Az ellened fodult agy - stroke
Címlap / Szépség-Egészség / Az ellened fodult agy - stroke

Az ellened fodult agy - stroke

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

Kialakulása, főleg az elkényelmesedő világunkban bekövetkező renyhe életmódnak köszönhető. Vagyis az elhízásnak, a magas vérnyomásnak, dohányzásnak, amik mind-mind előidézői az agyi érkatasztrófák történéseinek. Miként kerülheted el? 

Mi is tulajdonképpen a stroke?
Stroke: A stroke, vagy eredeti görög nevén apaplexia (jelentése: leütés, lecsapás), magyarán szólva szélütés, nem más, mint akut agyi érrendszeri katasztrófa, amely kiterjedésétől és súlyosságától függően a már megszerzett vagy az életet veszélyeztető szív és érrendszeri történésnek felel meg. Megegyezik a szívinfarktussal, azzal a különbséggel, hogy stroke esetén a vérellátási zavart elszenvedő szerv az agy.

Kialakulása, főleg az elkényelmesedő világunkban bekövetkező renyhe életmódnak köszönhető. Vagyis az elhízásnak, a magas vérnyomásnak, dohányzásnak, amik mind-mind előidézői az agyi érkatasztrófák történéseinek. 

A stroke kockázati tényezői
A stroke minden életkorú, foglalkozású és szociális hátterű egyénre lecsaphat. Sőt, ha egy magzat agyi érellátása valamilyen okból zavart szenved a stroke még ebben az esetben is  kialakulhat.

Előfordul az is, hogy a stroke kialakulásának hátterében nem egy, hanem több ok áll.

Gyermekkor
Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a stroke a méhen belüli magzatot sem kíméli, mi több, 18 éves korig az összes stroke eset mintegy egyharmadát csecsemő korú betegek teszik ki. Eszerint a legnagyobb stroke - veszélynek a csecsemők vannak kitéve, akiket a sorban az újszülöttek, majd a fiatal csecsemők követnek.

A 2-18 éves korosztály
A leggyakoribb kiváltói a vele született szívhibák, és szívbillentyű-rendellenességek. Későbbi életkorban előtérbe kerülnek a szív és érrendszeri betegségek, véralvadás, a magas vérnyomás és a különböző artériák károsodásával járó kórállapotok.A 45 éves életkor alattiak

A szívbetegségek, a véralvadási zavarok.

Fiataloknál és középkorúaknál ez a stroke leggyakoribb oka.

A 45-70 év közöttiek

A szív és érrendszeri betegségek gyakorisága, szívbetegség.

A 70 év fölötti idősek
Emberek a szív és érrendszeri betegségek, így a stroke szempontjából a legveszélyeztettebbek. Az ő szervezetükben az érelmeszesedés a legtöbbször már igen előrehaladott, így az abból adódó szövődmények is igen gyakoriak.

Szívbetegség, véralvadási gondok, cukorbetegség, magas vérnyomás. Veszélyes kombináció. Ismert tény, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség hosszú távon szívinfarktushoz vezethetnek. További kockázat: Nem helyes táplálkozás, pitvarfibrillációk, érelmeszesedés, hormontabletták, stb.

HarmoNet tipp: Van élet a stroke után! >>

Nők és stroke

Még ma is él az a tévhit, miszerint a szív- és érrendszeri betegségek, így a stroke is elsősorban a férfiakat érinti.

A nőknek tehát semmi alapjuk nincsen arra, hogy védettnek érezzék magukat a stroke-kal szemben, és indokolt lenne, hogy ne csupán a 10%-uk legyen tisztába a tünetekkel. Szükség lenne, hogy a nők is ismerjék a rizikófaktorokat, tudják melyek a leggyakoribb tünetek és odafigyeljenek rájuk, és szükség esetén merjenek tenni ellenük. Ez természetesen nem kizárólag egyéni elhatározás kérdése, hanem oktatóprogramok feladata.

Demográfiai mutatók szerint a stroke nőkben nagyobb valószínűséggel végződik halállal, mint férfiakban. Okai lehetnek: fogamzásgátló tabletta szedése, terhesség, menopauza, migrén (tünet és ok) autoimmun betegségek, aneurizma, ösztrogénszint csökkenése.

Tünetek
Kiemelten fontos a kezdeti, úgynevezett figyelemfelhívó tünetek és panaszok ismerete.
  • Az arc, a felső vagy az alsó végtag gyengesége, bénulása vagy érzészavara.
  • A beszéd elmosottá válása, beszédképtelenség
  • A látás homályossá válása, elvesztése, szikralátás
  • Szédülés
  • Egyensúlyzavar
  • Szokatlan jellegű vagy intenzitású fejfájás

Mi a különbség a stroke-os fejfájás  és az egyszerű migrén között?
Megkülönböztetés alapja a fejfájás fellépése, jellege és intenzitása: a migrén fellépése és kiteljesedése lépcsőzetes, a stroke-é rohamszerű.

Mi van akkor ha a tünetek maguktól elmúlnak?
A tünetek elmúlása nem jelenti a veszélyezettség megszűnését. A stroke csapás következménye a legtöbb esetben végtagbénulással, elgyengüléssel jár.

Sajnos a stroke-ból való felépülés keveseknek adatik meg.
Sokan belehalnak a csapásba azonnal. Sokan, átmenetileg bénultan, végtaggyengén tolószékbe kerülnek.

Mi kell a felépüléshez: akaraterő, élni akarás, és életben maradni akarás, józanul tudni és akarni gondolkodni, legyenek elérhető, reális célok még az életben. Az ember sok mindenre képes, igen, akár még a tolószékből is feláll, higgy, akarj, szeress és ez Neked is sikerülni fog! 

Célom, hogy munkám támpontul és információk forrásául szolgáljon az embereknek.
A stroke megelőzése és kezelése napjainkra össztársadalmi érdekké vált. 

HarmoNet tipp: Stroke - a 3. leggyakoribb halálok! Mindent a megelőzésről! >>

elsődleges prevencióként

A stroke első alkalommal való kialakulásának megakadályozására törekszem. A stroke esetében is igaz az a mondás, hogy "megelőzni könnyebb, mint gyógyítani".

másodlagos prevencióként
Felhívni azok figyelmét a további életviteli óvatosságokra és segíteni azokon, akik egyszer már túléltek egy stroke-ot.

általános prevenció
A kockázati tényezők megelőzését, szűrését és kezelését jelenti. A megelőzés egészséges életmódra történő nevelést, egészséges étrend és a rendszeres fizikai aktivitás propagálását jelenti, és átfogó küzdelmet a dohányzás és az alkoholizmus ellen.

Zsemlye Zsanette
Kép: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7823 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x