Szilveszteri szokások és finomságok - így adj trendi partyt!...
Címlap / Szépség-Egészség / Szilveszteri szokások és finomságok - így adj trendi partyt!

Szilveszteri szokások és finomságok - így adj trendi partyt!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Szilveszter estéjéhez a mai napig sok babona köthető. Nem mindegy milyen finomságokat fogyasztunk, sőt meg kell adni e napon a módját is, hiszen a teljes eljövendő év múlhat rajta! Szokások, receptek, ízek, illatok, emlékek a mesterszakácstól.  

Szilveszteri szokások Európában
Szent Szilveszter pápa (IV. század) ünnepe, gyakorlatilag az újév vigiliája (előestéje). A szilveszteri szokások közös célja, a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni. Különösen fontos szerepet kapnak az e naphoz kötődő zajkeltő szokások melyek célja az ártó, rontó erők távoltartása a háztól.

Eszközei igen változatosak, karikás ostor, duda, csengő, kolomp. Ismert szokás volt vidéken a nyájfordítas is, a cél az volt, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani. Erdélyben szokás az óév kiharangozása, és az újesztendő énekkel köszöntése.

Ezeknek a zajos mulatozásoknak a városi megfelelői a szilveszteri trombitálás és sajnos a petárdadobálás is – melyet ma törvény büntet! (a szerk.)

Az ifjú szakács szilvesztere
Gyerekkorom élményei meghatározóak voltak az életemben.
Számomra azt jelentette, hogy a szüleim egész nap lázban égtek az estét várva, valamilyen bálba készülődve. Én egy kicsit félve vártam az estét. Egyedül egy nagy házban!
Persze azt gondoltam, hogy majd jól befészkelem magam a tévé elé és egész este bámulhatom az akkori időben oly nagy ajándéknak számító változatos műsorokat. Persze anyuék mindig hazaértek és ők ébresztettek éjfélkor boldog újévet kívánva!
Lassan jöttek a kamaszévek!

Az utcabeli srácokkal mindig nagy hévvel készülődtünk a szilveszterre is. Összegyűjtöttük az innen-onnan elcsent italokat és – akkor még - az elmaradhatatlan petárdákat, valamelyik ideiglenesen kinevezet petárdatüzér barátunktól.
Aztán eljött a várva vart nap. Összegyűltünk valakinél, akinek épp a szülei valami nagyon fontos bálba voltak hivatalosak… Hatalmas izgalommal vártuk az éjfélt, mintha valami új élet kezdődne újévkor.

A téli szünet után ráeszméltem, hogy csak egy másik számot kellett írni a margóra minden óra elején. A tanárok az osztálytársak és anyu vasárnapi húslevese is maradt a régi. Nem jött el a várva vart csoda…

Mára megtanultam, hogy a csodák nem így történnek!
Számomra elég annyi, hogy belépek gyerekkori otthonomba és hagyom, hogy elvarázsoljanak a régi emlékek és az illatok.
Nagyon sokáig próbáltam leutánozni, de lassan rájöttem, hogy az anyukák főztjei megismételhetetlenek. Azért valamiféle odaadást tanultam, amit próbálok nem csak szilveszterkor, hanem az év minden napján belecsempészni az ételekbe.

Szilveszteri szakácsunk ajánlata:

Tipikus szilveszteri vendégváró receptek

Bólé >>

Kolbászos kiflik >>

Malacsült pezsgős lilakáposztával, rozmaringos burgonyával >>
 


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5425 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x