A mediterrán étrendről
Címlap / Szépség-Egészség / A mediterrán étrendről

A mediterrán étrendről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Kréta szigetén széleskörű tudományos felmérést végeztek a térség Európai felzárkóztatásának előkészítésére. A felmérés az életmód és az egészségi állapotokat is érintette és nagy meglepetést hozott. Kiderült, hogy az elmaradott Kréta lakosainál rendkívül ritkán fordul elő szívinfarktus, és jóval magasabb az élettartam, mint a civilizált országokban.  

1948-ban a Rockefeller Alapítvány segítségével Kréta szigetén széleskörű tudományos felmérést végeztek a térség Európai felzárkóztatásának előkészítésére. A felmérés az életmód és az egészségi állapotokat is érintette és nagy meglepetést hozott. Kiderült, hogy az elmaradott Kréta lakosainál rendkívül ritkán fordul elő szívinfarktus, és jóval magasabb az élettartam, mint a civilizált országokban. 1952-ben egy hét országra terjedő vizsgálatban Görögország mellett másik két mediterrán ország, Olaszország és Jugoszlávia is részt vett, amelyekben 3-4x alacsonyabb volt a szívinfarktus halálozás 4,5-5,0 mmol/l közötti átlag koleszterin szintek mellett, mint Finnországban, Hollandiában vagy az USA-ban, ahol 5-6,0 mmol/l között volt a koleszterin szint átlaga. A felmérések kimutatták, hogy az impozáns különbség oka a táplálkozásban keresendő: alapvetően más volt az életmód és a táplálkozás a mediterrán országokban, mint az említett Észak-nyugati országokban.

A mediterrán étrend
Már maga a mediterrán étrend is más, mint az európai. Az evés egy összekötő kapocs a családok, a barátok között, mindig fordítanak rá elegendő időt, mely lehetőséget ad jó beszélgetésekre. Nem egy gyors jóllakásra, hanem az étel és az élet élvezetére törekszenek, a maguk évezredes kultúrájának hagyományait is megtartva, jó klimatikus viszonyok között, szorosabb kapcsolatban a természettel, és az evés utáni kis sziesztával. Megadják a módját az evésnek, ahogy mondják “a szemünk is velünk eszik”, összecseng a szín, az illat, az aroma, ahogy azt jól példázza, híres Caprese néven mozarella alapanyagból készített kis étel, a piros paradicsommal, a fehér sajttal, a zöld bazsalikommal, az aranyló olíva olajjal.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1745 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x