Az abortuszról mindenkinek
Címlap / Szépség-Egészség / Az abortuszról mindenkinek

Az abortuszról mindenkinek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-01

Egy gyermek vállalása nem mindig egyszerűen eldöntendő kérdés. Megnehezítheti, vagy épp teljesebbé teheti egy asszony életét, de semmiképpen sem ajánlott kényszerből olyan gyermeket megszülni, akit nem várnak szívesen (bárki, bármit mondjon is). Ez a döntés egyedül az anya joga (lenne).  

Egy gyermek vállalása nem mindig egyszerűen eldöntendő kérdés. Megnehezítheti, vagy épp teljesebbé teheti egy asszony életét, de semmiképpen sem ajánlott kényszerből olyan gyermeket megszülni, akit nem várnak szívesen (bárki, bármit mondjon is). Ez a döntés egyedül az anya joga (lenne).

Ez a részletes összefoglaló az abortusszal kapcsolatban minden felvetendő kérdésre választ ad, és elfogulatlan, átfogó tájékoztatást nyújt elsősorban a fiatalabb, de a többi korosztály számára is.


Teendők, ha meg akarod tartani a babát, vagy ha meg akarod szakítani a terhességet:

1. Orvosi vizsgálat

Nőgyógyászhoz kell fordulni, aki megvizsgál, és igazolást állít ki a terhességről.

2. Első tanácsadás

A nőgyógyász igazolásával fel kell keresni a Családvédelmi Szolgálatot (ha lehetséges, a gyermek apjával). Cselekvőképtelen személyek - 14 év alattiak is - helyett a tanácsadáson a törvényes képviselőnek kell megjelennie.

A Családvédelmi Szolgálat családtervezési, ifjúsági tanácsadással foglalkozik. A gyermekvállalás, fogamzás-gátlás, párválasztás, terhességgel kapcsolatos kérdésekben nyújtanak információt, segítséget. A Családvédelmi Szolgálatokhoz bizalommal lehet fordulni, segítenek keresni pszichés, orvosi, szociális és egyéb támogatási lehetőségeket.

A Családvédelmi Szolgálatnál a védőnő a következő dolgokról ad felvilágosítást:
- gyermekvállalás esetén milyen támogatások vehetők igénybe,
- milyen szervezetekhez lehet fordulni segítségért,
- milyen lehetőségek vannak az örökbeadásra,
- a fogamzásgátlás módszereiről,
- a terhesség-megszakításról.

A tanácsadás az abortusz elvégzésének is előfeltétele, de semmire nem kötelez, csupán tájékoztató jellegű. Névtelenül (anonim módon) is igénybe vehető, tehát nem kötelező nevet és a címet megadni. Azért, hogy később igazolni tudd, hogy ezen a tanácsadáson megjelentél, adataidat egy jeligés borítékba kell rögzítened, amit lezárnak. Erről igazolást kapsz. Ha mégsem kívánod a terhesség-megszakítást igénybe venni, ezt a borítékot megsemmisítik.

A védőnőnek is titoktartási kötelezettsége van, azaz nem mondhatja el a beszélgetésen elhangzottakat.

3. Második tanácsadás

Az első tanácsadás után minimum 3 nap elteltével ismét el kell menni a Családvédelmi Szolgálathoz.
Ekkor a következőkről lesz szó:
- a terhesség-megszakítás jogszabályi feltételeiről,
- a terhesség-megszakítás körülményeiről, módjáról,
- a terhesség-megszakítást végző egészségügyi intézményekről
- a Családvédelmi Szolgálat segítségnyújtásának lehetőségéről
- a fogamzásgátlás lehetőségeiről.
(Megjegyzés: ha a terhességed bűncselekmény következménye, ezen a tanácsadáson nem kell már megjelenned.)

A második tanácsadásnál amennyiben úgy döntesz, hogy elvégezteted az abortuszt, meg kell mondanod az adataidat, és az első alkalommal, az adataiddal lezárt borítékot is felbontják.

