Végtagátültetés - a tudomány csodája és a visszaadott...
Címlap / Szépség-Egészség / Végtagátültetés - a tudomány csodája és a visszaadott életek

Végtagátültetés - a tudomány csodája és a visszaadott életek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A német férfi, akinek mindkét karját levágta egy kombájn, szerdán azt nyilatkozta, alig várja, hogy egy korsó bajor sörrel koccinthasson a világon elsőként végrehajtott karátültetési műtétének sikerére. 

A müncheni tejgazdaságban dolgozó 55 éves Karl Merk kamerák előtt mutatta be kézügyességét egy évvel az után, hogy az orvosok a mérföldkőnek számító beavatkozás keretében új végtagokat ültettek át a testére.

A boldog Merk, aki karjaival integetett és vakarta a fejét, elmondta, régóta dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy újra kerékpárra ülhetett, és megölelhette a családtagjait. Amikor arról kérdezték, hogy ihat-e már bajor szokás szerint egy jó korsó sört, Merk így válaszolt: „Nos, pillanatnyilag szívószállal kell innom, különben egy kicsit veszélyes lenne, de hamarosan ez is meg fog történni.”

Hozzátette azonban, hogy az élete a 40 orvos, sebész és ápoló által tavaly július 25-26-án elvégzett beavatkozás óta „gyakorlatilag visszatért a normális kerékvágásba”.

„Az a legnagyobb vágyam, hogy egy kicsit tudjam mozgatni az ujjaimat, és alapvetően mindent önállóan tudjak végezni”
– mondta a férfi. Ennek ellenére a mindkét karját elvesztett páciens arról számolt be, hogy újra élvezni tudja az élet apró örömeit. „Nagyon jól megy minden. A feleségemmel gyakran elvisszük a kutyát sétáltatni.”

Az orvosok azt is bejelentették, hogy a beteg újra tud kerékpározni, bár csak speciális felszerelés segítségével. Christoph Hoehnke, a transzplantációs orvoscsoport vezetője így nyilatkozott: „El voltam ragadtatva, amikor a legutóbbi látogatásom alkalmával megláttam Merk urat elbiciklizni mellettem.”

Merk elmondta, tavaly az volt számára a legnagyszerűbb pillanat, amikor először emelte fel új karjait. „Először nem mertem elhinni” – mesélte vaskos bajor tájszólással. „Az első három-négy hét nagyon nehéz volt, mégis bármikor gondolkodás nélkül megcsinálnám újra. Nagyszerűen érzem magam, és élvezem az új életemet.”

HarmoNet tipp: Újabb orvosi szenzáció az arcátültetés terén >>

A kameráknak bemutatta azokat a nehéz rehabilitációs gyakorlatokat, melyeket naponta kell elvégeznie végtagjai megerősítésére. Azt is bemutatta, hogy fel tudja emelni a karjait a feje fölé. Elmondta, hogy fokozatosan visszanyeri mozgásának szabályozását. „Az év elején már lassanként újra be tudtam hajlítani a karomat. Most már tudom mozgatni a csuklómat, és egy kicsit be tudom hajlítani az ujjaimat a bal kezemen.”

A Müncheni Műszaki Egyetem kórházában végrehajtott látványos szervátültetés a világon elsőként végzett, úttörő beavatkozásnak számít. Öt orvoscsoport gyűlt össze két műtőben este 10 órakor a műtét napján, kettő a betegnél, másik kettő a donornál, aki néhány órával korábban hunyt el. Az ötödik team egy vénát távolított el a donorból.


Első lépésként feltárták a csatlakoztatni kívánt izmot, idegeket és ereket tárták fel. Mielőtt a donor csontjait elvágták, a karjaiban lévő vérereket lehűtött tartósítóoldattal töltötték meg. Ezután a donor mindkét karját eltávolították pontosan azon a helyen, ahol Merk karjait amputálták. Először a csontokat csatlakoztatták, majd az artériákat és vénákat, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsák a vérkeringést. A sebészek csatlakoztatták az izmokat és az inakat, aztán az idegeket, és végül a bőrt.

HarmoNet tipp: Első magyar műszív-operáció  >>

Bár Merk szervezete háromszor próbálta kilökni a beültetett karokat, sikerült megakadályozni azokkal a gyógyszerekkel, amiket élete hátralévő részében végig szednie kell. Hoehnke így nyilatkozott: „Az a célunk, hogy megmutassuk a hasonló fogyatékkal élő embereknek … mi minden lehetséges bizonyos körülmények között. Merk úr sokkal előrébb jutott, mint hittük. Most már megerősíthetjük, hogy a műtét sikeres volt. Ennek ellenére még nagyon sok időre lesz szükség ahhoz, hogy teljesen visszanyerje karjai működését.”
 
Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1749 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x