Tejes tippek a nyárra - így fogyaszd!
Címlap / Szépség-Egészség / Tejes tippek a nyárra - így fogyaszd!

Tejes tippek a nyárra - így fogyaszd!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-19

Mint az élet egyik forrása, az alkímia az aranykészítés egyik alapelemének tekintette a tejet. A sumér ünnepeken ugyancsak kiemelt szerepet játszott, s nem volt ez másképp az ókori görög kultúrában sem. A tej, víz és bor a görög halotti áldozati szertartások során használt tisztító anyagként jelent meg. A Héraklészhez fűződő mítosz szerint a héroszt tápláló Héra tejének szétfröccsenő cseppjeiből keletkeztek a csillagok és a Tejút. A tejjel-mézzel folyó termékeny ország képe Ovidius Átváltozásaitól az Ószövetségi Kánaánig az irodalmi hagyományban is jelen van az Ígéret földjét jelző gazdagság és bőség jelképeként. 

A tej az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszere, amelyet magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalma miatt a Föld népességének 44%-a fogyaszt napi rendszerességgel. A tej pozitív élettani hatásai miatt, és hogy felhívják az emberek, különösen a nők és a gyermekek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség és az ENSZ 1957-től világnappal ünnepeli a tejet, amelyből mi magyarok évente 68,9 litert fogyasztunk. Habár a hazai tejfogyasztási adat az európai középmezőnybe sorolható, egyúttal azt is jelenti, hogy mindössze alig 2 deciliter tejet iszunk naponta, a szakemberek által javasolt fél literrel szemben.

Az ember első tápláléka
Jelenlegi ismereteink szerint a rendszeres és tudatos tejtermelés és –fogyasztás egészen i.e. 5000-re nyúlik vissza. Az állatokat kezdetben húsuk miatt háziasító elődeink ugyanis egy idő után felismerték, hogy bizonyos állatfajták húsukon kívül más élelmiszerforrásként is hasznosíthatók. Tehéntejet emberi táplálékként először a Közel-Keleten kezdtek fogyasztani. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a mai Törökország területén már i.e. 6.500 körül fogyasztottak tejet, igaz, akkor azt még csak az állattartás egyfajta „melléktermékének” tekintették őseink.


A Tej Világnapjának háttere

Eme több ezer éves kalcium- és ásványi anyag-forrás ünneplésére méltán szenteltek világnapot a táplálkozással, egészségüggyel és tejtermeléssel foglalkozó nemzetközi és hazai szervezetek, a tejet világnappal ünneplő 160 országban azonban e jeles nap dátuma nem mindig esik egybe. Noha a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki erre a célra, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től már konkrét dátumot, június 1-jét jelöli meg világnapnak, amitől mi magyarok kissé eltérünk, mivel az idén június 16-án emlékezünk meg a tejről, illetve a tej élettani hatásairól.

A tej élet, erő, egészség
Pozitív élettani hatásokból pedig van bőven, hiszen az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut például az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Napi fél liter tej már fedezi teljes kalciumszükségletünket, megőrzi csontozatunk és fogaink épségét és megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

A tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertőzések) szemben védőhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében értékes vitaminforrás a tej, hiszen rendkívül gazdag - a daganatképződéssel szemben is ellenhatást kiváltó - riboflavinban (B2-vitamin) és kobalaminban (B12-vitamin).

A tejben lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír, tejmagnézium tartalma pedig a szívizomzat erősítőjeként ismert.

Tejfogyasztás a világban és Európában
Habár a dietetikus szakemberek által ideálisnak vélt napi fél liter mennyiségtől messze elmarad alig napi 2 deciliteres, azaz 68,9 liter éves tejfogyasztásunk, mi magyarok még így is igazi „tej nagyhatalomnak” számítunk.

A Tetra Pak Hungária Zrt. statisztikái szerint ugyanis az egy főre vetített tejfogyasztásunk megelőzi például a tejipari szempontból fejlődő piacnak számító Kína (19 I / fő), vagy Bulgária (22,6 I / fő), de még a sajtjaikról is híres franciák (57,2 l / fő), az alpesi osztrákok (56,7 l / fő) és a nagy tejtermelők hírében álló hollandok (54,2 l / fő) tejfogyasztását is, ugyanakkor messze elmarad az Európa tejfogyasztási dobogójának legfelső fokán álló írek (130 l / fő) és finnek (129 l /fő) átlagától.

A tejfogyasztást világviszonylatban szemlélve azt látjuk, hogy legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban fogyasztanak tejet (69,3 l / fő), s őket követjük mi, európai uniós állampolgárok (65,2 l / fő). Dél-Amerika lakosainál ez a mennyiség valamivel kevesebb (50,4 l / fő), Ázsia és Óceánia népei pedig csaknem harmad annyit fogyasztanak tejből (24,6 l / fő), mint az európaiak.

Mi, magyarok és a tej
Habár a kumisz és annak őseink által az ázsiai sztyeppékről átvett kreatív felhasználási szokásai rámutatnak arra, hogy milyen hosszú időre visszanyúló kapcsolatunk van a különböző tejtípusokkal, napjainkban már 99%-ban csak tehéntejet fogyasztunk.

A tejkedvelő magyarok 41%-a naponta, 33%-a hetente többször, 10%-a hetente egyszer, 8%-a havonta 1-2 alkalommal, 5%-a ritkábban, a fennmaradó 4%-a pedig allergia vagy tejcukor érzékenység miatt soha nem iszik tejet. (Ez az úgynevett laktóz intolerancia, a lakosság 2–10%-nál fordul elő.)

