Tréningek őszre - milyen sporttal fogyhatsz Te személy szerint?...
Címlap / Szépség-Egészség / Tréningek őszre - milyen sporttal fogyhatsz Te személy szerint?

Tréningek őszre - milyen sporttal fogyhatsz Te személy szerint?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Lassan véget ér a nyár, beköszöntenek a hűvös, nyirkos, sötét reggelek és már hamarabb sötétedik is. A falevelek megsárgulnak, a fák lassan elhullajtják koronáikat. A fű sem oly zöld már, az ég sem oly gyönyörű tiszta kék. Egyre borongósabb az időjárás, megyünk a télbe. 

"A halnak úsznia kell, a madárnak repülni, az embernek futni." – Emil Zátopek többszörös olimpiai finn futóbajnok.

Ennek ellenére én mégis a természetbe hívlak Téged!

Az imitt-amott feltűnő napsugarak az őszi reggelben még mindig egy reggeli kellemes sportra invitálnak. Mit sportolhatsz most? A választás rengeteg, csak Rajtad múlik, melyiket szereted és csinálod is szívesen. A gyaloglástól kezdve az összes vizes és a levegőben történő sportokat is űzheted.

A merészebbek még ilyenkor is bemerészkednek a szabadtéri medencék hűvös vizébe. Van ki szívesebben ül a kerékpárjára és választ egy hosszabb túrát, lehetőleg a természetben, messze a nagyvárosi élettől, az autók zajától, szmogtól, háztömböktől és a sok embertől. Az egyik legkedveltebb és Kcal égetés szempontjából a szinte leghatásosabb sportág a futás.

Olcsó, csak egy jóminőségű futócipőre és valami könnyed, jólszellőző ruhára van szüksége az embernek hozzá. A pálya adott, az a természet! Ha valaki nem tud és nem is szeret futni, Ő gyalogolhat. Végezheti azt lassabban és gyorsabban is a power walking edzésmódszere szerint, valamint ma már Nordic walkingolhat és sífuthat is a szabadban, az év bármely szakában.

Helyes technika elsajátítása
Séta és gyaloglás közben fontos, hogy folyamatosan használjuk a karunkat + lábunkat is egyszerre! Általában ezek ellentétesen mozognak. Irányítani nem kell őket, mozognak azok maguktól, ösztönösen. Igen ösztönösen, mert hiszen az ember legalapvetőbb mozgásformája az a séta, illetve a futás.

Sorrendiségben a következőképpen alakíthatod ki futótudásod: 1. Séta 2. Power walking 3. Lassú futás 4. Közepes tempójú futás, amikor már szuszogva beszélsz  4. Gyors, igen intenzív tempó. A futást általában eleinte nem bírják hosszú távon. Nem csoda, hiszen az ülő munkát végző ember nincs hozzászokva ehhez a nagyfokú terheléshez. Szív- és tüdő kapacitás még nagyon alacsony az elején. Ráadásul szinte mindenki már az első lépéseknél hamar elkezd sprintelni. Ne tedd. Haladj szépen előre, edzettségi állapotodtól függően.

Ugyanez az intenzitási elmélet igaz még a sífutásra is a Nordic walkingra. 

HarmoNet tipp:
Alig bírod szusszal? A hibátlan kocogás technikája >>

Mi a célod?

Sétával sajnos ugyanannyi idő alatt feleannyi Kcal-át égetünk el, mint a futással.

Tehát a futással kevesebb időegység alatt, több Kcal-át tudsz elégetni, mint a sétával. De itt még megemlíthetném mind az úszást, kerékpározást és más egyéb cardio jellegű sportágakat is. Fontos az intenzitás!

Ha elsősorban fogyni szeretnél: Mindenkinek egyéni a zsírégető tartománya. Ez a folyamat minden egyes személynél más időben indul el. Függ ez kortól, nemtől, évek számától, edzettségi állapottól, zsír izom aránytól, mennyire telítettek a zsírraktárak.

Tehát ha zsírégetés: átlagos embernél ez a folyamat kb. 20-40’-es folyamatos, közepesen intenzív edzésmunkánál indul el. Futásnál ez lassú, könnyed tempó, amikor képes vagy még a társaddal beszélgetni, 2 fokkal gyorsabb a gyaloglásnál. Az a biztos, hogy az edzés 40-75’ között legyen. Ebben az edzésidő tartományban biztosan mindenki eléri a kívánt hatást. Végezd a mozgást hetente 4x, a 3x-i is jó, ha időd úgy engedi.A keringésedet szeretnéd fokozni, javítani az állóképességeden és növelni a tüdőkapacitásodat: akkor ne fogd Magad vissza!
Futhatsz bátran gyorsabban, de akár egy bizonyos ütemet megtartva, hossztávolságokat, intervallumokat is csinálhatsz. Pl. 10’ kocogást  10’ intenzív futás kövesse. Vagy 2 villanyoszlop könnyed, 2 oszlop erősebb futás kövesse.

Eszközhasználat lehetőségek: futhatsz súlyzókkal, kézi – lábra szerelhetővel, nehezékes ruhával, a pihenő szakaszoknál végezhetsz erősítő jellegű gyakorlatokat, pl. guggolás, fekvőtámasz, hasizom, hátizom erősítések. Használhatsz még gumikötelet és még amit a fantáziád enged. Lépcsőzhetsz, emelkedőre is futhatsz. A lejtővel vigyázz, azon lejövetelkor a térdre 7x annyi teher jut, mint a felmenetelnél. Óvd az ízületeid!

HarmoNet tipp: 30 év felett természetes a hízás? Kortól függetlenül fogyni >>

Pulzusmérő óra
használata: a mai kor emberének ez ma már kötelező edzéseszköz! Nagy biztonságot nyújt, végigkísérheted a szíved reagálását az edzésterhelésre. Segít egy bizonyos intenzitási szintben maradnod, az edzéscélodhoz mérten. 

Senki ne futamodjon meg tehát a futástól. Próbáljátok ki, érdemes!

Az első célod soha ne nagy gyorsan, nagy távok megtétele legyen, mert az elején biztosan csalatkozni fogsz! Azonban nehogy feladd! Adj időt Magad, míg lassan és biztosan tested alkalmazkodik az új stresszhelyzetekhez, folyamatos edzésre lesz jobb és jobb a teljesítőképességed.

Mindenkinek jó futást és sétát kívánok!

Zsemlye Zsanette
Kép: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5344 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x