Túlélési eljárások, zöld ötletek (6)
Címlap / Szépség-Egészség / Túlélési eljárások, zöld ötletek (6)

Túlélési eljárások, zöld ötletek (6)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Mindig a sportoló csoport vezetője (a túravezető) az, aki dönt a segélyhívás és helyben maradás, avagy a sérült szállítása között. A sípályákon, a barlangokban, a sziklák között speciálisan kiképzett mentőcsapatok lehetnek segítségünkre. 

A segélyhívás lehetőségei
Mindig a sportoló csoport vezetője (a túravezető) az, aki dönt a segélyhívás és helyben maradás, avagy a sérült szállítása között. A sípályákon, a barlangokban, a sziklák között speciálisan kiképzett mentőcsapatok lehetnek segítségünkre.

A technika mai fejlettsége ellenére sem árt, ha a hagyományos segélykérő lehetőségekkel is tisztában vagyunk, így mindig a helyzetnek legmegfelelőbb kapcsolatteremtési módot választhatjuk ki!

A hegyimentők értékesítésének régi módja, ha a csoport egészséges tagja, vagy tagjai indulnak el segítésért. Barlangászok tanácsok szerint a négyfős, vagy annál nagyobb csoportok az ideálisak a túrázásra, mert ez esetben a sérülttel is marad valaki és a mentésért sem szólóban kell elindulni. Fontos tudunk, hogy az adott területen hol állomásoznak a hegyimentők, illetve, hogy honnan, milyen módon értesíthetők.

Ha nem tudunk sem elmozdulni, sem küldöncöt indítani helyünkről, akkor megpróbálkozhatunk üzenetünk továbbításával palackposta, galambposta útján, vagy más élőlények (kutya, delfin) segítségével.

Jeladás hagyományos módokon

Látható és/vagy hallható jelekkel kérhetünk segítséget.

· Az SOS jelzés adható fény és hang útján egyaránt.
· Hegyi balesetek esetén alkalmazandó segélykérés: percenként 6 (egyenletes időközökkel adott akusztikus és/vagy optikai) jelzés adása, amelyet egy perc szünet után kell megismételni!

A válasz a jelzést észlelő részéről – aki segítséget nyújt, vagy köteles azonnal szakszerű segítségért folyamodni kedvezőbb helyzetéből adódóan – percenként 3 jelzés, 1 perc után megismételve!

Látható jelek:
A látható jelek lehetnek megbeszélt időben adott jelzések, pl. túrázók, expedíciók csoportjai között, ez esetben kisebb alak vagy gyengébb tény is elegendő az irányba adott jelzésekhez. Segélykérés esetén, vagy a megtalálást segítő jelzés esetén nagyobb alak (alakzat) és fényező (máglya) szükséges. Ha a környéken más tüzek is égnek és a segélykérőket levegőből derítik föl (légimentés érkezik), akkor ahol ez lehetséges, 50 m-es oldalhosszúsággal, szabályos háromszög csúcsain kell tüzet rakni.

· Fényjelzése: jelzések tükörrel (napsütés esetén); jelzés önálló fényforrással, pl. zseblámpával; jelzőtűz, jelzőmáglya; segélykérő rakéta lőfegyverből kilőve. Irányba adott folyamatos fényjelzések estében a jeleket takarással idézhetjük elő: pl. morse jeleket adunk a takarás megszüntetésével.
· Más optikus jelzések: jelzés a testtel (a környezettől eltérő ruhát válasszunk!); jelzés ruhadarabbal; zászlójelzések, pl. a hajózásban alkalmazott lobogók, autósport zászlójelzések stb.; zászlóval adható egyezményes jelek; jeladás a környezetben fellelhető segédeszközöm segítségével, azokat feltűnő, vagy jelentés hordozó alakba rendezve.

Hallható jelek:
· A harangok félreverése az egyik legősibb segélyhívás, utóda lehet a kolompolás, dudaszó, kürt, vagy a sziréna.
· Sziklás területe, barlangban kopogással jelezhetjük.
· Lőfegyverekből egymás után leadott 3 lövés segélyhívást jelent.
· Alpinisták, hegyi emberek „pijjogássa” adnak hangjelet.
· Bevált, hatékony jelzőeszköz a síp. Kötelező felszerelése a cserkészeknek, a Nagy-Británniában előírt kellék a rajtoló tájékozódási versenyzőknek!

Segélykérés technikai eszközökkel
Vezetékes telefon: érdemes még túra előtt megfigyelni, hogy hol van az utolsó nyilvános, esetleg segélykérő telefon.

A rádiótelefonok már hétköznapivá váltak, de az erdők, hegyek „lefedettsége” nem teljes, a vételi viszonyokat akadályozhatják a terepviszonyok.

Rádió adó-vevő (talkie-walkie) készülékek nyújtanak lehetősége az expedíciós csapat és alaptáboruk, illetve további nagy bázisok közötti beszédes hírközlésre.

Rádió jeladók és vevők alkalmasak egyezményes jelek adásár, illetve vételére. Vannak kimondottan veszélyhelyzetre konstruált jeladó készülékek, amelyek vételre nem képesek. Ezeken a nemzetközi segélykérő üzenet lehet a Morse-ABC SOS jelzése: ···---··· vagy a „MAYDAY” angol szó közvetítése.

Adó-kereső készülés (PIEPS). Lavinaveszélyes helyek és kies területeken zajló expedíciókban kötelező felszerelés. A résztvevők mindegyike adásra állítva hordja saját készülékét. Ha az expedíció egyik tagja eltűnik, a többiek, megfelelő óvintézkedések után, vételre állítják készülékeiket és annak segítségével képesek megtalálni bajbajutott társukat.

Állandó jeladó: A PIEPS keresésre nem alkalmas változata, gombanagyságú, 5 éves garanciával működik kabátjukban varrva hordják. Egyes változatai a műholdas navigációs rendszerrel (GPS) történő bemérésre is alkalmasak.


Szerző: Dosek Ágoston, a Magyar Testnevelési Egyetem tanára és Lovasi Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4192 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x