A védőnővel együtt kitöltitek az abortusz elvégzéséhez szükséges papírokat (kérelem, statisztikai adatlap). Ekkor kerül kiválasztásra az a kórház is, ahol a beavatkozást elvégzik.
Ha 14 év alatt vagy, ezt a kérvényt a törvényes képviselőnek (szülő) kell aláírnia.
Ha 14 és 18 év között van, a kérelmet a törvényes képviselődnek is alá kell írnia. Ez külön-külön is történhet, miután részt vettél a tanácsadáson.

A védőnő az abortusz elvégzéséhez szükséges utalványt ad a díj befizetéséhez, vagy igazolást ad a mentességről. A díj összegéről és a mentességről ekkor fogsz felvilágosítást kapni. (Fontos! A kérőlapot (a kérelmet) a kórházba magaddal kell vinned!)

4. Az abortusz

A tanácsadás után 8 napon belül kell elmenni az előzetesen kiválasztott kórházba. Az abortusz napján még egyszer írásban meg kell erősíteni szándékodat.

Abortusz megtagadása:
Az orvos akkor tagadhatja meg az abortusz elvégzését, ha a terhesség meghaladta a törvényben meghatározott időt, vagy a beavatkozás elvégzése a nő egészségét veszélyezteti. Ezért az időpontok betartása különösen fontos! Amennyiben az orvos valami miatt megtagadja az abortuszt, még mindig lehet kérni felülvizsgálatot. Erről a kórházban tájékoztatnak.

Ki kérheti a terhesség megszakítását:

Ha állampolgárságod (vagy a férjedé) magyar, és állandó jelleggel tartózkodsz Magyarországon.

Ha külföldi vagy és
- érvényes bevándorlási engedéllyel rendelkezel,
- érvényes tartózkodási engedéllyel több, mint 2 hónapja tartózkodsz az ország területén,
- menekültként kérelmezted elismerésedet,
- a menekültügyi hatóság menedékesként vagy befogadottként elismert.

Cselekvőképtelen személy helyett:
- a 14 év alattiak esetében és
- azoknál, akiket a bíróság elmeállapota, szellemi fogyatékosság vagy káros szenvedélye miatt ilyen hatállyal gondnokság alá helyezett (középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékosok)
a törvényes képviselőjük (ez 14 év alattiak esetében általában a szülő) kérelmezheti a terhesség-megszakítást.

Korlátozottan cselekvőképes személyek esetében:
- a 14 év és 18 év közöttiek
- akiket a bíróság az elmeállapota, szellemi fogyatékossága miatt ilyen hatállyal helyezett gondnokság alá (enyhén értelmi fogyatékosok)
törvényes képviselőjük (általában szülő) nyilatkozata is szükséges, hogy a terhesség-megszakítást tudomásul vette.

Tehát annál, aki még nem töltötte be a 14 éves kort, csak a szülő kérheti a terhesség-megszakítását.

A 14 és 18 közötti korosztálynál a fiatal is kezdeményezheti a terhesség megszakítását, de a kérelemhez a törvényes képviselő (valamelyik szülő) beleegyezése is szükséges.

Ha nem egészségügyi indokra hivatkozol, ha bűncselekmény történt, vagy ha válsághelyzetbe kerültél, a terhesség-megszakítást személyesen és írásban kell kérvényezned a Családvédelmi Szolgálatnál!

Meddig és milyen esetekben végezhető el a terhesség megszakítás?

12. hétig a terhesség megszakítható:

a) orvosi javaslat alapján

Ehhez két szakorvos (egyik a betegség kezelőorvosa) javaslata szükséges:
- az anya betegsége miatt (pl. be nem állított cukorbetegség),
- gyógyszerszedés miatt (melynek mellékhatása nem kedvez a babának),
- környezeti ártalom miatt (pl. kémiai vegyszerek, röntgen stb. környezetében él az anya).

b) az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén

Magyarországon bármelyik anya, aki nem szeretné megtartani a magzatot, súlyos válsághelyzetére hivatkozva dönthet így. A terhességet a nőgyógyász megállapítja, az igazolással a Családvédelmi Szolgálatnál kell jelentkezni. A további teendőkről a Családvédelmi Szolgálatnál kap segítséget.

