Stroke: mik a tünetei? Ismerd fel azonnal!
Címlap / Szépség-Egészség / Stroke: mik a tünetei? Ismerd fel azonnal!

Stroke: mik a tünetei? Ismerd fel azonnal!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

A kezeletlen magasvérnyomás-betegség csaknem négyszeresére emeli az agyi katasztrófa vagy stroke kialakulásának veszélyét, másfelől viszont az összes agyvérzés közel 70 százaléka megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával. 

A “Tudatos Törődés” program. A kezdeményezés keretében a szervezők idén a magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelésén keresztül a stroke (szélütés) megelőzésének gyakorlati megvalósítására helyezik a hangsúlyt, melyet a tavaly végzett felmérés adatai is jelentősen indokolnak.

Mi a közös a következő személyekben: Lenin, Churchill, II. Ramses, Stalin, Handel, Berlioz, Fellini, Pasteur, Goya, Dickens? Igen, mindannyian stroke-ban, vagyis szélütésben szenvedtek. De nem csak ők, hanem rengeteg ember betegszik meg így. Hazánkban évente közel 18 ezren halnak meg stroke-ban, az új megbetegedések száma pedig 50 ezer.

A kezeletlen magasvérnyomás-betegség csaknem négyszeresére emeli az agyi katasztrófa vagy stroke kialakulásának veszélyét, másfelől viszont az összes agyvérzés közel 70 százaléka megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával.

Az “Éljen 140/90 alatt!” mozgalom 2009-es “Törődés Napja” programja során a Magyar Hypertonia Társaság azt vizsgálta, hogy a hipertónia (magas vérnyomás) mellett más társbetegséggel is rendelkező betegek kezelésekor a kezelőorvos milyen kockázati csoportba sorolja a páciensét, illetve hogyan befolyásolja ez a terápia kiválasztását.

A program következő lépéseinek célja, hogy az immár igazoltan meglévő elméleti tudás a mindennapi életben is megjelenjen. Cél, hogy betegtájékoztató anyagok rendszere segítségével tudatosítsák az orvos-beteg, az asszisztens-beteg együttműködés fontosságát és szükségességét, azaz megvalósuljon a magasvérnyomás-betegségben érintettekkel történő “tudatos törődés”.

A program elindítói

A program mostani szakaszában a betegtájékoztató eszközök tudatosan egymásra épülnek:

 1. Rendelői plakát – Célja a figyelemfelkeltés a téma iránt, illetve a helyes és helytelen beteg utak bemutatása.
 2. Stroke kockázatbecslő és tájékoztató – A plakát alatt lévő szórólap tárolóban található vagy az asszisztensek segítségével jut el a beteghez, aki ezt az eszközt használva saját maga megbizonyosodhat érintettségéről.
 3. Betegedukációs orvosi mappa – A rizikóbecslő alapján érintett beteget ennek segítségével tudja edukálni az orvos a stroke megelőzésének jelentőségéről.
 4. Betegtájékoztatók és vérnyomásnapló – Az edukáció után az orvos átadja a betegnek emlékeztetőként, otthoni tovább olvasásra. Ezen tudják nyomon követni a vérnyomásértékek alakulását is.

Mindehhez a szervezők egy új kommunikációs formát is választottak. A betegtájékoztatókban könnyed, helyenként humoros formában, rajzokkal illusztrálva, rövid történetekben állítják szembe a helyes, egészséges életmódot a helytelennel.

A stroke (szélütés) során az agy vérellátása zavart szenved, ezért az érintett agyterület idegsejtjei nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz. Emiatt károsodnak vagy elhalnak az idegsejtek, és így maradandó károsodás jelentkezik a központi idegrendszer működésében.

Ugye Ön számára sem követendő életmód a helytelen mértékű táplálkozás, alkoholfogyasztás, dohányzás, a testmozgás hiánya, melynek következtében könnyen kialakulhat egy olyan végzetes állapot, melynek során nem csak önmagát, hanem a közvetlen környezetének életét is tönkreteszi?

Ha egészségesen él, odafigyel a táplálkozására, sportol, legalábbis mozog, és rendszeresen méri a vérnyomását, lehetőleg otthon tartott vérnyomás-mérővel, akkor nagy eséllyel idősebb korában is kiegyensúlyozott, boldog életet élhet.

FIGYELEM! A stroke legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, az esetek többségében az alábbi fenyegető tünetei és jelei lehetnek:

 • féloldali végtaggyengeség
 • bénulás
 • átmeneti látásvesztés az egyik szemen
 • kettőslátás, látótérkiesés
 • beszédmegértési zavarok
 • szóformálási nehézség
 • zavartság, szédülés, fejfájás
 • hirtelen fellépő eszméletvesztés

A tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak.

A szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak, ezért már a szélütés gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni (104)!

Minél előbb kórházba kerül a beteg, annál nagyobb esélye van a túlélésre és arra, hogy a lehető legkevesebb maradványtünettel gyógyuljon fel a betegségből.

Kérje kezelőorvosától vagy az asszisztensétől a Stroke rizikóbecslő kérdőívet, töltse ki és beszélje meg az eredményt kezelőorvosával!

Figyelmébe ajánljuk az Étrend és Egészség című színes szakácskönyv-sorozatot
Szívbarát receptek
A koleszterinszint csökkenthető
A prosztata védelmében
Kemoterápia alatt
Bővebb információ és könyvrendelés:

www.orvosikonyv.hu

Kép és szöveg: ZKZ
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 14019 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x