A Tetra Pak Hungária Zrt. adatai szerint vásárlásai és tejfogyasztása során a magyar lakosság 18%-a házi kimért tejet, 20%-a zacskós tejet, 31%-a friss, dobozos tejet, ugyancsak 31%-a pedig dobozos UHT tejet iszik.

Az a tény, hogy a tejivók 62%-ához kartoncsomagolásban jut el „élet, erő és egészség” forrása, jól jelzi, hogy vásárlási döntései során, évről évre egyre több magyar fogyasztó részesíti előnyben a kényelmes, higiénikus, tartósítószer-mentes és ellenőrzött körülmények között készített, biztonságos csomagolásban kapható tejet.

Tejszokások „a másik féltekén”
Ausztráliában és Új-Zélandon egykor pintben (568 ml) mérték a tejet, és amikor e két ország áttért a metronóm mérték alkalmazására, féltek, hogy a 0,5 literes üvegek visszavetik a tejfogyasztást. Ezért visszavonták a félliteres kiszerelést és 6 decisre tértek át. Ezt követően felhagytak a folyamatos mosást, öblítést igénylő üvegpalackok használatával és kartondobozokban kezdték forgalmazni a tejet. Mára különböző űrtartalmú, 250ml, 375ml, 600ml, 1 és 1.5, 2 és 3 literes karoncsomagolásban érhető el e kálciumforrás, s az ízesített tejek is nagy népszerűségnek örvendenek.

Nyári tejnap
Noha azért vált június elseje a tej világnapjává, mert a legtöbb országban e dátum körül tartanak „tejnapot”, kissé kiesnek ebből a mezőnyből azok az országok, amelyek január 11-hez kötik a tej ünneplését. Az ugyanis, hogy 132 évvel ezelőtt, 1878-ban New York Cityben e napon zárták palackba az első üveg tejet, szintén okot szolgáltat arra, hogy bizonyos területeken (például „a világ tej-fővárosának” nevezett Harvardon, Illinois, USA) ekkor ünnepeljék a vitamindús italt.

Szent tehenek
A tehén a hinduk legszentebb állata. A hinduizmus követői ugyanis úgy tartják, hogy a tehén vezeti a holtakat a Boldogok Királyságába. E lélekvezető tehenek fekete színűek, míg a fehér tehenek magát az életet jelképezik, valamint az emberi természet és az isteni sugallat befogadóképességének megtestesítői. A tehén tejével táplálja az embereket, ezért aztán a Védák az emberiség hét anyja közül az egyiknek a tehenet tekintik. Mivel pedig az egyik legnagyobb bűnnek az számít, ha valaki „megöli az anyját”, Indiában a teheneket még az alkotmányban is védik: semmilyen körülmények között nem eshet bántódásuk.A tej mint élvezeti cikk Kínában

Noha napjainkra egyre emelkedik a kínaiak tejivó kedve, az átlaghoz képest alacsony tejfogyasztásuk nem csupán 21. századi jelenség. Az Ázsia keleti területein fennmaradt történelmi források szerint a térségnek sosem volt jellemzője a magas tejfogyasztás, ellentétben a határai környékén élt nomád népekkel. Ennek is köszönhető, hogy a kínaiak híresek alacsony laktóz-toleranciájukról, míg a kancatejen felcseperedett mongol s egyéb ázsiai népek megfelelő mennyiségben fogyasztottak tejterméket, így ők kisebb mértékben érzékenyek a laktózra. Kína tejfogyasztásának jelenlegi emelkedéséhez kis mértékben az is hozzájárulhat, hogy, mivel meglehetősen tartózkodóak alkoholfogyasztás terén, banketteken előszeretettel szolgálnak fel tejet vagy tejjel ízesített teát szeszesital helyett.

Leletek
Anglia területéről i.e. 4500-ból származó agyagedények utalnak arra, hogy a tej hasznosítása Európának ezen a részén is a Közel-Kelethez hasonlóan zajlott, noha feltehetően ekkor még nem alapélelmiszerként fogyasztották. Mára persze változott a helyzet, hiszen a mai Anglia egyik jellegzetességévé vált a tejjel ízesített fekete tea.

A tej mint szimbólum
Az ember első táplálékaként a tej a legtöbb kultúrában szimbolikus jelentőséggel bír. A bőség, termékenység mellett spirituális szinten a szellemi világba való bevezetés, tudás és halhatatlanság szimbóluma.

Mint az élet egyik forrása, az alkímia az aranykészítés egyik alapelemének tekintette a tejet. A sumér ünnepeken ugyancsak kiemelt szerepet játszott, s nem volt ez másképp az ókori görög kultúrában sem. A tej, víz és bor a görög halotti áldozati szertartások során használt tisztító anyagként jelent meg. A Héraklészhez fűződő mítosz szerint a héroszt tápláló Héra tejének szétfröccsenő cseppjeiből keletkeztek a csillagok és a Tejút. A tejjel-mézzel folyó termékeny ország képe Ovidius Átváltozásaitól az Ószövetségi Kánaánig az irodalmi hagyományban is jelen van az Ígéret földjét jelző gazdagság és bőség jelképeként.

Forrás: Pál József és Újvári Edit (szerk.): Szimbólumtár. Jelképek, motívumok, témák az egyetemes és a magyar kultúrából. Balassi Kiadó, Budapest, 2001.

(Fotók: Premier Kommunikációs Iroda)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 17001 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x