Cukorbeteg kismamák? - Diabétesz roham, 5 másodpercenként...
Címlap / Szépség-Egészség / Cukorbeteg kismamák? - Diabétesz roham, 5 másodpercenként 1 ember!

Cukorbeteg kismamák? - Diabétesz roham, 5 másodpercenként 1 ember!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A diabétesz mai napig az egyik legveszélyesebb és legnehezebben kezelhető betegség, hiszen egy egész életet és életmódot követel az érintettől és sokszor közvetlen környezetétől is. Miként gyógyítató, hogyan mérjük a vércukorszintet, milyen gyakran és miért? Miként érintettek a kismamák és babáik? Fontos információk a legédesebb témáról! 

A cukorbetegség ma Magyarország lakosságának 8-10 százalékát érinti, bár a betegek körülbelül felének egyáltalán nincs tudomása a problémájáról.

Ez hihetetlenül magas arány. Akkora, szám ami már odafigyelést és cselekvést igényel.

„Könnyebb a bajt megelőzni, mint gyógyítani!”
A betegség súlyosságát hangsúlyozandó hadd idézzek Budapest főpolgármester-helyettesének üzenetéből.

„Annak szemléltetésére, hogy mekkora jelentősége lehet a megelőzésnek, a távolból is egy kis segítségüket kérem. Számoljanak lassan magukban ötig! 1…, 2…, 3…, 4…, 5… 

Ameddig – nagyjából öt másodpercig – számoltunk, a Cukorbetegek Nemzetközi Szövetsége (IDF) által tavaly közzétett egészségügyi jelentése szerint, egy újabb ember lett cukorbeteg valahol a nagyvilágban. Percenként tehát 12, óránként 720, naponta 17.280 az új diabeteszes. (A betegségben és szövődményeiben meghaltak számát talán most nem is kell emlegetni.) 

A betegségtől az IDF Jelentése szerint mintegy 250 millió ember szenved világszerte. A nagyvilág ma élő cukorbetegei tízmilliókkal többen vannak, mint Oroszország teljes lakosságának kétszerese. 
Döbbenetes adatok ezek! Különösen, ha hozzátesszük –a jelenlegi tendenciák folytatódása esetén: 2025-ig mintegy 380 millió embert fenyeget a betegség. 

A cukorbetegség ma – reprezentatív felmérések alapján becsült adatok szerint – Magyarország lakosságának 8-10 százalékát érinti, bár a betegek körülbelül felének egyáltalán nincs tudomása a problémájáról.
Ez is döbbenetesen magas arány! Olyan adatok ezek, amelyek külön-külön és együttesen, cselekvésért kiáltanak!

A cukorbetegség krónikus, egész életen át tartó betegség, ami nem megfelelő gondoskodás esetén olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a szívinfarktus, vakság vagy végtag amputáció. Ezért az érintett betegek hosszú távú életkilátásait döntően befolyásolja, hogy a kezelésük, illetve az önellátásuk megfelelő minőségű legyen, hogy a betegségre a lehető leghamarabb fény derüljön.

A korán felismert vércukor-anyagcsere zavar megfelelő kezelésével nemcsak a betegek életminőségén lehet javítani, hanem a szövődmények kockázata is csökkenthető, illetve megelőzhető. Ma már Magyarországon is könnyen elérhetők azok a korszerű eszközök, amellyel a lakásokból ki sem mozdulva, odahaza is rendszeresen ellenőrizhető a teljes család vércukorszintje. Rendelkezésre állnak a gyógyszerek is, amelyekkel hatásosan lehet kezelni a cukorbetegséget. 

HarmoNet tipp: Édes élvezetből halálos kór: Diabetes - Ismerd fel! (Teszttel!) >>

Egy adatra azonban érdemes visszatérni. Az érintettek csaknem 50%-ának fogalma sincs arról, hogy cukorbeteg. A betegség által „csak” veszélyeztetettek között ez az arány nyilvánvalóan ennél is nagyobb.„


Hasznos információk mindenkinek a megelőzéséről
A következő kérdésekről Győrffy Tündével, cukorbetegeket oktató program vezetőjével beszélgettem.

Hányszor és kinek kell mérni a vércukorszintjét?
A felnőtt lakosság minden tagjának ajánlott évente ellenőrizni, ugyanis sok olyan betegség vezethető vissza a magas vércukorszintre amire nem is gondolnánk. Pl a látás romlása, vizelési panaszok, hölgyeknél visszatérő gombás fertőzések, bőrviszketés,hajhullás ,étkezések utáni fejfájás.

Miért kell mérni?
A cukorbetegség sokféle szövődménnyel járhat melyek megelőzése miatt fontos, hogy időben felismerjék és kezeljék. A szövődmények lehetnek, pl. szív és érrendszeri problémák, vese, vizelési panaszok, fogak lazulása, stb..

Hogyan előzhető meg?
Erre nehéz válaszolni, hiszen ha valaki genetikailag már örökölte annak nem lehet megelőzni.

A beszélgetésből azonban kiderült, hogy a szerzett cukorbetegség sok olyan pszichés tényezője lehet, amire nem is gondolunk. Találkozott és beszélgetett visszatérő betegekkel, akikről kis idő múlva kiderült, hogy a cukorbetegség kialakulása előtt pl. meghalt egy közeli hozzátartozója, vagy súlyos fertőzésen esett át, vagy nagyon stresszes életet élt, vagy nagy trauma érte a beteget a kialakuláskor, esetleg depressziós lett. Azért is okozhatnak ezek az esetek fokozott rizikótényezők, mert ilyenkor hajlamos az ember többet enni, nem odafigyelni a táplálkozás minőségére, stressz csökkentésére több édességet enni.

HarmoNet tipp: Édes élet? Cukorbetegség - típusok, megelőzés, gyógyítás. Ne add fel! >>

A kismamákat szűrik
A kismamákat a terhesség alatt kötelezően szűrik. Az ilyenkor jelentkező magas vércukorszintet hívják terhességi cukornak.

Meggyógyul a kismama a terhességi cukorból?
Megnyugtatás, hogy a terhesség után általában elmúlik, viszont akinek már volt és még egyszer teherbe esik az feltétlenül nézesse meg mihamarabb, mert ilyenkor fokozottan van rá esély, hogy megint magas lesz.

De, ha még a második terhesség alatt is magas, akkor sincs még ok elkeseredésre, mert még mindig elmúlhat a szülés után. Fontos odafigyelni az életmódra, a helyes táplálkozásra. A kórházakban dolgozó dietetikusok tanácsára.

Azonban akiknél már egyszer kimutattak magas cukrot azoknál az esély nagyobb az újbóli kialakulásra ezért mindig fontos figyelni, és évente ellenőrizni.

E.M.

Szerkesztő: Fodor Kata

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3669 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x