4 különös titok a súlyproblémádról
Címlap / Szépség-Egészség / 4 különös titok a súlyproblémádról

4 különös titok a súlyproblémádról

Forrás: mdosz
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-03

Mitől függ, hogy elhízós vagy inkább karcsú alkatú vagy? Mik hajlamosíthatnak az elhízásra leginkább, s milyen enyhébb, illetve súlyos következményei lehetnek a túlsúlynak? Apró titkok, különös furcsaságok súlyodról, jojó-kúra helyett.  

1. Hatással vannak-e a gyermekkori szociális körülmények az ifjú felnőttkori túlsúlyra és elhízásra?

Ha a testtömegről, túlsúlyról, elhízásról van szó, akkor gyakran keressük az okokat valahol a múltban, családunkban. Kérdés, hogy a gyermekkori szociális körülményeink vajon tényleg hatnak-e testtömegünkre, és ha igen miként befolyásolják azt. Bár a skandináv országokról általában a jó szociális körülmények jutnak eszünkbe, mégis finn kutatók a szociális körülmények és az elhízás mértékének kapcsolatát vizsgálták.

Finnországban az ezredfordulón közel kétezer (1894), 18-29 éves felnőtt vett rész abban a vizsgálatban, mely azt hivatott kideríteni, van-e és ha igen, milyen kapcsolat lelhető fel a testtömeg index, és a gyermekkori szociális körülmények között.

Azt találták, hogyha a szülők képzettsége alacsonyabb, munkanélküli van a családban, vagy a gyermek csonka családban nő fel, akkor a nők esetében nagyobb a túlsúly (BMI 25-30) kialakulásának veszélye, bár más, pozitív ráhatásokkal ez az esély jelentősen csökkenthető. Ha azonban más negatív tényezők is megtalálhatóak, pl. a szülők alkohol vagy mentális problémája, vagy bántalmazás az iskolában; akkor már nem a túlsúlyosság, hanem az elhízás (BMI 30 felett) esélye nő szignifikánsan. A férfiak ilyen szempontból kicsit szerencsésebbek, náluk nem találtak olyan gyermekkori szociális faktort, mely ilyen látványosan megjósolhatta volna a túlsúly, vagy elhízás kialakulást, mint a hölgyek esetében. Az kiderült azonban, hogy mindkét nem esetében erős kapcsolat lelhető fel a szülők végzettsége és gyermekeik testtömegének növekedése között.

A felfedezett kapcsolatok jelentősége abban rejlik, hogy ismeretükkel hatékonyabb prevenciós programok tervezhetők, melyekkel a fennálló szociális hátrányok ellensúlyozhatóak.

2. Fogvesztés és elhízás a svéd populáció egy meghatározott körében

Az elhízással számos betegség, vagy hátrány kapcsolatba hozható. Svédországban arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a fogaink állapota, száma és az elhízás között van-e kapcsolat.

A kétezres évek elején (2001-2005 között) közel háromezer (2816), véletlenszerűen kiválasztott, 30-74 év közötti lakost kértek fel, hogy vegyen rész a vizsgálatban. A végső elemzésben azok vettek részt, akik a következő paraméterekkel rendelkeztek: testtömegük alapján az elhízott kategóriába tartoztak (testtömeg index 30 felett), hasi típusú elhízottak (derék körfogat nők esetében 88 cm, férfiak esetében 102 cm felett), vagy fogaiknak száma kevesebb, mint 20.

A felmérés kapcsán kiderült, a résztvevők közül 420 fő rendelkezik kevesebb, mint 20 foggal; a 30-59 éves korosztály 6%-a, a 60-74 évesek 53,5%-a. Az átlagos testtömeg index hasonló volt a hölgyek és az urak esetében, azaz átlag 26,9 kg/m2, habár a nők esetében gyakoribb volt mind az általános elhízottság, mind a hasi elhízás mértéke. A hatvan év alattiak esetében nemtől függetlenül erős kapcsolat volt felfedezhető a fogak elvesztése és mindkét típusú elhízás mértéke között, illetve kiderült, hogy ezt nem befolyásolják sem a szociális-gazdasági körülmények, az életstílus, vagy társbetegségek megléte sem.

A tanulmányból kiderül tehát, hogy egy újabb veszély - a fogak elvesztésének esélye - is fennáll abban az esetben, ha nem vigyázunk és elhízunk.

