A ritmus ereje
Címlap / Szépség-Egészség / A ritmus ereje

A ritmus ereje

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A zene csodákra képes. Ki ne tapasztalta volna már meg, hogy a legsötétebb rosszkedvébe egy kis zene hozta meg a fényt? Kifejező erejéről nem is beszélve. De a zene ennél sokkal többre is képes: gyógyít.  

Múltja van

Hogy a zene hatással lehet a közérzetünkre, viselkedésünkre, arról már Platón és Arisztotelész is készített feljegyzéseket. A civilizáció később újra életre hívta az alternatív gyógymódoknak ezt a fajtáját. A XX. század elején, az első és második világháborút követően a csatákból visszatért, testileg és lelkileg megrokkant katonáknak veteránzenekarok játszottak Amerika-szerte, a keleti parttól a nyugatiig, szinte minden kórházban.

Először csak kedélyjavítóként alkalmazták a zenés délutánokat, később az orvosok gyógyulási folyamatokról is beszámoltak. Ezek a tények sarkallták arra a kórházak vezető professzorait, hogy végre képzett szakemberek (és a zene) segítségével gyógyítsanak magatartáskommunikációs problémákkal és lelki zavarokkal küzdő betegeket.


Zeneterápiát oktató program elsőként a Michigani Egyetemen indult 1944-ben, azóta kutatások folytak Svédországban, Németországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is. Ami biztos, hogy sikerrel alkalmazzák Alzheimer-kór, autizmus, elmezavar, fizikai rokkantság, agysérülés "ellen", de bevett mint általános fájdalomcsillapító, valamint alkalmas gyermekkori érzelmi zavarok korrigálására és a személyiségfejlődésben mutatkozó hiányosságok "pótlására" is a gyógyító zene hallgatása. A zene fejleszti, javítja az öntudatosságot, az önmagunkról kialakított képet, növeli a kommunikációs képességet, redukálja a deviáns magatartásformákat.

Felmerül a kérdés, hogy milyen hatással van a zeneterápia az egészséges emberekre, azokra, akik nem küzdenek sem fizikai, sem lelki problémákkal. A beszámolók szerint a zenealkotás, az öncélú improvizálás még zenei előképzettség nélkül is jó hatással van ránk. Kiváló stresszoldó, izomlazító "eszköz", használ depresszió ellen, lelki egyensúlyba hoz, megtart, nyugtat, altat. Ez utóbbi nyugtató, relaxáló hatását légitársaságok, masszázsszalonok, gyógyfürdők és kórházak is alkalmazzák. 

Andalodjunk a szakuhacsi hangjára

A zene gyógyító erejének nemcsak orvosi, de spirituális vonatkozásai is léteznek. Debbie Danbrook (zenész, komponista), a University of Toronto előadója minden érdeklődőt szívesen bevezet a zene gyógyító, spirituális világába. Előadásainak középpontjában egy ősi japán fúvós hangszer, a bambuszból készült szakuhacsi áll. A hangszer telt, öblös, meleg, búgó hangja segíti a relaxációt és Danbrook tapasztalatai szerint használt már lámpaláz, asztma, gyomorbántalmak, hányinger és lelki zavarok ellen.


Hogy a hangszer körül kialakult misztikumot tisztázzák, a bambuszfuvolát műszeres vizsgálatnak is alávetették. Hangmintát vettek, aztán azok közvetlen - a pácienseken észlelhető - hatásait figyelték. A hangszer által kibocsátott frekvencia csökkentette a szívritmust, befolyással volt az agyhullámokra és lassította a légzést. Ily módon meditatív, sőt transz közeli állapotot is előidézhet, immár bizonyítottan.

A szakuhacsimesterek szerint a hangszer megszólaltatásához hasonló spirituális erőnlét szükséges, mint amilyet az teremteni is képes. A hangszer egy olyan érzékeny instrumentum - vélik a nagymesterek -, amelyen keresztül minden érzelem, hangulatváltozás megmutatkozik oly módon, hogy az más és más hangon szólal meg, illetve más és más hangok távoznak belőle a játékos aktuális érzelmeitől függően. Előfordult már az is, hogy nyilvánosság előtt a hangszer kezelője képtelen volt - igaz, csak néhány másodpercig - akár egyetlen hangot is kicsalni a bambuszfuvolából.

Rezegjünk a zene ritmusára 

Testünk minden sejtje önálló rezgésmintával rendelkezik. Ha elképzeljük az embert a maga 4 testi megnyilvánulásával (mentaltest-asztraltest-etertest-fizikai test), akkor ezek között sűrűségbeli és rezgésbeli különbséget lehet megfigyelni. Minél magasabb rezgésszámú valami, annál ritkább, finomabb, de egyben áthatóbb is, míg minél alacsonyabb a rezgés száma, annál sűrűbb, tömörebb, anyagibb. Tévedés ne essék, az ember mind a 4 teste valamilyen anyagból formálódik, csak ezek sűrűségi foka más és más. 

 
 
Hogy ha a rezgési képet módosítani akarjuk, akkor az alkotóelven kell változásokat keresztülvinnünk, ami azután kihat a fizikai anyag szerkezetére is. Ez teszi lehetővé a rezgésterápia alkalmazását. Ehhez teljes nyugalomba helyezett test kell, csukott szem és „nyitott agy”, ugyanis az akusztikus információ, vagyis a mechanikus rezgések szállítják az információkat az agyba. Itt mechano elektro konvertáción mennek át és elektromos impulzusként szinkronizálják az agyhullámokat. Ezek a megfelelő frekvencián a megfelelő szervre hatnak, és lassan áthangolják a kóros mintázatot a bevitt egészségesre. Egy ilyen kezeléshez természetesen nem elég egy egyszeri alkalom, rendszeres terápiáról van szó.

Milyen zenét érdemes relaxáláshoz használni?

Bármilyen ambient zene megteszi, ami ízlésünknek megfelel, de a cselló - hogy egy általunk is ismert hangszert említsünk - hangterjedelme megegyezik az emberi hangtartománnyal. Ezért érezzük a csellószót olyan kellemesnek, és szintén ezért nem sérti a fülünket a hangja, még akkor sem, ha az ifjú csellótanonc gyakorlás közben "félrehúz". A cselló tehát jó választás.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6119 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x