Minden amit eddig nem tudtunk a tejről
Címlap / Szépség-Egészség / Minden amit eddig nem tudtunk a tejről

Minden amit eddig nem tudtunk a tejről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

A tej ősidők óta az emberiség kiemelkedően fontos tápláléka. Már az időszámításunk előtti időből több kontinensen fellelhetők az erre utaló régészeti bizonyítékok, s azóta is töretlen hagyományai vannak az állattartásnak és vele párhuzamosan a tejfogyasztásnak. 

A tej ősidők óta az emberiség kiemelkedően fontos tápláléka. Már az időszámításunk előtti időből több kontinensen fellelhetők az erre utaló régészeti bizonyítékok, s azóta is töretlen hagyományai vannak az állattartásnak és vele párhuzamosan a tejfogyasztásnak. Elsősorban a kérődzők tejét fogyasztjuk a legkülönfélébb formában, nyersen vagy feldolgozott állapotban; jellemző azonban, hogy az élelmiszeripar fejlődésével az egyre feldolgozottabb termékek irányába tolódik el a fogyasztás. Ez azzal jár együtt, hogy a tej élettani hatásaiért felelős komponensek mind mennyiségükben, mind minőségükben megváltoznak a különböző termékekben.

Bizonyos összetevők (pl. a tejzsír) mennyiségét csökkentik a feldolgozás során, másokét viszont növelik, mintegy "hozzáadott értéket" előállítva: elég, ha a kalciummal, fehérjével, vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsított termékekre vagy az élő flórás, savanyított tejkészítmények esetében a baktériumkultúra hozzáadására gondolunk

A tej és a tejtermékek élettani hatásai szoros kapcsolatban vannak összetételükkel, amely rendkívül bonyolult fehérje-, lipid- és szénhidrátmátrixként fogható fel, a biológiailag aktív anyagok széles skáláját felvonultatva, így a tejtermékek tápértéke messze meghaladja az energiatartalomból származó "tápláló" értéket. A tejből lehetőleg napi fél litert kellene inni, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő tejterméket fogyasztani.


A tej tápanyagcsoportjai és élettani szerepeik
Tápanyagcsoport Élettani szerep
Fehérjék, aminosavak struktúrfehérjék - növekedés, fejlődés, szükséges esetben energiaszolgáltatás kalciumfelszívódás elősegítése (laktózzal együtt) csontritkulás és fogszuvasodás elleni hatás kéntartalmú tejfehérjék daganatképződést gátló (antikarcinogén) hatás aminosavak (pl.: triptofán)esszenciálisaminosav-forrás (niacin-előanyag)

Lipidek, zsírsavak energiaszolgáltatás trigliceridek idegrendszer fejlődése, foszfolipidek membrán- és struktúrlipidek; zsíroldékony vitaminok transzportja, rövid szénláncú zsírsavak LDL-koleszterint csökkentő hatás, konjugált linolsav (CLA) daganatsejtek növekedését gátolja (pl. melanóma, vastag- és végbél) szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázatát csökkenti csontfejlődésre, csontanyagcserére való pozitív hatás, immunfunkciók erősítése
vajsav (kb. a tejzsírok 3%-a) daganatellenes hatás (vastagbél, emlő, leukémia) sejtproliferáció és tumorgén-expresszió gátlása

Szénhidrátok energiaszolgáltatás elsősorban laktóz, bélrendszer fiziológiás baktériumflórája kialakulásának segítése
Vitaminok zsíroldékony vitaminok, valamint B12-, B6-vitamin-forrás (laktovegetáriánus táplálkozás esetén kiemelt jelentőségű lehet)
Ásványi anyagok enzimrendszerek aktív csoportjaiban sokoldalú hatások
kalcium egészséges csontfejlődés, csontritkulás gátlása fogszuvasodás akadályozása, kálium, magnézium vérnyomáscsökkentő hatás

A tej változatai

Nyers tej:
A megnevezés a frissen fejt, tőgymeleg tejet illethetné meg, mégpedig maximum a fejés után két-három óráig, ameddig meleg állapotban a nyers tej bakteriosztatikus/baktericid hatása tart. Ha a tejet bármi módon lehűtik, az már nem nevezhető nyersnek.