HarmoNet tipp: Zsírégető fogyókúra magas vérnyomásban szenvedőknek - Exkluzív tippek természetgyógyászunktól! >>

3. A szénhidrát anyagcserezavar előfordulási gyakoriságának vizsgálata a tömegközlekedésben dolgozó sofőröknél

A túlsúly és az elhízás ma világszerte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1 milliárd felnőtt embert érint. A túlsúllyal karöltve nagyon gyakran megjelenik a szénhidrát anyagcsere kisebb-nagyobb mértékű működési zavara is. A csökkent glükóztoleranciát, mely az éhgyomri vércukorszint normál szintje mellett akár éveken át is tünetmentes lehet, gyakran nevezik a cukorbetegség megelőző állapotának is. Egy nemrégiben, lengyel szakemberek által kivitelezett klinikai vizsgálatban egy magas kockázatnak kitett népességcsoport, a tömegközlekedésben dolgozó sofőrök egészségi állapotát vizsgálták, a szénhidrát anyagcsere megfelelőségének szempontjából.

Az említett vizsgálatban 570 tömegközlekedési dolgozó vett részt. Az eredmények szerint a vizsgált csoport 47,5%-ában a hiperglükémia (magas vércukorszint) volt megfigyelhető. Az átlagos éhgyomri vércukorszint 5,5 mmol/l (99,9 mg/dl) volt, ami az egészséges éhgyomri vércukorszint felső határa. Ezek közül egy esetben állították fel a sérült glükóztolerancia (IGT) diagnózisát. A cukorbetegséggel összefüggésbe hozható megbetegedések aránya 1,4% volt, ami a korcsoportnak megfelelő átlagos gyakoriság háromszorosának felel meg. A résztvevők további 2,45%-ánál pedig cukorbetegséget diagnosztizáltak, az ő átlagos éhgyomri vércukorszintjük legalább 7 mmol/l (126 mg/dl) volt.
Az ilyen és ehhez hasonló átfogó vizsgálatok csak még inkább hangsúlyozzák a munkahelyi szűrővizsgálatok és a foglalkozás-egészségügyi munka jelentőségét.

4. Energia felvétel, fizikai aktivitás, energia egyensúly és rák: epidemiológiai bizonyíték

A civilizációs betegségek kialakulása számos tényező függvénye. Ezek közül néhány, pl. genetikai adottságaink, nemünk, életkorunk, általunk nem befolyásolható, azonban mások, pl. energia felvételünk, fizikai aktivitásunk mértéke vagy testtömegünk jól irányíthatóak, módosíthatóak.

A következőkben összegezzük a járványtani bizonyítékokat az energia felvétel, fizikai aktivitás és az elhízás vonatkozásában a rákkal összefüggésben.
A túlzott energia felvétel a tudományos bizonyítékok alapján megnöveli a vastag- és végbélrák, a prosztata- és az emlőrák kialakulásának kockázatát. Azonban, elsősorban azért, mert a fizikai aktivitás, a testparaméterek, valamint a metabolikus tényezők erősen befolyással vannak az energia-felvétel és -felhasználás egyensúlyára, nehéz az energia-felvétel, mint önálló rizikótényező, hatását megvizsgálni a rák kialakulása szempontjából.

HarmoNet tipp: Hogyan állj át húsevésről a vegetáriánus étkezésre? - Tippek leendő vegáknak >>

Elegendő tudományos bizonyíték áll rendelkezésre, amely a fizikai aktivitás kockázatot mérséklő szerepét támasztja alá vastagbél-, valamint emlőrák esetén. Úgy tűnik, hogy ez a pozitív hatás kifejezettebb a vastagbél rák vonatkozásában a férfiaknál, míg az emlőrák vonatkozásában a menopauzán már átesett nőknél. A tudományos bizonyítékok szintén megerősítik a fizikai aktivitás kockázatcsökkentő szerepét a méh-, tüdő- és prosztatarák esetében is. Elenyészőek a bizonyítékok azonban a fizikai aktivitás védő szerepét illetően a végbélrákkal összefüggésben, valamint egymásnak ellentmondó vizsgálati eredmények állnak pillanatnyilag rendelkezésre a hasnyálmirigy-, a petefészek- és a vesedaganatok esetén.

Megalapozott az összefüggés az elhízás és számos daganattípus megnövekedett rizikója vonatkozásában. Meggyőző bizonyítékok támasztják alá az elhízás kockázatnövelő szerepét a vastagbél, a végbél, az emlő (menopauza után lévő nők esetén), a méh, a vese, valamint a nyelőcső rákos megbetegedéseivel szemben. Ugyanezen vizsgálati eredmények felvetik továbbá számos egyéb daganattípus (hasnyálmirigy, máj, epehólyag, prosztata) és az elhízás közti összefüggés valószínűségét, ugyanekkor bebizonyosodott, hogy a testtömegtöbblet nincs hatással a tüdőrák kialakulásának kockázatára.  Más rosszindulatú daganatok kockázatában az elhízás hatása tisztázatlan.

MDOSZ >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3505 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x