Belefulladni Darwin-díjas, majszolni öröm! - A csintalan palacsinta...
Címlap / Szépség-Egészség / Belefulladni Darwin-díjas, majszolni öröm! - A csintalan palacsinta napja van

Belefulladni Darwin-díjas, majszolni öröm! - A csintalan palacsinta napja van

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-23

Ünnepeljünk együtt egy kis történelemmel, nyalánksággal, szórakozással, és ne hagyjuk ki belőle a barátainkat se! Rendezzünk bátran palacsinta partit, cseréljük ki a legjobb recepteket, és meséljünk vidám történeteket. A világ legnépszerűbb finomsága igazán megérdemel egy saját napot! 

Ókori csemege
Már az ókorban is készítették, és az utcán árusították a finom kis lepényt, mézzel, dióval ízesítve. A palacsinta elődje, a forró kövön sütött kis lepényke filléres nyalánkság volt, a szegények is bátran vehettek belőle, de nem vetették meg a gazdagabbak sem – mindez ma is igaz. A régi világ valamennyi városában volt legalább egy lepény vagy ostyasütő, aki illatos és ízletes portékájával a gyerekek és a felnőttek kedvence volt. Rómában szinte minden sarkon lehetett palacsintát venni, és már akkor se szeri se száma nem volt a különféle töltelékeknek. Az első szakácskönyv, amelyben palacsinta recept is van, 1439-ből való, és kiválóan elkészíthető! Ebben az időben már különféle serpenyőket készítenek a palacsintákhoz, van mintás, díszített is, ennek egyszerűbb változata a manapság is közkedvelt goffri, más néven waffel.


A palacsinta legnagyobb népszerűségnek az angolszász területeken örvendett, itt már a középkor vége óta igazi népünnepély a palacsinta ünnepnapja, minden valamire való településnek meg van a maga tuti receptje és palacsinta specialitása, és természetesen mindenhol máskor ünnepelnek – talán, hogy a finomság rajongói egész évben élvezkedhessenek ünnepről ünnepre járva. Ezen a napon palacsintasütő, palacsintaevő, palacsintafeldobó és -tekerő versenyeket rendeznek. Megpróbálják a sütési, evési és feldobási világrekordokat megdönteni. E napon készült a világ legnagyobb palacsintája is, 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki, 15 méter volt az átmérője, 3 tonna a súlya, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazott.

HarmoNet tipp: Gesztenyés palacsinta >>

Egy íz, amit mindenhol ismernek

A palacsinta ősi voltát és világszerte hatalmas népszerűségét bizonyítja, hogy Kínától az Egyesült Államokig mindenütt ismerik és szeretik, természetesen a helyi igényekhez formálva a tésztát és a tölteléket is. Mexikóban babbal és hússal töltik a vastag tésztát, ez a tortilla. Az Államokban és Kanadában vastag tésztából akár egész tortát is készítenek, cukorral, juharsziruppal tálalják. A franciák sok tojással, és csak az egyik felén megsütve fogyasztják csokis-diós töltelékkel, vagy likőrrel nyakon öntve. Az oroszok tejfölösen szeretik, kaviárral a tetején – vodkával a másik kézben. A németeknek mindegy, mi van benne, csak legyen mellé sör, az angolok a biztonság kedvéért még a tésztába is tesznek e nedűből. Tunéziában fűszeres, zöldséges tölteléket tömnek a félbe hajtott palacsintákba, és forró olajban kisütik az egészet. Ez a fenséges burek, amit feltétlenül meg kell kóstolni, ha az ember arra felé jár. A magyarok pedig jó sok cukros-mazsolás túrót tesznek bele, meg isteni lekvárral töltik, és a legfontosabb, hogy a nagymama süsse csak az általa ismert, fenséges recept szerint, a szent családi palacsintasütőben, amihez hozzányúlni is szentségtörés, kivéve a nagyinak, sütéskor. 

Státuszszimbólum
Ahogy a vásári forgatagokban régen, manapság is minden rendezvényen, strandon, népünnepélyen feltűnik a palacsinta sütő, számtalan változatban kínálva ínycsiklandó portékáját. Van, aki a hagyományos, nagyjából 20 cm átmérőjű, vékony, rugalmas tésztára esküszik, vannak torkosabbak, akik a hatalmas, óriáspalacsinta hívei, megint mások a fagylalttal, mogyorókrémmel megkent ostya szerű, merev, virágszirom formára sütött típust kedvelik, és vannak, akiknek mindegy, csak sok legyen belőle. A falánk palacsinta rajongók kéjes maszatolás közepette falják fel kedvenc édességüket, és otthon, biztos ami biztos, még az asszonnyal is süttetnek pár tucatot. Házibuliban kötelező és elengedhetetlen a palacsinta, gyerekzsúr pedig nem is létezhet e nélkül a finomság nélkül. 

Egy valamit felejtsünk el. Sose próbáljunk kardnyelő módjára egyszerre lenyomni a torkunkon egy egész palacsintát. Volt, aki megpróbálta, és, bár megérdemelt Darwin-díját nem kapta meg a mutatványért, nem is élte túl. A csintalan palacsinta számára az élet utolsó finomsága volt – mi ne legyünk ennyire mohóak! Jusson palacsinta holnapra is.

HarmoNet tipp: Bizarr, extrém haláleset! >>

Receptek a nagyi konyhájában találhatóak, látogass el oda is!  >>

Ja, és a fórum: tele van finomságokkal, és saját receptjeidet is megoszthatod másokkal! >>

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5509 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x