Baleset a hóban - előzd meg!
Címlap / Szépség-Egészség / Baleset a hóban - előzd meg!

Baleset a hóban - előzd meg!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-23

A gyermekek számára minden évszak tartogat baleseti veszélyforrást. A csúszós utak, a téli sportok azonban kockázatosabbak az akadályokat nem ismerő gyermekek számára. A játék hevében ugyanis nem veszik észre a bajt, így hamar bekövetkezhet egy kisebb-nagyobb sérülésekkel járó baleset. 

A téli hóesés számtalan sportolási- és játéklehetőséget biztosít a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt.  Nincs is szebb, mint a frissen lehullott hó, amely szánkózásra, sétára, hógolyózásra vagy hóemberépítésre csábít.
A síelés, korcsolyázás vagy snowboardozás tetőtől-talpig átmozgatja a testünket, a friss levegő pedig felfrissít. A játékba belemerült gyermekeket azonban számtalan baleseti forrás veszi körül. Az alábbiakban dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász szakorvosa ismertet néhány gyakori téli gyermekbalesetet, illetve hasznos tanácsokat is ad a szülők számára.

„A gyermekek számára minden évszak tartogat baleseti veszélyforrást. A csúszós utak, a téli sportok azonban kockázatosabbak az akadályokat nem ismerő gyermekek számára. A játék hevében ugyanis nem veszik észre a bajt, így hamar bekövetkezhet egy kisebb-nagyobb sérülésekkel járó baleset. Sajnos nem lehet őket mindig szem előtt tartani, és megelőzni a problémát, de a szülők néhány hasznos tanáccsal segíthetik őket” – mondta a doktor úr.

piqs.de - Téli sportok

A szánkózás vagy korcsolyázás során előforduló esések gyakori következménye a végtagsérülés, ami többnyire zúzódás, de súlyosabb esetben lehet ficam vagy akár csonttörés is. Ritkábban előfordul, hogy a gyermek nem „ússza” meg ennyivel, és akár agyrázkódást is szenvedhet, de a súlyos gyermekkori sérülések nagyobb részéhez gyakran koponyasérülés is társul. Minden ilyen esetben érdemes orvoshoz vinni gyermekünket!

Nagyon sokan a természetes vizeken kialakult jégtakarón hódolnak a korcsolyázásnak. Ahhoz, hogy a jégréteg alkalmas legyen a sportolásra, meg kell várni, hogy kellő vastagságú legyen, és minden esetben csak akkor merészkedjünk rá, ha engedélyezett! Erre mindig figyelmeztessük a gyermekeket is! Ha gyermekünk ruhája vizes lesz, először a nedves ruhadarabokat cseréljük szárazra, majd mindenképp vigyük őt meleg helyre.

A szülőknek minden esetben elsődleges feladata, hogy a gyermeküket megnyugtassák és kiderítsék, hogy milyen sérülés történt. A szem- vagy a komolyabb fejsérülés esetén mindenképp orvosi segítségre van szükség!

Fontos felhívnunk továbbá gyermekeink figyelmét arra, hogy a csúszós utakon az autósok nem tudnak olyan hirtelen megállni, mint száraz útviszonyok között. Ezért minden alkalommal, amikor átkelnek az úttesten, alaposan nézzenek körül, és enélkül még véletlenül se lépjenek le a járdáról! Törekedjünk arra, hogy a téli szünidőt és a friss hóesést sérülés nélkül vészeljük át” – tette hozzá a doktor úr.

(Fotó: piqs.de - NBS: DSV Adler Martin Schmitt)

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2583 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x