Wellness, fitness, selfness - mi rejlik a szavak mögött?
Címlap / Szépség-Egészség / Wellness, fitness, selfness - mi rejlik a szavak mögött?

Wellness, fitness, selfness - mi rejlik a szavak mögött?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Manapság gyakran találkozhatunk e két kifejezéssel, együtt említve azokat. Fitnesst - Wellnesst egybevonják, egy kifejezés alatt értelmezvén. Hallhatunk wellness hétvégéről, wellness szállodáról, fitness vagy wellness csokiról, ételekről és italokról és mindenféle más, de ezen nevekhez kapcsolható termékekről, tevékenységről. De melyik mit jelent? Állapot, életforma, jókedv. 

A két fogalom szorosan összefügg egymással, ugyanakkor, jelentéstanilag merőben eltérnek!

Akkor mit is jelentenek valójában ezek a fogalmak?

WELLNESS: Egyfajta testi jóllét, amit azáltal érnek el és tartanak fenn az emberek, hogy megfelelően étkeznek, és rendszeres testmozgást végeznek.
Egészséges testben élnek, amire a kóros túlsúly, egyáltalán nem jellemző! Ez egy tudatosan megtervezett és vezetett életforma, melyben az egyén jól érzi magát, jól van, élvezi az életét, jól van azzal amit csinál.


Jellemző rá a kiegyensúlyozottság, magabiztosság, pozitív látásmód, életöröm, aktivitás, motiváció, akarás, központban a test, lélek és a szellem harmóniájával. Szokták mondani, a wellness egyenlő az „épp testben épp lélek kifejezéssel”. Ellentétben az „épp testben épphogy élekkel”!

FITNESS:
Legegyszerűbben csak testgyakorlásnak nevezhető. Magában foglalja a test építését és karbantartását szolgáló tevékenységeket, ami semmiféleképpen nem versenysport! A versenysportban maximális erőbedobás, mindennapos kemény, sokszor embert nem kímélő edzésmódszereket alkalmaznak, míg a fitness csak az optimális teljesítményre törekszik.

Maximális teljesítőképesség kontra optimális teljesítőképesség
A fitnessben is törekedünk a minél jobb eredmények elérésére, a gyakorlatok számának növelésére a hosszak megnyújtására, a minél jobb idő elérésére, de semmiképpen nem a maximálisnál maximálisabb eredmények hajszolásáról szóljon.

Úgy tartják, hogy nem kell mindennap edzeni, mert az már szinte egyenlő a versenysporttal! Én ezzel nem értek egyet! Miért ne kellene? Azelőtt is kimentek az emberek minden nap dolgozni a földekre, tettek, vettek, vetettek, mindig akadt munkájuk a ház körül és a földeken.A mindennapos testmozgás az élet nélkülözhetetlen része volt!

Hogyan volna ez tehát a mai ülő, inaktív társadalomban másképpen! Ma nemhogy mindennap tanácsos lenne valamilyen mozgásos, intenzív, jól megizzasztó tevékenységet végezni, hanem egyenesen kötelező is! Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Arányosan összuk szét a cardio, erősítő és a nyújtó edzésprogramunkat. Törekedve ezzel arra, hogy testünk kiegyensúlyozott terhelésben részesüljön minden oldalról.

Zsemlye Zsanette

Képek:
piqs.de: connor212 - schwimmer
piqs.de: Diefert - Turnhalle
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3675 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x