Pasztőrözött tej:
nyers tejjel/tejtermékekkel már nem lehet ellátni a világ lakosságát, sőt, élelmiszer-biztonsági, közegészségügyi okokból ez határozottan ellenjavallt is volt. Így született meg és vált globalizálttá a XX. század második felében az a világtörvénykezés, amely szerint tejfeldolgozó üzemekből kizárólag pasztőrözött tejek kerülhetnek ki. A pasztőrözés a tartósítás egyik módja, amely hőközléssel történik. Ennek lényege, hogy a tartósítani kívánt élelmiszert - például tejet - meghatározott ideig olyan hőmérsékleten tartják, ami a benne lévő mikrobák elpusztulásához, szaporodásának megakadályozásához vezet. Ügyelni kell, hogy a hőközlés 100 fok alatt maradjon, hogy az élelmiszer fehérjetartalma ne károsodjék. A pasztőrözésnek több fajtája ismeretes, amelyeknél különbözik a hőmérséklet és a behatási idő:
+63 - +65 oC-on 30 percig
+74 - +76 oC-on 35-70 másodpercig
+85 oC-on egy pillanatig (pillanathevítés)

Faj tejek:
Többféle faj - szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, ló - tejét használta és használja az ember a táplálkozásában. A kumisz készítésének alapanyaga a lótej, amelyet eredeti formájában nemigen fogyasztanak. A juh teje elsősorban feldolgozva (sajtféleségek, kefir, joghurt stb. formájában) kerül az asztalra. A bivalytej termelése hazánkban még kuriózumként sem fordul elő.
Tejalkotó anyatej tehéntej juhtej kecsketej
Fehérje (g/100ml) 1,0 3,3 6,0 3,6
Tejcukor (g/100ml) 6,9 4,7 5,3 4,5
Zsír (g/100ml) 4,4 3,7 7,0 4,1
Energia (kcal/100 g) 71 65 108 69

Érdekességek - Tejfogyasztási szokások
• A tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva a tej fogyasztása 9%-kal csökkent a háztartásokban. A tej heti fogyasztásának gyakorisága tizenkét év alatt heti átlag 5,2 napról 4,1-re esett vissza. Ugyanakkor a szintén csökkenő tendenciájú kávénál és teánál ez a mutató idén heti 4,6, illetve 4,3 nap.
• A tej átlagosnál gyakoribb fogyasztói közé főleg fiatalok tartoznak, akik gyermeket nevelnek, jövedelmük az átlagosnál valamivel alacsonyabb, iskolai végzettségük viszont magasabb.
• A tradicionális étkezési szokások hívei szintén átlagon felüli tejivók. Leginkább falvakban élők, idősebbek, kis jövedelműek alkotják ezt a csoportot. Ez a két, átlagosnál gyakoribb csoport a felnőtt lakosság felét teszi ki.
• A nemek szerinti megoszlásnál szembetűnik, hogy jóval több nő kedveli a tejet, mint férfi, és ez tükröződik a fogyasztás gyakoriságának eltéréseiben is.

Mikor nem javasolt tejet inni?
Tejfehérje allergia esetén
Ez a betegség a tej egyes fehérjekomponenseire - leggyakrabban az a-laktalbuminra, a b-laktoglobulinra és a kazeinre - adott kórosan fokozott immunreakció. Előfordulása hazánkban a táplálékallergiákon belül igen magas. Csecsemőkorban ritkán, kisgyermekeknél gyakrabban fordul elő. Szerencsére a gyerekek zöme 3-4 éves korra "kinövi" a tejallergiát. Viszont aki gyermekként nem szenvedett a betegségtől, sajnos felnőttkorában még érintett lehet.
Természetesen a tejfehérje allergiások nem fogyaszthatnak tejet és tejterméket, sőt: semmiféle olyan élelmiszert, melyben a tej adalékanyagként jelen van. A tehéntejen kívül más állatok teje sem fogyasztható, mivel szerkezetük nagyon hasonló.

Tejcukor intolerancia esetén
Ez a kórkép a tejcukrot bontó enzim teljes vagy részleges hiányából adódik. Tünetei nagymértékben hasonlítanak a tejfehérje allergiához, de a szervezetben kóros immunreakció nem mutatható ki. Intolerancia esetén általában csak bizonyos mennyiségű tej elfogyasztása után lépnek fel a tünetek. Ez azt jelenti, hogy van, aki megihat fél pohárral, de egy bögrével már nem. A betegek többsége a savanyított tejtermékeket, a sajtot, túrót jobban tolerálja, mivel ezekből a hasznos mikroorganizmusok már elfogyasztották a tejcukrot.

Tejitalok, reggeli italok
Az üzletek polcain, a fogyasztási tejek közvetlen szomszédságában egyre gyakrabban látunk Tejital, illetve Reggeli ital felirattal ellátott termékeket. Az összetevőket vizsgálva hamarosan szemünkbe ötlik, hogy a termék permeátot vagy - másképpen írva - permeátumot is tartalmaz. A permeát egy tejipari melléktermék, amely a tej ultraszűrésekor keletkezik. A permeátum hasznosításának egyik területe a már említett tejitalok gyártása. Ha e termékek összetételét vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy az korántsem azonos a tejével. Fehérjetartalmuk kisebb, s kalciumból is kevesebbet tartalmaznak, mint az azonos mennyiségű tej.

Nestlé
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5358 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x