Halálos rovarcsípések? Előzd meg!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Halálos rovarcsípések? Előzd meg!

Halálos rovarcsípések? Előzd meg!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-26

Ahogy a tél elmúltával ébred a természet, úgy nő körülöttünk a rovarok száma is. A kullancsok, hangyák, méhek és darazsak egyre gyakrabban okoznak kellemetlen perceket, akármennyire is igyekszünk elkerülni a csípéseket. 

Az alábbiakban dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa ad néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mi a teendőnk abban az esetben, ha rovarcsípés ér minket.

„Magyarországon a rovarok és a pókok mérge nem halálos, ám azok számára, akik allergiásak a rovarméregre mégis súlyos reakciókat, akár halált is okozhat egy-egy csípés. Elkerülni őket sajnos nagyon nehéz, de az allergiás reakciókat enyhíthetjük. Épp ezért, aki allergiás a rovarcsípésekre, mindig tartsunk magunknál gyógyszert vagy kalcium pezsgőtablettát. Ha ez nem áll rendelkezésre, azonnal hívjunk orvosi segítséget” – mondta a doktornő.


Nyáron az élénk ruhadarabok, a parfümök, az édes enni- és innivalók mind-mind előszeretettel vonzzák a rovarokat. Ha hessegetjük őket, az számukra támadásnak minősül és ez gyakran csípéssel végződik. A méreg összetevői mindenkinél okozhatnak viszkető vagy fájó érzést, duzzanatot vagy bőrpírt, de ezek még nem minősülnek allergiás reakciónak. Ezek a tünetek egy-két napon belül elmúlnak. A viszketés enyhítésére használhatunk kenőcsöt, a duzzanatra hagymát vagy ecetes borogatást is tehetünk, de ezen kívül nem igényelnek egyéb kezelést.

Ha a csípést követően az egész testen viszketés, duzzanat vagy kiütés jelentkezik, az már enyhe fokú allergiás reakciónak minősül. Komolyabb esetben a csípés helyén óriási duzzanat, gyulladás jelentkezhet. Mindenkép keressünk fel szakorvost, hiszen allergiavizsgálattal kideríthető, hogy mely rovarok csípésére vagyunk allergiásak, így annak fokozataihoz mérten a megfelelő kezelést is elő tudják írni. Fertőzött csípést követően hidegrázás jelentkezhet, a csípéstől pedig piros vonalat látunk terjedni. Ilyenkor mindenképp forduljunk orvoshoz, hiszen ebben az esetben antibiotikum kezelésre van szükség.


A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, sőt gyakran ott is étkezünk. Ám a finom falatokat a repkedő méhek és darazsak is gyakran megkívánják. Ez azért különösen veszélyes, mert ha figyelmetlenek vagyunk, az üdítőre vagy az ételre rászálló rovarok könnyen a szájüregbe kerülhetnek, és ott is okozhatnak csípéseket. Ez minden esetben nagyon veszélyes, hiszen a megduzzadt nyálkahártyák akár fulladást is okozhatnak. Az orvosi segítség ebben az esetben nélkülözhetetlen, és amíg megérkezik a segítség, szopogassunk jégkockát!

Ha egzotikus országba utazunk, mindig tájékozódjunk a kötelező védőoltásokról, ugyanis az ott élő rovarok számtalan betegséget terjeszthetnek. Ha kirándulunk, vagy a fűben piknikezünk, mindig vizsgáljuk át magunkat, különösen a lágyrészeket valamint a hajlatokat, hogy nincs e bennünk kullancs. Az általuk terjesztett Lyme-kór, vagy vírusos agyvelőgyulladás ellen gyógyszerrel vagy védőoltással védekezetünk” – monda a doktornő.

Képek:
piqs.de: P@r!cK - Biene auf Blüte
piqs.de: svolanski - ein Käfer 
 
[ 3247 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x