Látni, vagy Neked láthatatlan? - Szemed és betegségei
Címlap / Szépség-Egészség / Látni, vagy Neked láthatatlan? - Szemed és betegségei

Látni, vagy Neked láthatatlan? - Szemed és betegségei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Valószínűleg mindenkinek a családjában akad, aki érintett a témában. Magyarországon minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak van valamilyen látásproblémája. A Fókuszban a látás Program a megelőzésen kívül látásjavító tanácsokkal is szolgál neves szakértők és szakemberek közreműködésével. 

Magyarországi adatok
A nők 5 a férfiak 3 százalékának látása olyan szinten romlott, hogy csak kartávolságra lát. Ahogy a társadalom növekszik, úgy ez a szám egyre nő. Ennek ellenére a látással és annak megóvásával sajnos kevese foglalkozik a média. Nem nagyon tudják az emberek, hogy mit is tehetnek a látásuk egészségének megőrzése érdekében.

Fókuszban a Látás Program

A Fókuszban a Látás Program szakértője Prof. Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója, beszélt a rendszeres szemvizsgálat fontosságáról. Egyes látásproblémákról pedig Szák Erika, az Ofotért vezető optometristája. AZ Ofotért a Fókuszban a látás Programot 2008.-ban a célból indította el, hogy ismeretterjesztő tevékenységével felhívja a figyelmet a látás megőrzésének és a megfelelő korrekció kiválasztásának fontosságára.

Az ellenőrzőtábla okozta döbbenet
Sokan azt hiszik, hogy tökéletes a látásuk, ennek tudatában élik életüket, ülnek az autóba, dolgoznak. Amikor a szemészetre kerülve leülnek az ellenőrzőtábla elé, akkor derül ki, hogy nem látják a fekete vonal feletti számokat, amely pedig a jó látás kritériuma.A jó látás

A jó látás napi teljesítőképességünkre és életvitelünkre is hatással van. Gyermekek esetében a látás befolyásolja olvasási és tanulási képességét. A felnőttek esetében a gépkocsivezetést, az információszerzés kényelmét és pontosságát. Annak ellenére azonban, hogy ekkora jelentőség van a jó látásnak életünkben, csak a népesség kis része vesz részt rendszeresen szemvizsgálaton. A rendszeres szemvizsgálat pedig már gyerekkorban ajánlott. Felnőtt korban pedig leginkább, azért mert a látás az öregedés folyamatával egyenes arányban 40 éves kor körül kezd romlani. Ezért is javasolt 40 felett évente az ellenőrző vizsgálatokat elvégeztetni. Születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni szemünk, 45 évesen már csak hármat korrigál. A legtöbb embernek ebben a korban lesz szüksége szemüvegre az olvasáshoz. Az alkalmazkodóképesség teljes hiányát 65 évesen érjük el, ekkor megnő a szürke hályog felbukkanásának veszélye is. A szem sok, az egész testet érintő rendellenességekről is árulkodik, pl. cukorbetegség, magas vérnyomás. Ezért is fontos az ellenőrzés. Továbbá szemvizsgálattal kimutathatók a szürke vagy zöld hályog és a maculadegeneráció kialakulásának tünetei is.

A távollátás időben történő felfedezése megelőzi a térlátási problémák kifejlődését
Ha a távollátást nem fedezik fel idejében, már 3 éves kor körül, akkor elveszíthető a térlátás, a kezelés elmulasztása pedig kancsalsághoz is vezethet. De a térlátási zavarral nehezebben sajátítható el az olvasás és az írás, majd diszgráfia, diszkalkulia, diszlexia kialakulásához vezethet. Továbbá a téri tájékozódást is nehezíti. Nincs tehát olyan életkor, amikor felesleges a szemvizsgálat.

HarmoNet tipp:
Szemjóga - szemüveg és műtét helyett egy szelíd út a nagyszerű látásért >>

Rövid vagy távollátás, mit jelent a mínuszos vagy a pluszos szemüveg?

A látásprobléma a szem valamely megbetegedéséből, vagy a szem optikai rendszerének fénytörési hibájából fakad. Ez utóbbi egyénre szabott szemüveggel vagy kontaktlencsével jól korrigálható. Ha a szem a retina (látóhártya vagy ideghártya) elé fókuszálja a fénysugarakat, akkor rövidlátásról, ha a retina mögé, akkor túllátásról beszélünk. Az előbbieknek „mínuszos”, utóbbiaknak „pluszos” lencsére van szükségük.

Mi a jó látás feltétele?
A jó látás feltétele az optikailag tökéletes lencse és a megfelelő korrekció. Az ehhez szükséges szemvizsgálatot a szemorvos vagy az optikai üzletek diplomás optometrista szakemberei végzik. Az optometrista ellenőrzi a látást, megméri a fénytörési hibát, majd a legmegfelelőbb típusú lencsét ajánlja. Szembetegségre utaló jel esetén szemészhez küldi a pácienst.


Szemüveg és kontaktlencse egyedileg

A szemüveg és a kontaktlencse is egyedileg készül, az adott szemre szükséges törőerővel (dioptriával), az arcra és szemre illesztetten. Az előre gyártott, kész szemüvegek használatának az a veszélye, hogy nem illeszkedik mindkét szem igényéhez: ilyen hiba lehet, hogy nem megfelelő a dioptria, mert a két szem eltér egymástól, vagy hiányzik a cylinder komponens. A kész szemüveg elhelyezkedése sem személyre szabott, ezért előfordulhat, hogy nem megfelelő a lencsék centrálása, azaz nem felel meg a szembogarak távolságának (pupillatávolságnak). Fennáll a veszélye, hogy a szemüvegkeret nem illeszkedik megfelelően az arcra: magassági eltérés van a lencse közepe és a szembogár között, a lencsék dőlése nem megfelelő, rossz a szaruhártya-szemüveglencse távolság. Ezeknek a hibáknak szédülés, fáradtság, gyengébb látásfunkció lehet a következménye.

HarmoNet tipp: Látástréningről - megtanulható? >>

Felnőttkori szembetegségek

Felnőttkorban is több olyan szembetegség van, amely alattomosan, tünetek nélkül vagy kevés tünettel kezdődik, és akár előrehaladott látásromlás is kialakulhat, amikor a beteg panaszt észleli és szemorvoshoz fordul. Ilyen a zöldhályog, amely 60 éves kor fölött népbetegségnek számít, és ilyen a cukorbetegség szemészeti szövődménye a diabeteszes retinopathia is. A súlyos látásromlás mindkét esetben csak időben történő felismerés esetén és kezelés alkalmazásával kerülhető el. Az időskori maculadegeneráció (az éleslátás helyének korral járó elfajulása) féloldali jelentkezés esetén sokáig rejtve maradhat, pedig ha időben felismerjük, akkor a száraz típusban megelőzésre, a nedves típusban kezelésre van lehetőség. Mivel az említett három szembetegség a hazai vaksági statisztikában vezető helyen áll, nagyon fontos, hogy előfordulásukat csökkentsük, a látásromlást és a vakságot megelőzzük. Ennek legfontosabb lehetőségei a szemvizsgálat és a szűrés.

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6433 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x