Isteni ízek - Ayurvédikus konyhaművészet
Címlap / Szépség-Egészség / Isteni ízek - Ayurvédikus konyhaművészet

Isteni ízek - Ayurvédikus konyhaművészet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ahogyan nálunk Magyarországon a nagymamák főztje a legizletesebb, úgy Indiában is az idősebbek -nagy szeretettel és odaadással elkészített-étkeit szeretik. Itthon a sós és édes tészták, gulyások, pörköltek, finom ízeinek dicsőségéről szólnak az asztali ünnepek. A távoli mesés keleten a chapatik, dhálok, szabdzsik, halavák, csatnik gulabok ISTENI ÍZÉT dicsőítik. 

Ahogyan nálunk Magyarországon a nagymamák főztje a legizletesebb, úgy Indiában is az idősebbek –nagy szeretettel és odaadással elkészített-étkeit részesítik előnyben. Itthon a sós és édes tészták, gulyások, pörköltek, sültek, krémesek, rétesek finom ízeinek dicsőségéről szólnak az asztali ünnepek. A távoli mesés keleten a chapatik, dhálok, szabdzsik, halavák, csatnik gulabok ISTENI ÍZÉT dicsőítik.

Sikerült több hónapon át az indiai mamák szeretetét megtapasztalnom és a konyhaművészetükbe betekintenem. Megtanulhattam a fűszerezés tudományát,a zöldségekből tejtermékekből gabonából felhasznált ételek változatos elkészítését.

Az indiai vegetáriánus kultúra nagyon ősi! Több ezer éve készülnek szinte ugyanúgy a különböző fogások. Az ételek elkészítésének természetes alapja az AJURVÉDA.

Az Ajurvéda az ételeket hat tulajdonság és hat íz szerint csoportosítja: hideg, meleg, könnyű, nehéz, olajos, száraz és édes, sós, savanyú, keserű, csípős, fanyar.
Testi felépítésünk három féle lehet (amelyek a tulajdonságok tekintetében keveredhetnek egy szervezeten belül) a Váta-, Pitta-, Kapha-alkatú. Az egészséges alkathoz az étkek megfelelő tulajdonsága és íze párosul.

Váta étrend:

Kedvező: meleg, nehéz, olajos, édes, savanyú, sós ételek
Nem kedvező: hideg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar ételek

A legkevésbé jók a hideg ételek és italok. Szükséges a forró italok és levesek fogyasztása, az étel legyen zsírban és fehérjében gazdag, mert a váta alkatúak sok energiát fogyasztanak, de nem hajlamosak az elhízásra Nekik ajánlható legkevésbé a nyers koszt, mert az emésztésük tüze gyenge. Mindazonáltal nem szabad az agnit túl sok csípős ízzel fokozni, mert annak szárító hatása is van.

Egy recept ajánlat: Halava (Darapuding)

Pitta étrend:

Kedvező: hideg, nehéz, száraz, édes, keserű, fanyar ételek
Nem kedvező: meleg, könnyű, olajos, sós, savanyú, csípős ételek

A nyers ételek, főleg, a saláták, zöldségek és édes gyümölcsök nyugodtan ajánlhatóak. Minél több folyadékot fogyaszt annál jobb. De ne igya forrón az italokat, és vigyázzon a túlzottan olajos ételekkel is! Mindenfajta ételből ehet, mert az agnija erős, de nem szabad túlzásba vinni az erős fűszereket és a sót. Ne fogyasszon túl sok gabonát, mert az erősen fűt!

szöveg" target="_blank">Egy recept ajánlat: Szabdzsi (Fűszeres cukkini és brgonya

Kapha étrend:

Kedvező: meleg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar ételek
Nem kedvező: hideg, nehéz, olajos, édes, savanyú, sós ételek

A hajlamos az elhízásra, ezért energiaszegény étrendet kell követnie. A szénhidrátot, fehérjét és a zsírt csökkentse a minimálisra, egyen minél kevesebbet és tartson böjtöket! A meleg ételt ő is igényli, de az édességet és a gabonaféléket lehetőleg kerülje! A zöldségek lehetnek előtérben, mind nyersen mind főve. Fűszerezhet nyugodtan de ne sózzon nagyon!

Egy recept ajánlat: Sak (Párolt fűsszeres spenót)

Az ízeknek, hatásuk alapján, egyensúlyban kell lenniük egymással, egy étkezésnek általában mindegyiket tartalmaznia kell. Ezt az étkezést a kiegyensúlyozottság jellemzi!

Aki étkezett már így, az tapasztalta, hogy utána nem érzett fáradtságot sőt tettre kész lett és elégedett. Ehhez azonban szükséges, hogy az élelmiszerek erősítsék és kiegészítsék egymást.

Pálók Péter
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6692 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x