Miről tájékoztatnak a kozmetikai dobozokon lévő ábrák?...
Címlap / Szépség-Egészség / Miről tájékoztatnak a kozmetikai dobozokon lévő ábrák?

Miről tájékoztatnak a kozmetikai dobozokon lévő ábrák?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ahogy az élelmiszeripar, úgy a kozmetika is használ szabványosított jelzéseket. Az ábrák, melyek a csomagoláson helyet kapnak, legtöbbször hasznos információkat tartalmaznak. Azonban ahhoz, hogy a vásárló tudatosan dönthessen, ismerni kell a jelzéseket. Te vajon tudod mit jelent például a kis nyuszi vagy a nyitott tégely egy dobozon? Na és a könyvecske egy rúzs csomagolásán? 

Nyuszi a háromszögben
Amelyik terméken ez a jelzés látható az abszolút állatbarát tesztelést jelez. A gyártó a készítmény kifejlesztése és tesztelése során nem végzett állatkísérleteket. Ami azt is jelenti, hogy sem a köztes felhasználásra került anyagokkal, sem a végtermékkel nem végeztek állatkísérleteket. Ezeket a vizsgálatokat az emberi bőrhöz hasonló anyagokon végzik, de nem állatokon. Az EU törekvései közé tartozik, hogy 2013 után tilos legyen az összes kozmetikai célú állatkísérlet. Ekkor majd sejtszintű modelleken majd kísérleti személyeken tesztelik az anyagokat.

Zöld pont
A Zöld Pont a környezetvédelem talán elsőként megjelent szimbóluma hazánkban. A két egybefonódó nyilacska azt jelenti, hogy a termékek előállítója és forgalmazói gondoskodnak a csomagolás újrahasznosíthatóságáról. Az ilyen jelzéssel ellátott csomagolások például: tusfürdők, samponok, egyéb műanyag flakonok, papírdobozok, fogkrémes tubusok, műanyag táskák stb. újrahasznosíthatók. Ha kiürültek, akkor a szelektív hulladékgyűjtő megfelelő részébe kell kidobni őket. Ezzel biztosítjuk, hogy újrafelhasználásra kerül, és nem károsodik általa a környezet, hiszen ezen, műanyagok nagyon lassan (akár évtizedek alatt ) bomlanak csak el, és így nem csak a helyet foglalják földünkön, nagymértékű egészségkárosító hatást is kifejtenek.

UVA védelem
Az olyan termékek, melyek valamilyen napfényvédő faktorral rendelkeznek, külön erre vonatkozó szabályozás alá esnek. Az SPF (vagy FPS, vagy IP) és az utána következő szám, csak a bőr leégését okozó UVB-sugárzás elleni védelem fokáról ad tájékoztatást. Ha az UVA szimbólumot is látod, akkor jelenti csak azt, hogy a termék védelmet biztosít az UVA sugárzás ellen. Ez a sugárzás okozza a sejtek korai öregedését. Az UVA és az UVB védelem leghatékonyabban együttesen fejti ki sugárzásvédelmi hatását.

HarmoNet tipp:
Gyógynövényes mélyhámlasztás >>

Nyitott könyvecske
Ez a szimbólum azon csomagolásokon látható, melyek méretüket tekintve túl kicsik ahhoz, hogy tájékoztatás elhelyezhető legyen rajtuk pl. szemceruza, szemspirál, rúzsok, púderek, stb. Az összetevők pontos listáját és a használati útmutatót, ebben az esetben a termék közelében elhelyezett polcon, akasztón, egy külön papíron lehet megtalálni.

Nyitott tégely
A tégelyen megjelenő szám azt jelzi, hogy a felbontást követően még mennyi ideig használható fel a termék. Továbbá ajánlott az ilyen jelzéssel ellátott terméket a minőség megőrzésének érdekében, hűvös helyen tárolni. Amennyiben valamilyen krémről van szó akkor pedig nem szabad piszkos kézzel belenyúlni, mert ez esetben könnyen megromolhat.

Tanúsítványok
A tanúsítványok a tanúsítást kiállító cég követelményeinek betartását igazolják emblémájukkal. Az adott termék így az ő garanciájukkal minősül. Ilyenek lehetnek az Ecocert, BDIH, EcoControll, melyek külföldi minősítési eljáráson átesett termékek. Magyarországon a Biokontroll Hungária Kht. ad ki ilyen garanciát és minősítést. Az összetételtől kezdve a csak ökológiai termesztésben előállított alapanyagok felhasználásáig sok mindenre kiterjedő igazolást szolgáltatnak, annak, aki ismeri a tanúsító cég követelmény rendszerét. Bővebben a jövő heti cikkünkben írunk a tanúsítványokról.

Hypoallergén
A „hipoallergén” felirat azt jelenti, hogy a kozmetikum csak olyan összetevőket tartalmaz, melyek eddigi vizsgálatok alapján bizonyítottan nem okoztak allergiás reakciót. Bőrirritációs vizsgálatokban általában jó eredménnyel végeztek ezek a termékek, így nagyon minimális az esély arra, hogy allergiás reakciót válthatnak ki. Ez a jelzés különösen fontos a nagyon érzékeny bőrűek, allergiára hajlamos egyének és az atópiás családokban a gyermekek esetében. Időnként mindenkinek jó lehet, például terhesség esetén, amikor a bőr jóval érzékenyebb az átlagosnál és fokozott lehet a reakciókészsége is.

Bőrgyógyászatilag tesztelt
Ezt a feliratot számos terméken megtaláljuk, de félrevezető lehet. Tegyük fel, hogy van egy új arckrém, amit engedélyezett szerekből kevernek össze. Ettől függetlenül azonban, még, irritálhatja, allergizálhatja a bőrt. Tegyük fel a kész krémmel el is végezteti a tolerálhatósági vizsgálatot a gyártó cég. A trükk azonban, hogy a tolerálhatósági tesztet úgy végzik, hogy az adott krémet a tesztalanyok hátára kenik, tehát arról nem mutat bizonyságot, hogy vajon az arc bőre, hogy fog reagálni rá. Ráadásul, mivel a teszt eredményéről, módszertanáról nem tudhatunk meg semmit, ez a felirat önmagában sajnos nem mond túl sokat. A bőrgyógyászatilag tesztelt termékek is okozhatnak bőrirritációt vagy allergiás reakciót is kiválthatnak.

HarmoNet tipp: Kozmetikai allergének >>

Parfüm és illatanyag esetleg még színezékmentes is
Azok a kozmetikumok, amelyek illatanyag, parfüm, vagy színezékmentesek, a leginkább javasoltak a kifejezetten érzékeny, allergiára hajlamos bőr számára. A fokozottan érzékeny szemkörnyéki területeken is ilyeneket érdemes használni. Továbbá jók lehetnek a bio termesztésből származó kizárólag ellenőrzött rendszerben tiszta alapanyagokból előállított természet közeli termékek, melyekről következő heti cikkünkben fogunk beszámolni.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7968 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x