Italos játszmák
Címlap / Szépség-Egészség / Italos játszmák

Italos játszmák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

A szenvedélybetegségek közül az alkoholizmus az egyik legösszetettebb, személyiségzavarral, biológiai és pszichés függőséggel járó betegség, kialakulása hosszú folyamat, biológiai függőség alakulhat ki, ha 2 üveg sörnél, 7 dl bornál, illetve 2 felesnél többet iszunk meg minden nap.  


A szenvedélybetegségek közül az alkoholizmus az egyik legösszetettebb, személyiségzavarral, biológiai és pszichés függőséggel járó betegség, kialakulása hosszú folyamat (5-6 év), melynek során a szervezet hozzászokik a folyamatosan fogyasztott alkoholhoz, és így a betegnek egyre nagyobb mennyiséget kell fogyasztania a kellő hatás elérése érdekében. Ilyen, ún. biológiai függőség alakulhat ki, ha 2 üveg sörnél, 7 dl bornál, illetve 2 felesnél többet iszunk meg minden nap.

Az alkoholfogyasztás azonban csak akkor nevezhető alkoholizmusnak, ha az egyén és környezete is észleli az iszákosság anyagi, szociális és lelki következményeit. Ilyen például, ha valaki már csak alkohol hatása alatt képes a feladatait ellátni, vagy az alkoholfogyasztás miatt állandó anyagi gondjai vannak. Az alkoholizmus kihat a személyiségre is: az alkoholista elveszíti érdeklődését környezete iránt, tudata beszűkül, felelősség- és kontroll készsége csökken. Lelkileg is állandóan szüksége van az alkoholra, hiszen szorongásait egyedül így képes oldani. Az alkoholista ember személyközi kapcsolatai gyengülnek, s ezért érthető, hogy az alkoholizmus magányosság és kiüresedettség érzettel társul. Az is problémát jelent, hogy sokan bagatellizálják a nehézség súlyát, természetes, férfias dolognak tartva a rendszeres italozást.

Az alkoholista környezetében élők, miután felismerik a problémát, rendszerint megpróbálják megmenteni a bajba jutottat. Ha ez nem működik, eltiltják az alkoholfogyasztástól, melyre válaszul, mivel ezt konfliktusnak éli meg, a beteg még jobban a pohár fenekére néz. A hozzátartozók végül belefásulnak a próbálkozásba, elfogadják, hogy együtt éljenek a helyzettel, s ezzel együttműködnek az alkoholista mind lejjebb és lejjebb csúszásában a lejtőn. E társas pszichikai játékban az alkoholfüggő az áldozati bárány, akire a többiek kivetítik problémáikat, frusztrációjukat. A rendszer jól működik, hiszen a beteg maga is áldozatnak érzi magát, még inkább a pohár után nyúl, míg a többiek úgy érzik mindent elkövettek gyógyulása érdekében.

A szakember véleménye szerint, igazi gyógyulást azonban csak a biztonságos családi háttér megteremtésével érhetünk el. A beteg ember számára fontos, hogy érezze, ismerősei elfogadják mint embert, de nem hajlandók támogatni iszákosságában. Az őszinte és kritikától sem mentes emberi melegség kilendítheti az alkoholista beteget közönyéből, mely az iszákosság abbahagyására motiválja őt. Az alkoholizmus ellen védőhálót egyedül a bizalomra és szeretetre épülő családi háttér biztosíthat.

Mi vezethet az alkoholfogyasztás állandósulásához, és ez milyen következményekkel járhat?

Kétségtelenné vált - tudományos elemzések nyomán -, hogy meghatározott biológiai faktorokra is visszavezethető az alkoholizmus. Az öröklött, genetikailag meghatározott komponenseken kívül bizonyos személyiségvonások (általában szorongó, gátlásos típusú emberek lehetnek rá hajlamosak) és társadalmi szituációk (például baráti társaság által megkövetelt magatartásmód, közös kocsmázgatás), vagy a hajszolt életmód miatt egyszerűnek tűnő lazítás keresése is szerepet játszhat benne.

Meg kell említeni, hogy éppen a szorongásos, kedvetlen állapottól szenvedők hajlamosak - éppen ezen állapotukból kifolyólag - a pohár után nyúlni, őket emiatt úgynevezett másodlagos ivóknak nevezik. Érdekes és elgondolkodtató, ha kiderül valakiről, hogy szorongás, pánikbetegség, közlekedési nehézségek vagy depressziós panaszok miatt pszichiáternél járt, az emberek sajnos hajlamosak kedvezőtlen véleménnyel lenni róla, pedig ugyanolyan betegségről van szó, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az influenza. Míg ha valakiről köztudott, hogy rendszeresen a pohár fenekére néz, bocsánatos bűnnek tarthatják. Úgy tűnik egyébként, amíg a társadalmi hozzáállásban nem következik be változás, addig az alkoholfogyasztási szokásokban sem fog érvényesülni jelentősebb fordulat.

Mit okozhat a mértéktelen szeszesital fogyasztás?

Egyszer, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás (szaknyelven alkoholabuzus) leittasodáshoz, súlyosabb esetben heveny alkoholmérgezés tüneteihez vezet. Ennek számtalan vonzata van: azon kívül, hogy szervezetet károsító és légzési, keringési problémákat okoz, gyakorta súlyos balesetek forrásává is válik. Nemcsak az érintett egyénre, hanem környezetére is veszélyforrást jelent az alkoholos állapotban lévő ember, például a közlekedési balesetek tekintetében.

Ha valaki már a rendszeres alkoholfogyasztás következtében hozzászokott az italhoz, akkor annak hiánya esetén megvonási tüneteket észlel magán, illetőleg észlel nála környezete. Ennek súlyos, életveszélyes formája a delirium tremens. Ez erős verejtékezéssel, remegéssel és komoly vérkeringési tünetekkel jellemzett testi tüneteken túl látomások, hallucinációk, zavartság jelentkezésével jár. Mivel nemritkán már eleve leromlott alkoholfogyasztóknál lép fel, halálos kimenetű is lehet.
A rendszeres, nagymértékű ivászat - különösen a rossz minőségű alkohol, "pancsolt" borok fogyasztása - hosszabb távon szellemi leépüléshez, hanyatló intellektuális állapothoz, emlékezetkieséshez, elbutuláshoz vezet. Ez szintén nagy megterhelés a családra, környezetre.

Látható, hogy az alkoholizálás okozta pszichiátriai tünetek jelentkezhetnek alkoholhatás alatt, és felbukkanhatnak akkor is, amikor egy elhúzódóbb, jelentős mennyiségű italfogyasztást absztinencia, alkoholmentesség követ. Ilyen például a józan periódusban jelentkező alkoholos hallucináció: főként hangokat hall az illető, de gyötörhetik látomások is, aminek valódiságáról meg van győződve, ezekkel a hangokkal beszélget, a vélt hallottaknak megfelelően cselekszik, ami szintúgy nagyon veszélyes lehet.
Mivel a mértékletestől eltávolodott italozást szexuális problémák fellépése is követni szokta, innen csupán egy újabb lépés az alkoholfüggő személyek - főleg férfiak - állandó féltékenységi mániája. Az ezzel járó állandó zaklatás, durvaság, agresszív magatartás megmételyezi a partnerkapcsolatot. Ez bizony nagyon gyakori probléma.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5535 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x