Természetes önvédelem - értelmes ölősejtek
Címlap / Szépség-Egészség / Természetes önvédelem - értelmes ölősejtek

Természetes önvédelem - értelmes ölősejtek

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Amerikai kutatók kiderítették, hogy a korábban "buta" mikrobaellenes fegyvernek hitt immunsejtek valójában szofisztikált elemei az immunrendszernek, és emlékeznek a korábbi behatolókra. 

A szerzők reményei szerint a természetes ölősejtekkel kapcsolatos meglepő eredményeik alapján új utak nyílhatnak meg a védőoltások kutatása terén. A természetes ölősejteket mindeddig a veleszületett immunrendszer részeinek tartották. A veleszületett immunrendszer szerepe az első, alapvető válaszadás. Az emberi evolúciót tekintve ez az ősibb. Elemei minden egyes fertőzésre úgy reagálnak, mintha először találkoznának vele. A természetes ölősejtek funkciója a fertőzött sejtek elpusztítása. A természetes ölősejteket részben citokinek - a fertőzött sejtek által küldött figyelem-elhívó jelek -, részben pedig a sejt felszínéhez antitestek által kötődő jelzőmolekulák aktiválják. Az antitestek az immunológiai fegyvertár frontvonalát képezik.


Az immunsejtek másik kategóriája az úgynevezett adaptív immunrendszerhez tartozik. Ezeknek a B és T limfocitáknak saját immunológiai memóriájuk van, vagyis képesek felismerni az egyszer már kárt okozó behatolókat. A védőoltások ezt az immunológiai memóriát használják ki. A roncsolt kórokozó (vagy egy részének) a testbe juttatásával az adaptív immunrendszer megtanulja a hívatlan vendég azonosítását és elpusztítását. Ez a tudás még évekkel, sőt akár évtizedekkel az oltás után is megmaradhat.

HarmoNet tipp: Őssejtbank nyílik hazánkban  >>

A brit Nature online verziójában közzétett vizsgálat során a San Fransisco-i Kaliforniai Egyetem mikrobiológusai Lewis Lanier professzor vezetésével egy jól ismert betegséggel, a cytomegalovírussal fertőztek meg laboratóriumi egereket. Tanulmányozták a fertőzött állatok természetes ölősejtjeit, és megállapították, hogy felszínük tele van receptorral, vagyis kikötőhellyel, melyek lehetővé teszik a vírusfertőzött sejtek megcélzását. Ezek után figyelték ezeket az árulkodó sejteket heteken-hónapokon át, majd újra tesztelték az állatokat. A természetes ölősejtek egy része a fertőzés után az immunszövetekbe rejtőzött - ahol versenyre kelt az adaptív immunrendszer limfocitáival -, hogy az újra megjelenő vírusra gyorsabban és jobban tudjon reagálni.



A kutatók ezen "memóriasejtek" közül néhányat nem fertőzött egerekbe juttattak, majd ugyanazzal a vírussal fertőzték meg az egereket.
Egy héten belül a rágcsálók szervezetében jelentős mennyiségű vírus-specifikus természetes ölősejt keletkezett, melyek megvédték őket a betegségtől. A felfedezér paradigmaváltást jelent a természetes ölősejtek feladatát illetően, áll a cikkben. A természetes ölősejtek nem az ősi védekezőrendszer gyalogkatonái, hanem mind a veleszületett, mind az adaptív rendszer jellegzetességeit magukban hordozzák. "Ez megváltoztatja az eddigi felfogást" - nyilatkozta Lanier az AFP-nek. "Az emlékezőtehetség nem olyan újdonság, mely csak a B és T sejtekkel együtt érkezett. Korábban veleszületettnek hitt sejtekben is kimutatható. Felmerül a kérdés tehát, hogy lehet-e vakcinálni a természetes ölősejteket, vagy a B, illetve a T sejteket a fertőzések, például az AIDS elleni küzdelem érdekében."

HarmoNet tipp: Több ész, több sperma! >>

Korábbi kutatások kiderítették, hogy egyes egyének sokkal jobban ellenállnak a humán immundeficiencia vírusnak (HIV), mint mások, és esetükben sokkal hosszabb ideig tart az AIDS progressziója. Egyesek szerint a különbség az egyénre szabott természetes ölősejt receptoroknak tudható be, melyek sokkal hatékonyabban küzdik le a HIV-fertőzött sejteket, mint másokéi. A bizonyíték egyelőre azonban csupán statisztikai és nem közvetlen. "Ha ki lehetne ismerni ezeket a specifikus természetes ölősejteket, esetleg fokozhatnánk aktivitásukat, és sikerülhetne sokkal jobban kordában tartani a vírust" - vélte Lanier.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3509 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x