Veszélyes vény nélkül kapható szerek - köptetők, amit...
Címlap / Szépség-Egészség / Veszélyes vény nélkül kapható szerek - köptetők, amit ne adj a gyereknek

Veszélyes vény nélkül kapható szerek - köptetők, amit ne adj a gyereknek

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

A recept nélkül kapható köhögés és megfázás elleni szerek gyártói "fokozott elővigyázatosságból" azt javasolják, hogy négy évnél fiatalabb gyerekeknek ne adjuk ezen szereket. A gyógyszergyárak ezentúl biztonsági csomagolást alkalmaznak majd és új mércéket mellékelnek a termékekhez. 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) átdolgozza a recept nélküli szerek hetvenes években írott kódexét, amely meghatározza, hogyan dobható piacra az adott gyógyszer. Az új kódexben az újabb kutatásokat is figyelembe veszik majd. A recept nélküli szerek új címkéket kapnak, melyeket fokozatosan cserélnek le a termékeken.

Gyermekorvosok kétségbe vonják a recept nélkül kapható szerek hatékonyságát és biztonságosságát. "Az első számú problémaforrás a véletlen lenyelés, így a legfontosabb tanács, hogy úgy tároljuk a gyógyszereket, hogy a gyerekek ne érhessék el őket" - mondta el Dr. Janet Woodcock, a FDA Gyógyszerkutató és Elemző Központjának igazgatója. "Másodsorban pontosan kövessük az utasításokat, ne adjunk egyszerre többféle gyógyszert, amelyeknek ugyanaz lehet a hatóanyaguk."


Linda Suydam, a Receptnélküli Szerek Gyártóinak Szövetsége elnöke üdvözölte a gyártók önkéntes akcióját, a közelgő náthaszezonban már az új címkékkel találkozhatunk a termékeken. A gyártók arra is figyelmeztetnek majd, hogy a szülők ne adjanak allergia elleni antihisztaminokat a gyerekeknek az elalvás segítésére.

HarmoNet tipp: Tiszta vizet a pohárba: Pontosan ennyi melamin elviselhető a szervezeted számára (Hivatalos adatok!) >>

Az Associated Press hírügynökség szerint a gyerekgyógyászok lelkesen fogadták a hírt. Dr. John Jenkins, az FDA Új Gyógyszerek Osztályának vezetője azonban elmondta, hogy nem gondolnak a gyerekgyógyászok által szorgalmazott teljes tiltásra, mert attól félnek, hogy a szülők felnőtteknek szánt orvosságokat adnának gyerekeiknek. Januárban az FDA már kiadott egy javaslatot, amelyben nem javasolják az orrcseppek, köptetők, antihisztaminok és köhögéscsillapítók adását két év alatti gyerekeknek, mert életveszélyes mellékhatások léphetnek fel.

Az FDA-hoz 1969 és 2006 szeptembere között beérkezett jelentések között 54 olyan van, amely orrcsepp, 69 pedig  antihisztamin szedésekor bekövetkezett halálesetről számol be, többnyire kétévesnél fiatalabb gyermekeknél. A nátha elleni szerek hatásossága ellen szóló bizonyítékok ellenére sok gyerek is szedi ezeket. Az Egyesült Államok Járványügyi és Prevenciós Központja szerint évente mintegy 7000 11 év alatti gyerek kerül kórházba a nátha elleni szerek mellékhatásai miatt.

HarmoNert tipp: Tiszta vizet a pohárba: Pontosan ennyi melamin elviselhető a szervezeted számára (Hivatalos adatok!) >>

Az adatok elgondolkodtatók természetesen, ennek ellenére a felmérésből nem derül ki hogy ez csak gyógyszeripari termékekre vonatkozik-e. Vélhetőleg a legjobb, ha szakember megkérdezésével a természet patikájához fordulunk - a szerk.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9792 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x