Jógalégzés: Turiyam az egészséges női életért!
Címlap / Szépség-Egészség / Jógalégzés: Turiyam az egészséges női életért!

Jógalégzés: Turiyam az egészséges női életért!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Szeretnénk egyensúlyban élni, egészségesen, így mostanra a Turiyam olyan gyakorlatokkal készült, amelyek támogatják e belső női igényünket. Pozitivitás, erő, csupán a légzés tudatosításával. Egyszerű és nagyszerű gyakorlat következik: Figyeld meg a légzésedet, ahogy ki és beáramlik a levegő. Nézzük csak! 

Turiyam légzéstudatosság gyakorlat
Állva, vagy éppen egy széken ülve figyelj a légzésedre. Érzékeld, ahogy a friss levegő beáramlik és lehűti az orr belsejét,megérinti az orrodban lévő pici szőrszálakat és kövesd lefelé is a légcsöved irányába, majd ahogy a has és mellkas  emelkedik, tágul. Legyél figyelmes a váltásnál, hiszen egy kis pillanatra sem kilégzés és sem pedig belégzés nem történik, ismét váltás és kilégzés: meleg, puha áramlás kifelé. Kezd előről, lassan, mélyen, türelmesen végezd, figyelmeddel kövesd a légzés útját.

Azt tapasztaljuk, hogy nem tudjuk, csak pár pillanatra ezt a gyakorlatot teljes figyelmünkkel követni. Sajnos ez gyakran történik így, mert a figyelmünk fáradt. Mitől fárad el a figyelem? Azokban a tevékenységekben, amelyek észrevétlenül emésztenek fel sok energiát úgy, hogy nagyon könnyűek és tetszetősek: tévénézés, netezés, felületes beszélgetés, smsek, telefonálgatás, pletyka, shopingolás, reklámok. Nem könnyű a figyelmet úgymond megedzeni, de a gyakorlással ez elérhető, így azokra a forrásokra tudjuk irányítani, ahonnan valódi energiát kaphatunk.

A nő és az  életenergia
Miért kell éppen a légzésünket figyelni, működik az magától?! Ha felületes, szapora, szaggatott, kapkodó, akkor megfelelő energia és oxigén hiányában elfárad a szervezet egésze és jönnek a kellemetlen tünetek: fáradtság, szédülés, fejfájás és emésztési problémák, a nyak és váll, a hát fájdalmai. Ezért hasznos dolog, ha megfigyeled a légzésedet és törekszel a helyes légzés megtanulására. Te hogyan lélegzel?


Ha megfigyeljük légzésünket, akkor van módunk egy teljesebb, mélyebb, egészségesebb légzés elsajátítására. Ha így teszünk felfedezzük azt a csodát, melyet az egyszerű minden pillanatban megtörténő légzés számunkra nyújtani tud úgy, hogy mindig kéznél van: A légzés kapcsolat az életenergiával (prána, ki, csi), azzal az erővel, amely mindent átjár, mindent táplál az Univerzumban.  A légzés az élet oldalán áll. A légzés lüktetés, áramló ritmus, harmónia éppen az, amit a nő elveszített a modern taposómalomban: az élettel való kapcsolat. A Turiyam jó híre a nők számára, hogy ez a kapcsolat visszaszerezhető!

Ellentétek dinamikus harmóniája
Ha megfigyeljük a légzést, megéljük, hogy Nap -férfi és Hold – nő egy pár. Kettőben az egy. Sokat halljuk, hogy egyek vagyunk. A légzés tudatosságának gyakorlatával ez meg is élhető. Emberként részei vagyunk az Egésznek, a Világmindenség Óceánjának, de amíg öntudatlanul bugdácsolunk, figyelmünk elkalandozik, ebből vajmi keveset tudunk megélni. Ha a nő eltávolodik az éltető forrástól egyre kevesebb tápláló energiához jut, így elfárad, stresszessé, türelmetlenné, szomorúvá, magányossá, beteggé válik.

HarmoNet tipp: Ébreszd fel a szunnyadó nőt! Az újjászületés receptje >>

A helyes légzés és a nő
  1. A helyes légzés hatására erősödik az immunrendszer . Átalakul, felfrissül, javul a keringés, megtisztul a szervezet egésze
  2. A tiszta táplálékok lesznek a kívánatosak a szervezet számára!
  3. Tisztul, tágul a tudat
  4. Tisztulnak az érzelmek, a gondolkodás
  5. Erősödik a tüdő, a hasi szervek vérellátása felfrissül
  6. Az egész szervezetet átjárja az éltető, tápláló energia
  7. A helyes légzéssel női életünk teljesebbé – egészségesebbé válik, ajándékunk a harmónia

Stressz helyett válaszd a közép erejét!
Sajnos, jól ismerjük a stresszt és annak káros hatásait. Sok nő fél, szorong és kapaszkodókat keres. Nem véletlenül, hiszen az élet nem habostorta, nem csak jó, hanem bizony nehéz is. A pozitív gondolkodás sok nőnél a negatív elfojtását, kikerülését, vagy a minősítés gyakorlatát jelenti. Érdemes tudni, hogy az egyensúly ereje semleges: pozitív és negatív dinamikus harmóniája.

