Milyen a jó napszemüveg?
Címlap / Szépség-Egészség / Milyen a jó napszemüveg?

Milyen a jó napszemüveg?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

Egy jó napszemüveg nyáron nemcsak kellemes viselet, hanem a jó látás megőrzésének egyszerű és fontos eszköze is. Az erős nyári napsütésben nem mindegy, hogy milyen szemüveget viselünk. Fontos tudni, hogy csak a jó minőségű, garantáltan és ellenőrzötten UV-szűrős lencsével készült szemüvegek védik megfelelően a szemet.  


A vásárlók elsősorban az alapján vesznek napszemüveget, hogy az mennyire divatos, pedig a bőséges választékból egyáltalán nem lehetetlen összeegyeztetni, hogy tetszetős, de ugyanakkor a szemet is védő napszemüveget vásároljon az ember. 

Az UV szűrős napszemüvegek piacán már viszonylag olcsóbb darabokat is találhatunk, nem kell mélyen a pénztárca fenekére nyúlni, ugyanakkor a túl olcsó szemüvegek - bármi is legyen rájuk ragasztva - mindig is gyanúsak. 

Sokan nem is gondolják, mennyire fontos dologról van szó, pedig az ultraibolya sugarak károsítják a szaruhártyát, a szemlencsét és a szivárványhártyát. Ezeknek a sugaraknak a hatása különösen erős 12 és 14 óra között. A túlzott napsugárzás hatása pedig elősegítheti a szürkehályog kialakulását.
A szem, a bőrünkkel ellentétben, sokkal kevésbé védett a káros sugarakkal szemben. Túlzott napfény hatására jelentkezhetnek szempanaszok: égő, szúró érzés, könnyezés, stb. (Minél többet nézünk képernyőket, ez annál fokozottabban lesz igaz!) 

Ugyan a látható sugarakat, amelyek a szemet zavarják, a gyengébb minőségű szemüvegek is kiszűrik, a valóban káros, láthatatlan részét azonban már nem. A divatos, színes üvegek kellemesen csökkentik ugyan az erős napfény vakító hatását, de nem biztos, hogy az ultraibolya-sugarak ellen is védenek.

Ezért nagyon fontos, hogy legyen a lencsén egy olyan védőréteg, amely kiszűri a napsugár három összetevőjét. A látható részt, ami vakít, az ultraibolya-sugarakat, melyek kötőhártya-gyulladást okoznak, valamint az infravörös tartományt, ami melegíti a szemhéjat. A hó és a víz közelében szinte előírás a napszemüveg, ott ugyanis a rendkívüli UV-sugárzás miatt komoly veszélynek van kitéve a szem.

A jó napszemüveg- lencséről

A műanyag lencse jobb választás az üvegnél, mivel sokkal könnyebb, kevésbé érzékeny a karcolásra és lényegében alig öregszik.

Jótanács: Semmiképpen se vegyenek a mindenféle vásárokban, árusoknál olcsón kapható napszemüveget, mivel ezeknek az üvege sorozatban készült tömegárú. Nincsen kellően csiszolva, torzít, és csak fárasztja a szemet. A rossz minőségű napszemüveg tehát többet árt, mintha az erős napsütásben, semmit sem hordanánk.

Napszemüveg vásárlásakor mindig kérjük ki az optikus szakember véleményét, és szemünk egészségének védelmében inkább a drágább, de márkás, UV szűrős napszemüveget válasszuk. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4234 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x