Túlélési eljárások, zöld ötletek (4)
Címlap / Szépség-Egészség / Túlélési eljárások, zöld ötletek (4)

Túlélési eljárások, zöld ötletek (4)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Forróság és napsugárzás esetén lehetőleg kerülni kell a nappali, intenzív munkavégzést. A sivatag vándorai árnyékvetők oltalmát keresik. A bennszülöttek a legkritikusabb órákban, ha más megoldás nincs, beássák magukat a homokba és fejüket eltakarják a nap sugárzása elől.  

Védekezés szélsőséges hőmérséklet esetén
Forróság és napsugárzás esetén lehetőleg kerülni kell a nappali, intenzív munkavégzést. A sivatag vándorai árnyékvetők oltalmát keresik. A bennszülöttek a legkritikusabb órákban, ha más megoldás nincs, beássák magukat a homokba és fejüket eltakarják a nap sugárzása elől. Azok a vándorok, akiknek nappal is muszáj kimozdulni, világos és bőre szabott burnuszt viselnek és a lehető legnyugodtabban mozognak. A fejüket és testüket soha nem teszik ki a nap sugárzásának. Fogadjuk el mi is a tapasztaltabban módszereit: védjük fejünket kalappal, sapkával vagy lepellel, testre simuló alsóruházattal késleltessük a párolgást, megakadályozva ezzel a kiszáradást, a munka nagy részét virradathoz vagy alkonyatkor, esetleg éjszaka végezzük el. Ha lehetőség van rá, borítsunk testünkre nedves ruhát.

Hideg elleni védekezés elsősorban a ruházat szolgál. Mindenütt, de magas hegyekben mindig felek kell készülni a váratlan lehűlésre, mert végzetes balesetet előzhetünk meg előrelátásunkkal, tartalék ruházat vitelével! (Szélkabát, kesztyű, sapka, pulóver és két, lábra húzható nagyságú műanyagzacskóra van szükség!) A szervezetünket ugyanis nem csak a fagyos idő, hanem néhány fokos lehűlés is megviseli. Aki átélt már hirtelen lehűléssel járó nyári zivatart, saját didergő „libabőrén” érzékelhette a helyzetet.

A szívtől távol eső végtagok lehűlésére kell számítani először, ezért a kezek és lábfejek toráztatására, mozgatására kell külön odafigyelni! Ezen kívül a fej befedése is fontos, hiszen e nélkül rendkívül nagy hőleadással kell számolni Ha nincs tartalék ruhánk, akkor egy zápor idejére érdemes inkább levetkőzni és ruháinkat szárazon megőrizni a zápor utáni időszakra (műanyag zacskóban védve az átnedvesedéstől), mintsem a ruha hőtartó képességében bízva, azt teljesen eláztatni. Ha mégis elázik a ruhánk, akkor csavarjuk ki és lobogó tűz melegénél szárítsuk meg! Ehhez védett csomagolásban kell gyufát hordanunk magunkkal.

A műanyag zacskók jó szolgálatot tehetnek az átázott lábbeli okozta megfázás ellen. A nedves cipőbe hiába lépnénk be száraz zoknival, az újra átnedvesedne, de műanyag zacskót húzva a száraz zoknira, hosszú időre komfortérzést biztosíthatunk.

Vészhelyzetben hasznos segítséget nyújthat a hideg ellen papírréteggel pl. újságpapírral védekezni. Tartós hidegben a fagyveszélynek kitett testrészek nem hidratáló (!) kenőccsel való bekenése célravezető eljárás.

Ha az időjárásváltozás tartós, a sportoló pedig fáradt, nehéz fenntartani a test hőmérsékletét. A mentődobozokból ismert „izolációs mentőfólia” hatásos eszköz a kihűlés csökkentésére, visszaveri, illetve termoszként belül tartja a betakart egyén hőmérsékletét. Figyelni kell arra, hogy ne maradjanak nyitott rések a takaráson, mert az elvezeti a hőt. Mindenféle testi munka, aktív mozgás hőtermeléssel jár, ezért adott esetben folyamatosan vagy szakaszosan érdemes mozogni a kihűlés megakadályozására. Ha helyben kell várakoznunk, akkor összebújva tegyük azt, ne aludjunk el, sokak tanácsa szerint esetleg énekeljünk! Az alkohol fogyasztása súlyosbítja a helyzetet, mert csak rövid időre ad melegséget, később pedig pont ellenkező hatást vált ki a szervezetből.

A rendelkezésre álló anyagok közül a szigetelő tulajdonságúakat válasszuk ki és azokra telepedjünk le (pl. derékalj, szalma, mászókötél, hátizsák).

Szerző: Dosek Ágoston, a Magyar Testnevelési Egyetem tanára és Lovasi Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2677 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x