Biopamut, biogyapjú, ökotermék - avagy mitől bio a bio? Trendi...
Címlap / Szépség-Egészség / Biopamut, biogyapjú, ökotermék - avagy mitől bio a bio? Trendi vagy egészséges?

Biopamut, biogyapjú, ökotermék - avagy mitől bio a bio? Trendi vagy egészséges?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egyre több üzletben kaphatóak biotermékek, nem csak zöldség vagy gyümölcs, hanem ruházati cikkek is. Ezek a bio növény- és állattenyésztés alapelveinek megfelelően előállított alapanyagból készült termékek. De vajon az előállítás során is bio anyagokat használnak? Mi a különbség az öko, a bio és a natúr között? A vásárló tudja, hogy mitől bio vagy öko egy termék? Ezekre és még hasonló kérdésekre kaphatsz választ cikkünkből.  

A legtöbb vásárló "trendi", de nem tudja mitől bio a bio

Az egyik ruházati multicég hazánkban is forgalomba hozta ökológiai módon termesztett pamutból készült termékeit. Ezzel kapcsolatban készült egy tanulmány, melyből többek között az derült ki, hogy a vevők ugyan szívesen vásárolnak eféle termékeket, de legtöbbjüknek halvány lila gőze sincs arról, mitől bio a bio, vagy mitől öko a bio. Ennek kiküszöbölésére minden áruházban kifüggesztettek egy rövid tájékoztatót, így talán nem csak a „trendiség” miatt veszik majd termékeiket, hanem az egészségtudatos vásárlást is elősegíthetik.

Hát lássuk… Mitől bio a biopamut?

A gyapot termesztése során nem használnak műtrágyát. Szigorú előírásoknak megfelelően csak olyan vegyszereket alkalmaznak, amik nem károsak az emberi szervezetre. Ezeket a szabályokat, az eu törvényekbe rögzíti. Minden országban ellenőrző felügyelet végzi a vizsgálatokat, hogy tényleg mindent betartanak-e a termesztők. Ha valóban megfeleltek az előírásoknak, csak akkor kaphatják meg a bio minősítést. Ilyen rendeletek nem csak a pamutra vonatkozóan léteznek, hanem egyéb terményekre is, melyeket ökogazdálkodásban állítanak elő. Vagyis ezekkel a termékekkel biztosan kedvezünk egészségünknek, bőrünknek.



A ruhák gyártása során, az alapanyagokon nem megy végbe semmilyen, az ember szervezetére káros anyagokat tartalmazó vegyi folyamat. Talán ezek miatt alakult ki, hogy leginkább a babaholmik kelendők. Hiszen a picik bőre érzékeny a külső behatásokra, ami által csökkenthető a szennyező anyagok rájuk jutó koncentrációjának mértéke. No meg a szülők leginkább gyermekeiket akarják megóvni a külső környezet okozta ártalmas hatásoktól.

Mitől bio a biogyapjú?

A bio-állattenyésztés alapelveinek megfelelően tartott birkákból származik a gyapjú, amit felhasználnak a készítéskor. Ezeket az állatokat ökológiai legelőkön tartják, ami azt jelenti, hogy amit megesznek, az sem lehet vegyszerekkel kezelt területről. (No persze az esőnek nem parancsolhat senki.) Továbbá a legelőkön elegendő napfényhez, friss levegőhöz és pihenőhelyhez juthatnak. A mesterséges anyagok, mint pl. a növekedésserkentők, hizlalószerek használata sem megengedett ezekben a gazdaságokban.

A ruha készítése során sem alkalmaznak vegyszereket, melyek károsak lennének az emberre nézve. Legalábbis a mai tudományos álláspont szerint. A gyapjúban lévő lanolin, gyapjúzsír lehetővé teszi a gyapjú számára az öntisztítást és önfertőtlenítést. A nyersgyapjút pedig nem kezelik vegyi anyagokkal és a festés is ökológiailag biztonságos módon történik.



Mit nem használnak a bio ruhák készítésekor?

Növényi és ásványi eredetű anyagokkal festik a biopamutot. Nem tartalmaznak nehézfémeket, formaldehidet, ami különösen allergizáló hatású lehet az arra érzékenyeknél. Nem használnak optikai fehérítőket. A cipzárak és patentok általában króm- és nikkelmentesek.

Öko vagy bio, natur vagy reform?

Az ökotermék a biotermék hivatalos elnevezése, amelyet az Európai Unió és a magyar jogszabályok határoznak meg. Ennek alapján hivatalosan ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretei között előállított termék illethető a bio, öko vagy organikus elnevezéssel. A lényeg a termesztés, előállítás körülményein van, amelyet a termesztés, tenyésztés során ellenőriznek. Utólag ugyanis laboratóriumi vizsgálatok alapján nem lehet semmit sem öko (bio, organikus) termékké minősíteni. A reform elnevezés csak azokra az élelmiszerekre vonatkozik, melyek az éppen aktuális tudományos elvek alapján egészségesnek mondhatóak. A natur termék pedig, a kevésbé feldolgozott, ezáltal természetesebb élelmiszerre utaló jelzés.

 
 
Szóval érdemes odafigyelni a különböző elnevezésekre, mert az ár sokszor hasonló, viszont a minőség más. A bio és öko elnevezésű termékek azok, amelyek valóban magas minőséget takarnak és biztos, hogy vegyszermentes, adalékmentes, természetbarát helyről származnak, azaz ökogazdálkodásból. Ha ezeket mind ismered és tudod, akkor valóban trendi, egészségtudatos vásárló vagy.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 15369 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x