Mennyi cukorra van szükséged, hogy egészséges légy?
Címlap / Szépség-Egészség / Mennyi cukorra van szükséged, hogy egészséges légy?

Mennyi cukorra van szükséged, hogy egészséges légy?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-22

Hallomásból tudom, mert nekem nincs televízióm, hogy a napokban volt egy kereskedelmi csatornán egy show, mely cukrászok versenyéről szólt. Az egyik neves cukrász, azonban aggódni kezdett gyermekei egészségéért, hogy nem lesz-e baj abból, hogy a gyermekek nagyon sok cukor körül forognak és imádják az édességet. 

Aggodalmát felvetette egy orvosnak is. Ki azzal nyugtatta az apukát, hogy nem, semmiképpen nem lesz baj, hiszen az emberi szervezetnek szüksége van a cukrokra!

Igen, ez valóban igaz is! De nem mindegy, hogy milyen minőségű és mennyire cukorra. Mik is azok a cukrok? Miért is van azokra  szükségünk? Mennyit kell belőlük ennem, és miből, miben vannak a cukrok?

A cukrokat szénhidrátoknak nevezzük. Vannak olyan tápanyagok, amelyből a szervezet a létfenntartáshoz, a különböző életfolyamatokhoz (légzés, szervrendszerek működése, gondolkodás, mozgás) nyer ki energiát, ezeket energiát adó tápanyagoknak nevezzük. Ilyenek a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok.

Szénhidrátok fajtái:
  • Monoszacharidokat: egyszerű cukrok-glükóz, fruktóz, galaktóz
  • Diszacharidokat: szacharóz (répacukor, nádcukor), laktóz (tejcukor), maltóz –malátacukor
  • Poliszacharidokat: keményítő, glikogén, cellulóz, dextrán, pektin

A glukóz és fruktóz igen nagy mennyiségben fordul elő a gyümölcsökben szabad állapotban, de fontos alkotóelemei a di- és poliszacharidoknak is, a galaktóz sokféle anyag felépítésében vesz részt. A diszacharid szénhidrátok mind édes ízűek, az édesítőszerek nagy részét alkotják. A szacharóz szénhidrát természetes formában nem fordul elő, a mesterségesen termesztett cukorrépából vagy cukornádból lehet előállítani. Jellemzője a szacharid szénhidrátnak, hogy könnyen és gyorsan felszívódik a tápcsatornában, ezért gyorsan is emeli meg a vércukor szintjét, kiváltva ezzel a szervezet fokozott inzulinigényét. 


A poliszacharidok tartalék üzemanyagok (növényi keményítők, állati glikogén) és vázanyagok. A poliszacharid szénhidrátok három vagy több cukormolekula kapcsolódásából alakulnak ki, akár több száz monoszacharid összekapcsolódásából is állhatnak. A poliszacharid szénhidrátok nem édesek, szétbontásuk és felszívódásuk lassú, mérsékelt vércukorszint emelkedést és inzulinigényt váltanak ki a szervezetben. A sejtek gyakorlatilag csak monoszacharid szénhidrátokat képesek felvenni és hasznosítani, minden élő szervezet képes a számára szükséges szénhidrátot egyéb szénvegyületek átalakításával maga előállítani.

Legfontosabb szénhidrát források:
  • Zöldség
  • Gyümölcs
  • Gabonafélék és az abból készült ételek, péktermékek, tészták, szemes változatok
  • Hüvelyesek
  • Valamint ne felejtsük el, hogy számos más termékekben, mint pl. a tejtermékekben, ivólevekben is megtalálható különböző mennyiségben.

HarmoNet tipp: Elhízás, székrekedés, cukorbetegség, fehérjehiány - egy növény minderre Isten patikájából >>

Az ételhez hozzáadott cukrok nélkül vígan elélünk.
Sőt, akkor élnénk csak igazán! Hiszen, ha csak a fenti ételeket fogyasszuk, szervezetünk megkapja a napi szükséges szénhidrát mennyiségét. Sajnos az emberek azonban már szinte teljesen elfelejtettek hozzáadott cukrok és a különböző ízfokozók nélkül élni. Mivel a legtöbb élelmiszert cukrozzák. Még azt is, amiről nem is hinnénk, hogy rejtett, azaz hozzáadott cukrot tartalmaz.

Az élethez nélkülözhetetlen a cukor fogyasztása, de nem mindegy mi az élelmiszer alapja és minősége!  Ha a természet adta ételeket fogyasszuk csak, mentesülünk a különböző betegségektől, amiket a túlzott cukrozás a mai élelmiszeriparban elkövet gondoskodva arról, hogy jó sok rossz és súlyos betegség alakuljon ki az emberekben. Cukros joghurtok, kenyerek, pékáruk, húsok, gyümölcsök, üdítők, sütemények…  Még a diétás termékek is, melyek a diétás, light elnevezéssel, jobban eladhatóvá válnak, tartalmazzák, csak éppen nincs ráírva és a hétköznapi ember nem is tud róla.                    Fontos a vércukorszabályozás!

Nem csodálkozom azon, hogy ennyi beteg, kövér ember él ma a Földön. Legtöbben sajnos rabul esnek a cukornak, annyira megszeretnek egyes termékeket, hogy arról le nem mondanak és napi rendszerességgel fogyasztják is azokat. Sokszor nem is tudván, hogy micsoda mérgeket és felesleges anyagokat visznek be testükbe. Szervezetük ezáltal, napról napra telítődik ezekkel az anyagokkal, a sok felesleg már nem tud kiürülni, és csak halmozódik, halmozódik, minek következtében: A sok cukor, melyet táplálkozásunk útján juttatunk be szervezetünkbe étel és folyadék formájában, könnyen lerakódhat az erek falára. Ha túlzott mennyiségű cukor rakódik az erek falára, azok elveszíthetik rugalmasságukat. A rugalmatlan erek nem képesek szabályozni a vérnyomást, minek következtében alakulhat ki a magas vérnyomás. A rugalmatlan erekben a hirtelen megemelkedő vérnyomás az eret szét is törheti, minek következtében, ha mindez az agyban történik agyvérzés következik be.

Ki az ki tud segíteni Rajtad? Hogyan tudod kivédeni a káros hatásokat, hogyan tudsz lefogyni, megszabadulni a betegségeidtől, energikusabb, fittebb lenni, egyszerűen csak jobban érezni Magad?

HarmoNet tipp:
Egészségteszt: bukásra áll a magyar társadalom >>

Csak saját Magadon segíthetsz! Hogyan?
Úgy, hogy leszoksz végre káros szokásaidról, elveted az élelmiszeripar által Rádtukmált műételeket és: visszanyúlsz a természetes élelmiszerekhez! Klienseim, kik sikeresen sok-sok felesleges kg-tól, súlyos betegségektől szabadultak meg, mind-mind követte ezt a példát. Az eredmény, hogy a mai napig is tartják súlyukat, szebb a bőrük, jobban érzik Magukat és jobban teljesítenek a hétköznapokban. A nagy terhet, mi a vállukra zúdul nap mint nap, már könnyedebben veszik.

Próbáld ki Te is, már holnaptól kezdj új életet, hogy eme sok jóban Te is részesülhess!

Zsemlye Zsanette
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9189 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x