Pénzfüggő az egészség? A szegénység beteggé tehet
Címlap / Szépség-Egészség / Pénzfüggő az egészség? A szegénység beteggé tehet

Pénzfüggő az egészség? A szegénység beteggé tehet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Német Egészségügyi Szakértői tanács 2002. évi szakértői véleményében megállapította, hogy a megnyert életéveknek mindössze az egyharmada tulajdonítható az egészségügyi ellátásnak. A többi a jobb életkörülményekkel, a jobb képzéssel, a szélesebb mozgástérrel és az egészség számára kedvezőbb viselkedéssel magyarázható - mutat rá Rolf Rosenbrock A szegények korán halnak - A szociális egyenlőtlenségek és a várható életkor összefüggése című tanulmányában. 

Németországban az átlagos várható életkor minden évtizedben egy-két évvel emelkedik. A lakosság nemcsak életéveket nyer, hanem egészségesebben öregszik meg. A 75 éves nők ma olyan egészségesek, mint tíz évvel ezelőtt a 65-70 évesek voltak. A jellemzősen az élet utolsó harmadában jelentkező, többnyire egyidejűleg több krónikus megbetegedés (mindenekelőtt szív- és érrendszeri betegségek, rák, 2-es típusú diabétesz, izom- és csontrendszeri megbetegedések) kezdete átlagosan gyorsabban tolódik hátrafelé, mint ahogy a várható életkor emelkedik. A morbiditás kompressziója empirikus realitás – legalábbis a középrétegek és a felső osztály részére – ami reális perspektívává avatja a „több egészséges évet egy hosszabb élet során” ígéretét.

Az orvosi ellátás és a betegbiztosítás ebben az összefüggésben minden ellenkező híresztelés ellenére jóllehet nélkülözhetetlen, de alárendelt szerepet játszik. Az Egészségügyi Szakértői tanács (Sachverständigenrat für das Gesundheitswesen) 2002. évi szakértői véleményében megállapította, hogy a megnyert életéveknek mindössze az egyharmada tulajdonítható az egészségügyi ellátásnak. A többi a jobb életkörülményekkel, a jobb képzéssel, a szélesebb mozgástérrel és az egészség számára kedvezőbb viselkedéssel magyarázható. A gazdag országokban a betegséggel és a halálozással összefüggő terheknek több mint a kétharmada kevésbé krónikus-degeneratív megbetegedésekből, mint szív- és érrendszeri betegségekből és balesetekből következik. Itt a prevenció javítása számára hatalmas potenciál nyugszik. Aki ezeket ki szeretné használni, abba a ténybe ütközik, hogy az egészségügyi kockázatoknak és az egészségügyi esélyeknek a lakosság körében való megoszlása egyenlőtlen. A lakosság alsó ötödéhez tartozók életük minden szakaszában kétszer akkora kockázattal néznek szembe, hogy súlyosan megbetegednek, vagy idő előtt elhaláloznak, mint a felső ötödhöz tartozók.


Számokban ez azt jelenti, hogy az alsó ötödhöz tartozó férfiak átlagosan tíz évvel korábban meghalnak, mint a felső ötödhöz tartozók, nőknél a különbség átlagosan öt év. Ezenkívül az alsó ötödhöz tartozó férfiaknál és nőknél a krónikus megbetegedések átlagosan hét évvel korábban következnek be, mint a felső ötödhöz tartozóknál. Amennyiben az egészségpolitika mércéje az igazságosság kell legyen, akkor az egészségügyi szolgáltatásokat elsőbbséggel ott kell rendelkezésre bocsátani, ahol a problémák a legnagyobbak, a szociálisan hátrányos helyzetű és az egészségi szempontból különösen veszélyeztetett csoportoknál.

A betegellátáshoz való hozzáférés előfeltételei Németországban a kötelező betegbiztosítás szolidáris finanszírozásának köszönhetően viszonylag jók. Ez egy civilizációs vívmány. A relatív esélyegyenlőséget meg kell védeni azokkal az erőkkel szemben, amelyek profitérdekekből vagy ideológiai okok a kínálaton és a fizetőképes kereslet hatásán alapuló rendszerrel helyettesítenék a szükségletek és a szolidaritás elvén nyugvó kötelező betegbiztosítást. Mivel az alacsony jövedelemmel rendelkezők nemcsak, hogy kevesebbet tudnak fizetni, de átlagosan fiatalabbak, gyakoribb és súlyosabb betegségekben szenvednek, mindezek a kezdeményezések a szolidaritás, a korrektség és az igazságosság felszámolására irányulnak.

HarmoNet tipp: Influenza: Küzdelem helyett, természetes megelőzés >>

A magyarázat: a szociális betegbiztosítás éves forgalma – mintegy 150 milliárd euró – a kötelező betegbiztosításon megy keresztül. Ez önkormányzati alapon igazgatott non-profit szervezetekből áll, amelyek állami felügyelet alatt állnak. Nyereségorientált gazdasági szervezeteknek ebben a rendszerben nincs helyük. A kötelező betegbiztosításnak az elmúlt ötven év során messzemenően sikerült járuléksemlegesen feldolgoznia a technika és a demográfiai folyamatok által indukált változásokat. A kötelező biztosítás keretében a járulékemelkedések nem a „költségrobbanásból”, hanem a bérszínvonal csökkenésével járó bevételi kiesésekből következnek.



A kötelező betegbiztosításnak egyebek között az igazságosság vonatkozásában is feladata a szerződésekkel
és egyéb ösztönzőkkel arra vezetni az orvosokat, a kórházakat, a gyógyszeripart, az ápolási szolgáltatókat, hogy azt és csak azt tegyék, ami orvosilag szükséges, elégséges, célszerű és gazdaságos, mégpedig magas minőségi színvonalon. A helyzeten jócskán lehet javítani, jelenleg ugyanis egyidejűleg széles körben van jelen a túlellátottság, az alulellátottság és a rossz ellátás. A törvényekből, szerződésekből és díjszabásokból származó ösztönzések folytán jelenleg sem az orvosoknak, sem a kórházaknak, sem a betegpénztáraknak nincs semmiféle gazdasági érdekük arra, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó krónikus betegek magasabb minőségű ellátásáért törjék magukat. Ez fokozottan érvényes a betegségmegelőzés, az elsődleges prevenció vonatkozásában. Jóllehet a betegpénztárak 2000. óta kínálnak szolgáltatásokat az elsődleges prevenció területén, erre a célra csak évi 200 millió eurót fordíthatnak, ami a betegellátásra fordított kiadások 1,5 ezreléke. A kínálatban továbbra is az egészségügyi tanfolyamok dominálnak. Az igazságosság felé tett újabb lépés az elsődleges prevenció területén évek óta tervezett törvény elfogadása és a setting-megközelítés erősítése volna.

HarmoNet tipp: Gyomorégés - a szövődmények megelőzése! >>

Az egészségi esélyek egyenlőtlenségének motorja a politika olyan területein található, amelyeknek nem az „egészség” a címkéje, ahol azonban az egészségi esélyekre és így az igazságosságra vonatkozó döntések megszületnek: mindenekelőtt az oktatáspolitika, a munkaügyi politika, a jövedelemelosztás területén.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3333 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x