Lágy, de erőteljes mozdulatokkal előre-hátra!
Címlap / Szépség-Egészség / Lágy, de erőteljes mozdulatokkal előre-hátra!

Lágy, de erőteljes mozdulatokkal előre-hátra!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Szeretnéd, hogy mosolyod már az első pillanatban elbűvölje Őt? Szeretnéd, ha az intim együttlét alatt semmi sem kellene titkolnod? Vedd hát a kezedbe minél többet! A várt hatás nem marad el! 

A fogtisztítás története
A fogtisztítás már a feljegyzett történelem előtt elkezdődött. Ezt világszerte számos ásatás is alátámasztja, ahol fogpiszkálókat, faágakat, pamutszálakat, madártollakat, állati csontokat, sőt sündisznó tüskéket találtak. Sok természethez közeli ember ma is alkalmaz hagyományos módszereket a fogak tisztán tartására, mint például ujjvastagságú puha gyökereket, amit rágással koptatnak.

Egyszerűbb példákra az ókori Egyiptomban is bukkanhatunk, hiszen akkoriban ezeket az eszközöket magukkal vitték a sírba is. Ez arra utal, hogy már az idő tájt is nagyra becsülték az egészséges és szép fogsort. Az ókori görögök púderrel dörzsölték fogaikat, és az is feltételezhető, hogy fogpiszkálót is használtak. Az iszlám világban miswak vagy siwak elnevezésű, gyökérből vagy faágból készített eszközt használtak, melynek fertőtlenítő hatást tulajdonítottak. 

Az ókori Rómaiak márvány- és habkő-porral dörzsölték fogaikat egy vászondarab és az ujjuk segítségével. Ezek a korai tisztítási technikák nem változtak a középkor alatt. Sőt, az ókori tudás számos eleme el is veszett, hiszen a középkori népesség nagy része teljesen elutasította a szájhigiéniát.

Kínai találmány a fogkefe
Az 1600-as években használták elsőként, és nagyon sokáig kizárólag Kínában volt ismert a fogkefe. A nyugati világ számára az angol William Addis vezette be az első fogkefét 1780-ban. Az első szabadalom azonban csak 1850-ben született meg az Egyesült Államokban H.N. Wadsworth nevével fémjelezve, de a fogkefe tömeges gyártása csak 1885-ben kezdődött el.

A fejlett formatervezés csontból készült nyelet jelentett lyukakkal, amelyekbe szibériai vadkansörtét fűztek. Ez utóbbi azonban nem volt ideális megoldás, mert a sörték nehezen száradtak meg és a baktériumok is megtelepedtek benne, sőt a sörték gyakran kiestek a keféből. A termék bevezetése ellenére csak a második világháború környékén kezdett elterjedni a fogmosás az Egyesült Államokban, részben azért, mert ez része volt az amerikai katonák napi rutinjának. A háború után többségük ezt a szokást a mindennapjaiban is megtartotta.

A természetes (állati szőrből készült) sörtéket 1938-ban felváltotta a szintetikus szálakból, nylonból készült változat, mely DuPont nevéhez fűződik. A szintetikus sörtére való áttérés mérföldkövet jelentett a szájhigiénia területén. Az állati szőrnek ugyanis számos hátránya van, hegyes és kemény, így könnyen felsértheti az ínyt, és túl sok nedvességet szív magába, ami miatt baktériumok és gombák tökéletes táptalaja lehet (növelve ezzel az esetleges fertőzések kockázatát a szájüregben). Amikor az 1930-as években feltalálták a nylon-t, forradalmi megoldást jelentett a sörte-probléma kiküszöbölésére. Rugalmasságuk, nyúlékonyságuk és nedvesség-visszatartó képességük nagy előnyt jelentett a természetes sörtékkel szemben.

HarmoNet tipp: Fogápolás, szájhigiénia>>>

Manuális fogkefék
A jó szájhigiénia fenntartása az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy fogaink és ínyünk egészséges, mosolyunk ragyogó legyen. A legeredményesebben ezt úgy érhetjük el, ha rendszeresen, azaz naponta legalább kétszer fogat mosunk. Az európai népesség 80 százaléka manuális fogkefét használ napi szájápolási rutinja során. A különböző típusú fogkefék közül igényeinknek megfelelően választhatunk, a sörte anyaga, a fogkefe mérete és formája mind-mind eltérő lehet.

A fogkefe fejlesztése gyors fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben - a kisebb és hajlított fejek, a vékonyabb sörték és a csomózott szálak csak néhány példa ezek közül. A legújabb fejlesztések következtében olyan fogkefét is választhatunk, melyen elhalványuló indikátor jelzi, ha fogkefénk feje elhasználódott, vagy amelyik a keresztirányban elhelyezett sörtéknek köszönhetően még hatékonyabban távolítja el a lepedéket. 
  
A széles termékskála ellenére még ma is rengeteg tévhit él a helyes fogmosási technikákról és a fogkefék megfelelő használatáról. A fogkefék rendszeres cseréjére irányuló figyelem pedig szintén nem elégséges.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 7031 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x