18 éves kor alatt a terhesség a 18. hétig megszakítható. A Családvédelmi Szolgálatnál a szülőnek is meg kell jelennie, mert mindehhez az ő írásos beleegyezése is kell. Az írásos szülői beleegyezést, a műtétet végrehajtó kórház kérni fogja.

Fontos! A 12. héten túli terhesség esetében a terhesség megszakítására csak az erre kijelölt kórházakban van mód!

24. hétig a terhesség megszakítható:

- olyan magzati rendellenesség esetén, amellyel a magzat a megszületése után nem lenne életképes. (ez csak a terhesség 18-20. hetéig elvégzett genetikai, illetve ultrahang vizsgálat során derül ki.);
- ha a genetikai, vagy a fejlődést veszélyeztető, ártalmak valószínűsége az 50%-ot eléri (pl. értelmi fogyatékosság különböző esetei, Down szindróma).

(Megjegyzés: az anya életét veszélyeztető egészségi ok miatt, a magzat érettségétől függetlenül a terhességet megszakítják.)


Hogyan történik a terhesség megszakítás:

A terhesség megszakítás Magyarországon ma műtéti úton történik. A műtét lényege a méhnyak kitágítása és a méh üregének kiürítése.

A 12. hétig minden terhesség megszakítás általános érzéstelenítéssel történik, esetleg helyi érzéstelenítéssel kombinálva.

a) 1. lépés: A méhnyak tágítása

Azoknál, akik már szültek, műszerrel
- 4-12 mm átmérőjű 0,5 mm-enként vastagodó fémpálca sorozattal, amikor az egyre vastagabb pálcákat helyezik fel a méhnyakba, és így tágítják.

Azoknál, akik még nem szültek, vagy császármetszésük volt
- kémiai anyagból vagy tengeri növények kiszáradt rostjaiból gyártott pálcát (ún. lamináriát) helyeznek fel, amely nedvesség hatására megduzzad, ez 6-8 óra alatt kitágítja a méhnyakat;
- gyógyszerrel, melyet a méhnyak csatornájába vagy a hüvelyboltozatba helyeznek, ami 4-5 óra alatt fellazítja a méhnyakat.

b) 2. lépés: A méh üregének kiürítése

Vákuumszívásos módszerrel
(Magyarországon ez a leggyakoribb beavatkozás.) Egy kb. 6-14 mm (a terhesség nagyságától függően) átmérőjű csövet vezetnek a méhnyakba, és egy elektromos szívógép segítségével kiszívják a méh tartalmát, majd egy speciális („küret”) kanállal ellenőrzik, hogy minden magzati szövetet eltávolítottak. Szívó nélkül, előbb egy fogóeszközzel, kiveszik a nagyobb magzati részeket.

Gyógyszeres eljárással
Gyógyszeres vagy lamináriás méhnyak tágítás után infúzióval a méh, szüléshez hasonló, összehúzódását váltják ki, ezáltal megszületik a nem életképes magzat. Mivel ez hosszú ideig is eltarthat, fájdalomcsillapításra is szükség lehet. (Feltétlenül kérni kell!)

Mellékhatása: az egész szervezetre megterhelő, ezért csak nagyon indokolt esetben hajtják végre.

A terhesség megszakítás kockázatai:

A terhesség megszakítás, a legbiztonságosabb és legkörültekintőbb odafigyelés mellett is, veszélyeket rejthet.
Ilyenek:
a) Korai szövődmények
pl. kóros vérzés, a méh falának sérülése, esetleg átfúródása. Elállíthatatlan vérzés esetén - nagyon ritkán - a méh eltávolítására is szükség lehet.
b) Késői szövődmények
A magzat részeinek visszamaradása, gyulladás, esetleg meddőség.
(Megjegyzés: Minél előrehaladottabb egy terhesség, a terhesség megszakításnak, illetve a különféle szövődmények jelentkezésének annál nagyobb a kockázata.

