Migrén? Mulaszd el magad!
Címlap / Szépség-Egészség / Migrén? Mulaszd el magad!

Migrén? Mulaszd el magad!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-03

A legtöbbször csak rárepülünk egy fájdalomcsillapítóra, egy szép, kövér, vegyi anyagokkal teli tablettára. Pedig természetes megoldás is létezik. Mulaszd el a fejfájásod magad, külső segítség nélkül! 

"Ma este ne, drágám! Fáj a fejem!" Ez a mondat valószínűleg az időszámítás előtt épp úgy elhangzott, mint manapság.

Gyógymódok históriája:
A kőkorszakban a fejfájás gyógymódjai közé tartozott a koponyalékelés, mivel úgy vélték, a hiba gyökere az agyban van, s a démon a lyukon át kiröppen a fejünkből. Az idők folyamán más, érdekes, látszólag semmilyen a fejfájás valódi gyökerével kapcsolatot nem mutató "gyógymódot" találtak ki a fejfájás kezelésére. Hüllőbőrt borítottak a fájós fejre, döglött keselyű fejét hordták a nyakukban, vagy éppen a hím hód porrá tört nemi szervét javasolták ellene. A tehéntrágyáról és a szárított légyről sem bizonyosodott be sohasem, hogy valódi köze lenne a fejfájáshoz, mégis vannak olyan gyógymódokat ismertető könyvek, melyek ezt javasolják.

A fejfájás népbetegség
A mai civilizált, de főként a városlakó emberiség több, mint 90%-a szenved valamilyen rendszerességgel ettől a problémától. Ha ez ennyire elterjedt, nem is csoda, hogy a tévéreklámoktól a gyógyfüvesekig rengeteg biztos módot kínálnak a fejfájás leküzdésére. Ha elgondoljuk, hogy a gazdaságban hány milliárd forintos kiesést jelent az, hogy ha egy-egy dolgozónak éppen fáj a feje, horribilis számot kapunk. Általában "női" betegségnek tartják a fejfájást, de semmilyen statisztika nem bizonyítja, hogy a nők magasabb számban szenvednének tőle, mint a férfiak.

Élettani háttér
A fejfájás legtöbb formája valamilyen módon gyógyítható. Feltételezhető, hogy az agy bonyolult fájdalomérző rendszerének egyensúlyzavara áll a háttérben. Ha a fej csak magából a koponyából és az agyból állna, nem lenne fejfájás. Hogy miért? Mert az agy nem alkalmas önmagában a fájdalom érzésére. A fájdalmat az idegek érzékelik.

A fejfájáshoz tartozó idegek helyei:

  • arc,
  • fejbőr,
  • nyak,
  • agy védőburkai,
  • agyhártyák.

A fejfájás típusa attól függ, mely ideg izgalma váltja ki, és miért.

Tenziós fejfájás: (az összes fejfájás kb. 60%-a) tompa, rendszerint egyenlő erősségű, izomgörcs okozta fejfájás.
Az izmokban a csökkent véráramlás hatására oxigénhiány alakul ki. A fájdalmat okozó méreganyagok is felszaporodnak, mert a csökkent véráram nem képes kimosni azokat. Ez az érzés, amikor "szűk kalap van a fejünkön". Általában néhány órán belül magától is elmúlik. Oka lehet stressz szorongás, depresszió, vagy a szem túlzott megeröltetése. Nem örökletes.

Vaszkuláris fejfájás: mélyebb, lüktető érzés, és gyakran párosul a szívverés változásával. A fejfájások körülbelül 30%-a sorolható ide. Ebből a migrén és az un. csomós, vagy "Culster" fejfájás a leggyakoribb. Ez a fájdalom rohamcsoportokban jelentkezik, és utána egy ideig tünetmentes marad. Ez az érzés, amikor "izzó nyársat döfnek a szemedbe" Az erek összehúzódása, vagy kitágulása izgalmat okoz a falukat beborító idegekben, ami lüktető érzést okoz. Kiválthat hányingert, vagy szívgörcsöt is.
A fejfájást okozhatja a kettő kombinációja is. Az összes fejfájásnak azonban 10%-a szervi eredetű. Ezek kivizsgálásához szakorvos véleményét kell kikérni! (sérülés, daganatos betegségek, glaucoma, stb ..)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 10687 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x