Pisifutam - Egy kínos betegség, amiről nem szeretünk beszélni...
Címlap / Szépség-Egészség / Pisifutam - Egy kínos betegség, amiről nem szeretünk beszélni

Pisifutam - Egy kínos betegség, amiről nem szeretünk beszélni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mit értünk hiperaktív hólyag alatt? Hiperaktív a húgyhólyag, amikor akkor is vizeletürítési ingert jelez a számunkra, amikor még nincs is annyi vizelet a hólyagunkban, ami a normál vizeletürítési ingert kiváltaná.  

Ha elcsöppen...
Ilyenkor sürgető vizelési inger jelentkezik, amelyet izomgyengeség esetén a húgycső nem tud megtartani, és így könnyen elcsöppenhet a vizelet, vagyis késztetéses inkontinencia jön létre. Tipikus példája ennek az, amikor valaki tudja hazafelé menet, hogy pisilnie kell, de még időbe telik, míg hazaér. Ahogy közeleg az ajtónyitás, illetve a kulcs a zárba kerül, tűrhetetlen, sokszor kontrollálhatatlan vizeletürítési inger lép akcióba és ilyenkor sokszor történhet baleset is.

Melyik korosztályt érinti leginkább?
Nem korosztály kérdése, hanem inkább rossz megszokás, beidegződés. Sokszor jelentkezik stressz helyzetekben ez a probléma, mintha a hólyagunk ki akarna menteni minket szorongatott helyzetünkből. Mindannyian ismerjük a vizsgadrukkot: van, akinek ilyenkor hasmenése van de; van, akinek a hólyagja lép működésbe, muszáj kimenni, kiüríteni azt. Ilyenkor, ha átmenetileg is, de kiszabadulunk a stressz helyzetből, ezzel a hólyagunk „eléri célját”.
Férfiaknál vagy nőknél gyakoribb?
A nők hólyagkapacitása anatómiailag is általában kisebb, mint a férfiaké, ezért érzékenyebb a nők hólyagja. Ha egy nőnek utazás közben már sürgető vizelet ürítési ingere van, jobban tesszük, ha megállunk, és engedünk a hólyag sürgető ingerének, máskülönben az egész család rosszul járhat…

Minek a következtében alakulhat ki a nagyfokú hólyaggyengeség?
Ha nem figyelünk testünk jelzéseire, hólyagunkat rendszeresen túltágítgatjuk, nem megyünk el vizeletet üríteni már az első ingerre, hanem tartogatjuk (ugyan minek is?) a vizelet formájában kiürülő salakanyagot, az gyengíti mind a húgycső, mind a hólyag izomzatát, és arra szoktatja a testünket, hogy ilyen erőteljes, sürgető ingereket alkalmazzon, hátha arra majd jobban odafigyelünk. Olyan, mintha felhangolnánk az inger intenzitását. Ráadásul a pangó vizelet táptalaj a felszálló fertőzéseknek, így könnyen tud kialakulni hólyaggyulladás, ami a sürgető vizelési ingerek még gyakoribbá válásához vezet.

Melyek a gáti gyengeségből eredő tünetek?
Első fokú gyengeségi tünetek a húgycső területén a stressz inkontinencia, azaz megnövekedett hasűri nyomás hatására (köhögés, tüsszentés stb.) a vizelet akaratlanul elcsöppen. Eleinte csak egy-két csepp ürül, de ez akár a teljes hólyagtartalom kiürüléséhez is vezethet. A hátsó záróizom területén a külső aranyerek megjelenése, szél- és széklettartási problémák, illetve nőknél a hüvelygyengeség, ami gyakran úgy jelentkezik, hogy levegő áramlik a hüvelybe, és az onnan hanghatással távozik. Férfiaknál gátizom gyengeségi tünet lehet a merevedés szögének csökkenése, illetve az, ha egy férfi már csak ülve tud vizeletet üríteni. Ezek a tünetek fokozódni is tudnak, ha időben nem teszünk ellene, azaz nem erősítjük meg a gátizmainkat. Ilyenkor nőknél szervsüllyedéses panaszok alakulnak ki: hólyagsérv, végbélsérv és méhsüllyedés.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 11293 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x