik valamilyen hivatalt képviselnek, kérjünk igazolványt! Ha a lakásunkat, gépkocsinkat áruljuk, ne egyedül legyünk, ha a vásárló érkezik.
- Ne ringassuk magunkat hamis illúziókba! Mérjük fel reálisan a lehetőségeinket, előre gondoljuk át, hogy mit tennénk veszélyhelyzetben. Ne gondoljuk azt, hogy „úgyis meg tudom magam védeni”. Vagy: „miért pont engem támadnának meg?”
- Ha önvédelmi fegyvereket szeretnénk magunknál tartani, akkor gondoljuk végig, hogy valóban tudjuk-e ezeket használni? Különösen veszélyes szerszám a kés, hiszen ezt nagyon komolyan és akár életveszélyes következményekkel fordíthatják ellenünk!
- Ne szálljunk be idegen autóba, vagy ne hajoljunk be idegen személygépkocsi ablakán. Ha az autós érdeklődik, esetleg térképet mutogat, ne közelítsük meg, inkább hagyjuk, hogy az autós kiszálljon a térképével, és odajöjjön hozzánk.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük, vagy kezelni tudjuk az erőszakos helyzeteket?
- Közlekedjünk óvatosabban az éjszakai órákban. Kérjük meg a barátainkat, hogy ajánljanak egy megbízható taxist, aki éjszaka dolgozik. Kérjük el a számát, s mindig ugyanazt a taxist hívjuk, hogy vigyen minket haza. De talán a legjobb, ha valamelyik családtagunkkal megbeszéljük, hogy értünk jön a bulira!
- A gázspray megítélése nagyon sokféle. Jól jöhet, de ha olyan támadás ér minket, amelyre egyáltalán nem tudtunk felkészülni, akkor nem sokat ér. Akkor sem fogjuk tudni használni, ha váratlanul, valamelyik ismerősünk, vagy barátunk támad meg minket, a saját otthonunkban. (Zárt térben ez nem is túl jó ötlet, mivel a gáz bennünket is megríkathat)
- Foglalkozzunk egy kicsit gondolatban a támadás esélyével! Próbáljuk képzeletben lefuttatni a várható eseményeket, s ez sokat segít majd abban, hogy egy konkrét helyzetben reális döntéseket hozzunk!
- Az önvédelmi, vagy harcművészeti tanfolyam nagyon sokat segíthet, ám itt is figyelembe kell vennünk néhány dolgot! Az edzőterem nem egyenlő a valós veszélyhelyzettel! Vagyis próbáljuk meg ötletesen megoldani saját védelmünket!

Ha még gyakorlatlanok vagyunk az önvédelemben, akkor ne próbáljuk meg a legbonyolultabb ütéseket/rúgásokat kivitelezni!

Keressünk inkább sebezhető pontokat, amelyeket viszonylag könnyebb eltalálni. Ilyenek lehetnek például:

1. a lágyék minden férfinál első számú pont a legsebezhetőbb testrészek között. Viszonylag könnyű is ide rúgni, hiszen nincs magasan, könnyen eltalálhatjuk. Ha a támadónk már a földre lökött/nyomott minket akkor a kezünkkel is megcélozhatjuk ezt a testrészt, s erőteljes húzással, csavarással támadhatjuk meg.

2. A szemek is kiemelt helyet képviselnek az érzékeny testrészek között. Ezeket inkább a kezünkkel/ujjainkkal támadhatjuk meg, de ha kicsit gyakorlottabbak vagyunk az önvédelemben, akkor a könyökünk is nagyon hatékony fegyver lehet ebben az esetben.
3. A térd, sípcsont is nagyon tud fájni, ha erőteljesen rúgjuk meg őket.

Ne hősködjünk, ha nincs esélyünk!
Vegyük figyelembe azt is, hogy milyenek az adott erőviszonyok! Három-négy erőteljes támadó esetén nyilvánvaló, hogy nem kerülhetünk ki győztesen a helyzetből. Ha néhány hónapja már gyakoroljuk az önvédelmet, harcművészetet, attól még ne gondoljuk azt, hogy esélyünk van megvédeni magunkat. Itt már elképzelhető, hogy ront a helyzeten, ha agresszíven ütünk, rúgunk. Ekkor már a puszta túlélésünk lehet a cél, tehát ne hergeljük feleslegesen a támadóinkat.

Ha már megtörtént a baj, akkor nagyon fontos, hogy megtegyük a következő lépéseket. Természetesen a hatóságokhoz kellene fordulnunk, de ezzel fel kell vállalnunk a vizsgálat komoly lelki terhét. Ebben segíthetnek olyan szervezetek, amelyek a nők testi és lelki védelmét tűzték ki célul. Ezen túl mindenképpen érdemes önmagunkért megtennünk azt, hogy keresünk egy pszichológus szakembert, s az Ő segítségével dolgozzuk fel lelki szinten, ami történt.

Nagyon sokat segíthet az is, ha olyan közösséget, klubot keresünk magunknak, ahol hasonló helyzetet megélt nőket találhatunk. Az Ő tapasztalataik, megoldási stratégiáik segíteni fognak minket abban, hogy további életünket ne határozhassa meg a bántalmazás emléke.

Lányi Tamás
Edző a HarmoNet sport és önvédelmi tanácsadója, aki várja az olvasók kérdéseit >>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6330 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x