Fontos! Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az abortusz után láz, bő, darabos vérzés, vagy tartós, több napig tartó alhasi fájdalom lép fel!

Mennyibe kerül az abortusz?

Aki nem jogosult semmilyen szociális kedvezményre, az 2004-ben 20.433.- Ft-ot köteles fizetni (az összeg az év során még változhat).

6.130.- Ft-ot kell annak fizetnie, aki a felsorolt ellátások valamelyikében részesül:
munkanélküliek jövedelempótló támogatás, munkanélküli járadék, ápolási díj, sorkatonai családi segély, rendszeres gyermekvédelmi támogatás, aki hat hónapon belül visszamenőleg rendszeres szociális vagy átmeneti segélyben részesül.

10.217.- Ft-ot kell annak fizetnie, aki a felsorolt ellátások valamelyikében részesül:
gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, átmeneti járadék, rendszeres szociális járadék, egészségkárosodási járadék, rokkantsági járadék, rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj.

Ingyenes annak, aki a felsorolt ellátások valamelyikében részesül:
rendszeres szociális segély, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, magasabb összegű családi pótlék, illetve aki szociális intézményben lakik.


Családvédelmi szolgálatok Budapesten:


1039 Csobánka tér 6.T: 454-7500/151, 454-7527
1042 Király u. 19-21.T: 369-1541, 369-2081
1067 Podmaniczky u. 27.T: 332-3325, 332-3329
1077 Rottenbiller u. 27.T: 351-0101
1088 Trefort u. 3. I/7.T: 318-0544/165

1097 Vaskapu u. 23-29.T: 215-2978, 215-0876

1102 Endre u. 10. T: 261-4227, 261-0131
1113 Kökörcsin u. 5.T: 209-1518
1121 Rácz Aladár u. 3-5.T: 249-0040
1135 Lehel u. 59. 7-es ép.T: 451-2600/2331
1146 Hermina út 7. II/94.T: 469-3841, 469-3800/41
1153 Zsókavár u. 42-44. I/8.T: 410-5562
1163 Jókai u. 3.T: 407-0001/153
1173 Ferihegyi út 81.T: 253-0087
1183 Thököly u. 3. V/505.T: 297-1210/157
1195 Ady E. u. 122. II. em.T: 282-8828/126
1203 Ady E. u. 1. I/39.T: 284-4555/74
1211 Áruház tér 8. I/10.T: 427-5114
1221 Káldor A. u.5-9. II. em.T: 229-1777/139


Tini Ambulanciák:

Nyírő Gyula Kórház Újpest Önkormányzat Szoc. és Eü. Intézet
XIII. Lehel u. 59. Telefon: 451-2647 IV. Deák Ferenc u. 93. Telefon: 369-0602
Hétfő, csütörtök 14.00-15.30 Kedd, szerda 14.00-16.00

Péterfy Sándor utcai Kórház Szent Margit Kórház
VII. Péterfy u. 8-14. Telefon: 461-4700/1375 III. Bécsi út 132. Telefon: 250-2420/283
20 éves korig 14-18 éves korig
Hétfő, szerda, péntek 8.00-14.00 Hétfő, csütörtök 15.00-16.00
kedd, csütörtök 10.30-16.00 Telefonon be kell jelentkezni

SOTE II. Női Klinika SOTE I. Női Klinika
VIII. Üllői út 78/A. Telefon: 210-0290/3212 VIII. Baross u. 27. Telefon: 266-0473/4240
14 éves korig 18 éves korig
Hétköznap 8.00-14.00 Hétfő és csütörtök 13.00-15.00

Schöpf-Merei Ágost Kórház Szent István Kórház
IX. Bakáts tér 10. Telefon: 476-4400 IX. Nagyvárad tér 1. Telefon: 215-2140
Hétfő 9.00-14.00, szerda 9.00-15.00 21 éves korig Csütörtök 13.00-15.00