„Tudatos nőként kell élnünk”, halljuk oly sokszor, de mit jelent ez?

A tudatosság
„Ha megfigyeljük elménket működés közben, meglátjuk, hogy a múlt és a jövő felé tart, nincs köze a jelenhez. A múlt jelenthet menekülést  a jelenből, mely esetleg kellemetlen, vagy pedig a jövő ad reményt a jelentől való szabadulásra. Az elmét tehát lefoglalja a múlt és a jövő, ezért hanyagolja el a jelent.” (Krishnamurti)

A Turiyam a női tudatosságról: Amikor azt mondjuk tudatos, akkor minősítés nélkülit értünk alatta, az elmének azt az állapotát, amikor a dolgokat úgy fogadja el, ahogy vannak: „Nap arcú Buddha, hold arcú Buddha”, - mondja a Zen. A tudatos elme szemlél. A tudatosság jelenlét. Ekkor tudatában vagyunk annak, hogy látunk, ülünk, lélegzünk.

A nő és a jóga többezer éves bölcsessége
A jóga ősi gyakorlata bölcsen tárja fel a modern nő előtt  a  testi-lelki-szellemi fejlődés Útját. A jóga gyakorlatai teret biztosítanak azoknak az erőknek, melyek testünket lelkünket és szellemünket táplálják és az Univerzummal való kölcsönösségi folyamatainkat támogatják.

Elmondhatjuk, hogy a legtöbb nő megfeledkezik a légzés nyújtotta lehetőségekről és felszínesen lélegezik. Amennyiben a mélyebb és teljesebb légzést választanák, tudniuk kell, hogy a légzés újratanulható. A légzés legfontosabb izma a rekeszizom, mely elválasztja a hasüreget a mellkastól. Amikor belélegzünk lefelé mozdul el a has felé és tágítja a mellkast. Így a levegő a tüdő minden részébe beáramlik, összenyomódnak a hasüreg szervei. Ezzel a mozgással jótékonyan hatást gyakorolunk az emésztésre és a hasi szervek, a méh, petefészek keringésére is. Belégzéskor növekszik a nyomás a hasüregben és csökken a mellkasban, ami nyomáskülönbséget okoz és ezzel növekedik a véráramlás a hasból a szívbe.

HarmoNet tipp:
Átvágni a gordiuszi csomót is - a jóga erejével! >>

A jóga légzőgyakorlataiból
  1. Teljes légzés esetén belégzéskor először a has, majd a mellkas, végül a tüdőcsúcs telik meg levegővel. A kilégzéskor a sorrend: a has, a mellkas, majd visszaereszkedik a váll és a tüdőcsúcs kiürül. Gyakorolhatjuk, ahogy a jóga többi, mindannyiunk számára kedvező légzőgyakorlatait. Ügyeljünk a gyakorlásnál arra, hogy gyengédek, finomak legyünk, ne erőltessük a gyakorlást és pihenjünk, ha szükséges.
  2. Helyezkedjünk el kényelmesen egyenes háttal egy széken és figyeljük a légzésünket. A hasunkat domborítva lélegezzünk be, majd a kilégzéskor húzzuk be a hasunkat - amennyire csak tudjuk. Tetszés szerint végezzük a gyakorlatot, figyelembe véve a fokozatosság és mérték követését!
  3. Helyezkedjünk el kényelmesen egyenes háttal egy széken és figyeljük a légzésünket.  Lassítsuk a légzést, mélyítsük úgy, hogy az orron át lélegezzünk. Erőlködés mentesen, finom vezetéssel, lassan töltsük fel levegővel a tüdőnk alsó részét, s közben az alsó bordákat és a hasat nyomjuk távolabb. Következő lépésben a levegőt tüdőnk felső részébe vezessük figyelmünk kíséretében, a mellkast toljuk előre és a hasunk feszes legyen. Nagyon lassú, gyengéd, finom kilégzéssel ürítsük ki a tüdőt. Tetszés szerint végezzük a gyakorlatot, figyelembe véve a fokozatosság és mérték követését!

A Tedzso-Bindu Upanisad a pránajamáról 
"A világ valótlanságának bizonyítását kilélegzésnek hivják. Az Én vagyok a Legfelsőbb Lényeg (Brahman) ismétlődő érzést belélegzésnek nevezik. Amikor ez az érzés maradandóan rögzült az elmében, azt hívják a lélegzet visszatartásának. Ilyen a bölcs légzés-szabályozása. Az orrlyukak nyomásával irányítani a légzést, az a tudatlanok módszere”

(Eredeti cím: Turiyam az egészséges női életért! – az írás a Turiyam tanításai közül való és készülő könyvének része!)

Knolmár Marica
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3948 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x