A stressz legfőbb oka és oldása!
Címlap / Szépség-Egészség / A stressz legfőbb oka és oldása!

A stressz legfőbb oka és oldása!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A Jóga évezredes hagyománya modern világunkban újra éled, s vele együtt az egészséges táplálkozás, a természettel való szorosabb kapcsolat, a teremtés csodáinak megélése. Egy ősi indiai monda miszerint, Síva olyan mozdulatokat keresett, amelyek számunkra, földi halandók számára az egészségünk támogatói lehetnek. Nos, ezért gyakorlatokat talált ki. Ezeknek a gyakorlatoknak a száma nyolc és félmillió! Ebből nekünk embereknek 84 ezer maradt gyakorlásra - elegendő a megismerésre. 

A gyakorlatok az  élőlényeket, igényeiket jelképezhetik, mert a Védák szerint az univerzumban 8.400.000 különböző faj létezik.
A jóga, mint az ősi bölcsek tanítása, az Univerzális törvények megismeréséhez vezet bennünket. A jóga szó egységet, illetve az egységgel való összekapcsolódást jelent, mely elnevezés a Világmindenség kozmikus folyamataira, ember és Univerzum egységére utal. Amióta ember a Földre tette a lábát, keresi élete rejtekeit és értelmét. Honnan jöttünk, hová tartunk, és ki vagyok én?  - örök kérdések ezek.

Befelé vezető út
Boldogok, kiegyensúlyozottak akarunk lenni, mégis az emberek többsége nehezen fogadja el, hogy az élet nem választható el a szenvedéstől, a fájdalomtól. E szenvedésen való munkában segítségünkre van a jóga, mint  a belső erőhöz vezető út. A jóga útján a testi gyakorlatokat úgy tekinthetjük, mint kapukat, melyek magunkba, befelé vezetnek, a bennünk lévő, de elfeledett  legbelső forrásunkig, Istenig, Önvalónkig. Már az első napok gyakorlataival átéljük, hogy felszabadulnak a testi, lelki és szellemi-spirituális energiáink. Mivel a gyakorlás a tiszta minőségek felszabadítására irányul, így engedünk egyre nagyobb teret magunkban az örömnek, elégedettségnek, nyugalomnak.

HarmoNet tipp: Fogadkozz a szexre - jógával >>

Korlátokon túl

A jóga fizikai szinten kiválóan alkalmazható a gerinc korrigálására, a test egészének erősítésére, keringés javítására, így magas és alacsony vérnyomás esetén, menstruációs problémákban, fejfájásban, szexuális problémákban, de idegesség, nyugtalanság, alvásproblémák esetén is és a többi mai modernkori betegségben, melyeknek leghíresebb mumusa a stressz. Mivel a jóga  vezetésében megtanuljuk az érzelmek-gondolatok irányítását, hatékonyan alkalmazhatjuk a stressz  kezelésében is. Ez nagyon fontos, hiszen a legtöbben a könnyebb megoldást választva  nyugtatóhoz, altatóhoz és fájdalomcsillapító szerekhez nyúlnak.

A testen keresztül dolgozunk, így fedezzük fel a korlátokat, feltárjuk az eddig elrejtett vágyakat, félelmeket, gyengeségeket, negatív gondolatokat, az önzőséget. Talán éppen ezért is vállalják a jóga önismereti útját oly kevesen a fizikai fejlesztéssel szemben, mert bizony a magunkról való lemondás nem a legkellemesebb belső utazás. A gyengeségek leleplezése során, erősségekkel  is találkozunk és így egyre  tisztább képet kapunk arról, kik is vagyunk valójában.

HarmoNet tipp: Miért jógázunk? - Életfilozófia a jólétért >>

Ki vagyok én?

Megismerni magunkat hosszú, sokszor nehéz próbát jelent.  Önismeretünk mélyítésében sokat segít a jóga, és a jógafilozófia, hiszen megtanítja számunkra, hogyan figyeljük meg magunkat. A tanítás szerint amit figyelünk az erőt kap. A stressz legfőbb okozója a szétszórt figyelem,  amivel együtt az ember elkülönültté válik. Így veszíti el testével, belső folyamataival , legbelsőbb értékeivel a kapcsolatot. Ha figyelmünket a testünkre, testünk egyes részeire irányítjuk, máris  kapcsolatba kerültünk velük. Tudomásunk van róluk. De próbáljuk csak meg 3-4 percig ott is tartani a figyelmet. Nem lehetséges. Újra és újra elfeledjük, újra és újra elveszítjük, így válik az ember a nyughatatlan elme az érzelmek és a test vágya rabszolgájává. Ezt nem akarhatjuk, hiszen nem vagyunk sem a fájdalom, sem a harag, sem a düh, sem a szenvedés. Azok vagyunk, akik nem azonosítjuk magunkat ezekkel a negatív minőségekkel. De mégis, ki az, aki nem azonosítja magát?   

Knolmár Marica
Képek: Nilamani Jógaközpont
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3302 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x