Bajcsy-Zsilinszky Kórház Fehérvári úti Rendelőintézet
X. Maglódi út 89-91. Telefon: 260-0933 XI. Fehérvári út 12. Telefon: 279-2154
18 éves korig Kedd 14.00-16.00. Kedd, szerda 13.00-18.00
Bejelentkezés a 432-7721 telefonszámon csütörtök 16.00-18.00

Szent János Kórház Haynal Imre Egészségtud. Egyetem
XII. Diósárok u. 1. Telefon: 458-4657 XIII. Szabolcs u. 33-35. Telefon: 350-0305
13-21 éves korig Kedd, szerda, csütörtök
13.00-15.00 Előzetes bejelentkezésre Minden nap, napközben.

Szent Rókus Kórház
VIII. Gyulai Pál u. 21. Telefon: 235-6627
Csütörtök 14.00-16.00

Fontos! Szükséges: TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcím-kártya.

72 órás fogamzásgátlót ezeken a helyeken is fel lehet íratni, illetve minden nőgyógyásznál, és házi orvosnál!

Ahová még további segítségért lehet fordulni:

Segítség Nőknek - Válságterhességi tanácsadó központ
1073 Dohány u 72.
Telefon: 06/70/225-2525 (24 órás lelki segély)
413-7412 (iroda)
E-mail: tanacsadas@freemail.hu
Nyitva hétfőn 14.00-18.00, kedden 10.00-17.00, szerdán 10.00-17.00, csütörtökön 9.00-13.00
Ingyenes terhességteszt (helyben), terhesség, abortusz, szexuális tanácsadás, abortusz utáni lelki tanácsadás. Korhatár nincs, anonim.

Bölcső Alapítvány
Telefon: 06/20/944-3566 (bármikor), 06/74/312-759 (munkanapokon 10-18 között), 280-6196
Honlap: www.bolcso.hu, E-mail: zita@bolcso.hu
Krízishelyzetben lévő várandós anyáknak segítenek, akik nem tudják vállalni a gyermeküket. Terhes anyáknak átmeneti otthon. Örökbeadásban segítenek.

Gólyahír Egyesület
Telefon: 06/23/540-311
Nyitva 6.00-22.00 között
A rászorulóknak az ingyenes zöld számot kérésre megadják. Elsősorban telefonos segélyszolgálat. Válságban lévő várandós anyáknak segítség. Anyaotthon információk, nyílt örökbefogadás. Orvosi ellátás titkolt terheseknek.

Alfa Magzat Család és Gyermekvédelmi Szövetség
Telefon: 06/80/630-333 non-stop
Honlap: www.alfaszovetseg.hu
Válságterheseknek átmeneti otthon közvetítése, ügyintézés segítése. Nyílt örökbefogadást segítenek lebonyolítani.
Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány
1077 Rottenbiller u. 26.
Telefon: 06/80/505-006, 352-8886
Nyitva hétfő-csütörtök 9-16 óra, péntek 9-14 óra
Helyettes szülő intézése átmenetileg krízishelyzetbe jutott szülők kérésére.

NANE
Telefon: 06/80/505-101
Bántalmazott nők számára 18-22 között.

Eszter Ambulancia
Telefon: 466-9872 Üzenetrögzítő van (mindenkit visszahívnak).
1525 Budapest PF. 41. (minden levélre válaszolnak)
Pszichológiai rendelő szexuális erőszakot elszenvedett nőknek és gyerekeknek.

Életmentő inkubátor
Schöpf-Merei Kórház és Anyavédelmi Központ
IX., Bakáts tér 10.
Telefon: 476-4400
A kórház bejárata mellett el van helyezve egy inkubátor: célja, hogy akik végső elhatározásukban mindenképpen lemondanak a csecsemőjükről, a gyermekük egészségét és életét megmentve, biztonságosan elhelyezhessék benne. Az inkubátor úgy van a bejárat mellett, hogy a csecsemők elhelyezése teljesen névtelen (anonim) maradhasson.

Kapocs Alapítvány anyaga alapján
összeállította L.

Forrás:Abortusz

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 65276 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x