Hőstressz, szédülés, ájulás - az őrjítő meleg kezelése...
Címlap / Szépség-Egészség / Hőstressz, szédülés, ájulás - az őrjítő meleg kezelése

Hőstressz, szédülés, ájulás - az őrjítő meleg kezelése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Alapjában véve tudjuk, hogy a hőség, ez a maihoz hasonló nagy meleg káros az emberi szervezetre, és igen megterhelő ekkor bárminemű tevékenység. Melyek a hőstressz tünetei és miként kezelhetjük?  

Frontok, káosz, szerelem

Gyakran már a frontok hatására is igen gyakran türelmetlenné válunk kedvesünkkel vagy gyermekünkkel. A melegfront tompít, lassít, elaltat és idegessé, tunyává, ezáltal magunkkal szemben is türelmetlenné tesz. A hidegfront emeli a vérnyomást, ezáltal migrénessé és ingerlékennyé tehet. A hidegfront emeli a görcskészséget is, így valóban időjárási stresszforrás.

A hőstressz azonban ennél fokozottabb dolog, elsősorban 30 fok feletti hőmérsékleten jöhet létre, és a páratartalom, illetve az UV sugárzás is befolyásolja, vagyis minden, ami terhelésnek teszi ki a szervezetünket.


A hőstressz főként a nyári hónapokra, és meleg, forró időszakokra jellemző májustól szeptemberig, hazánkban kiemelten júliusban és augusztusban, ami a legszárazabb és legmelegebb hónap egyben az év fényes felében. Ilyenkor az ember lehet lomha, tohonya, fáradékony, ájuldozós, alacsony vérnyomásos. Az ájulás, eszméletvesztés a melegben könnyen jön.


Milyen aranyszabályokat kell ekkor betartani?

Délelőtt 11 és délután 16 óra között ne tartózkodjunk lehetőleg napon, ha árnyákba is húzódunk, az vastag napernyő, rendes fedett épület legyen.
Figyeljünk a folyadék-fogyasztásra, több víz szükséges ekkor szervezetünknek, de több sót is kell fogyasztanunk.


 
 
A tünetek

Az ájulás igen gyakran a vérnyomás leesésétől következik be. Ezt elkerülendő fogyasszunk valóban elég vizet, továbbá ha szükséges, emeljük vérnyomásunkat teával, kávéval. Fontos tudni, hogy a kávé vízhajtó, viszont a vérnyomás egy teljes adagtól hamar visszaszökik. Szervezetünknek ezért legfeljebb egyharmad adag kávét adagoljunk, kortyonként fogyasszuk. Jó, ha hideg, már kihűlt verziót veszünk magunkhoz. A hideg kávét és teát, ha egy finom szűrőn átszűrjük, akkor a tetejére kicsapódott csersavtól megszabadíthatjuk.

Ha ájulás érzésünk van, üljünk vagy feküdjünk le. A közhiedelemmel ellentétben ekkor a lefelé nyomott fej nem segít. 10 perc alvás viszont segíthet. Az érintett nyakára helyezzünk vizes, hűvös törölközőt. Csuklójára engedjünk hideg vizet, ami összehúzza az ereket.

Ha vérnyomással együtt a vércukor is esik, nagyon erős rosszullétet érezhet az ember. Ezért figyeljünk az elégséges táplálkozásra. Melegben kevesebb ételt kívánunk, könnyebbet. Salátából, gyümölcsből, turmixból azonban fogyasszunk elégségesen. A durva fogyókúrák ideje amúgy is inkább a kora tavaszi időszak.

Ha hirtelen esik össze valaki, az arc és a végtagok hideg vizes átmosásánál élénkítőbb a spriccelés, a hideg vízpermet.

Igyekezzünk elkerülni a műszálas és a túl zárt ruhákat. A sötét színű holmik erősen beszívják a meleget. Ennek ellenére egy túl vastag fehér ruha sem mindig nyerő. Próbáljunk lazán öltözködni.

A nap égető hatása ellen használjunk kis napernyőket, kendőket. A szoros kalapok és fejkendők azonban befüllesztik a fejet, nem pedig segítik annak szellőzését.

Konfliktusainkat, vitás ügyeinket igyekezzünk ne a hősokkos napokon rendezni. Ha már túlfeszítettük idegrendszerünket, érdemes egy kancsó hűvös citromos citromfű teát elkortyolni.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 22852 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x