Az egri Kőlyuk elismert lakója
Címlap / Szépség-Egészség / Az egri Kőlyuk elismert lakója

Az egri Kőlyuk elismert lakója

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A pincészet Eger szélén. Így is fogalmazhatunk, ha azt mondjuk Demeter. Tény, hogy sokan nem is ismerik azt a látnivalókban bővelkedő vonulatot, amely a Kőlyuk pincesort jellemzi. Több mint 150 pince található Eger határában, amiről egyszerű borkedvelő ritkán hall. Eger turisztikai szempontból a Szépasszonyvölgyétől hangos, pedig akadnak még más felfedezésre váró gyöngyszemek a város széltében és hosszában, amelyek méltán öregbítik az egri borvidék évszázados hírnevét. 

A generáció legfiatalabb borásza Demeter Csaba, aki egy víg kedélyű, 37 éves fiatalember. Ő fogja össze a Demeter Pincészet és a szőlőbirtok életének mindennapjait. Aki kérdez, annak szívesen válaszol, és érdekes dolgokat mesél minden szava. Többek között a három pinceágról, amelyek egykoron Eger legszebbjei lettek, és amelyek több mint 300 méter mélyen vájnak az eleven tufába. A 20 hektár földről, amely emberfeletti munka árán vált termővé és szőlőt hozóvá. A legjobb dűlőkön érnek a kék és fehér szőlők a Nagy-Eged, Birkás, Nagyaszó, Merengő, Cserje, Rózsás, és Gesztenyés lankáin. A szigorú hozamkorlátozásról, és a kézi szüretről, ami garantálja a jó szőlőt, és szép borokat szavatol. Ha tovább kérdezi az ember, akkor boldogan mesél a szüret szűnni nem akaró izgalmáról, és a bor becsületéről, amely helyet teremt a borásznak a nagyvilágban.

Azt is hallod tőle, hogy a reduktív technológia jó, és hasznos, de ő a hagyományokra esküszik, mint dédapja az 1800-as években, amikor elkészítette első fahordós borát az ismerősök nagy örömére. Azóta is tölgyfahordókban, kicsikben és nagyokban készülnek a fehér, vörös, siller, és rosé borok, hogy fás illataikkal, és aromáikkal csábítsák el a borértő közönséget.

A kedvenc borát nem tudja megmondani, csak a kedvenc öt vagy hat borát, hiszen mindegyiket úgy szereti, mint tulajdon gyermekeit. Ott van a könnyed és üdén frissítő Hanga, amely liliomra, és citrusokra emlékeztető illatával, őszibarackos ízvilágával az idén csúcsra küzdötte magát a Challenge International du Vin borversenyén Bordeauxban. Mondhatjuk, hogy aranyat ért az aranyló bor. Igazán azért is kedves ez a nedű, mert a borász elsőszülött lányának nevét is viseli.

Aztán ott van még a Cserje-dűlő rejtélyes Turánja, amely érdekes szőlőfajta a maga nemében. Igazi egri nemesítés eredménye a mély fűszeres zamat, a csersavgazdagság és a mélybordó, szinte feketébe hajló színvilág, amely elkápráztatja a zsűrit, és ezüstös bizalmat szavaz neki. Korábban sosem kapott ekkora elismerést ez a fajta. Sokan csak festőborként ismerik, amely a nagy vörös házasítások elengedhetetlen kelléke. De az élet nem áll meg. Sorban jönnek az érmek, ezüst és bronz kékfrankosért a Nagy-Egedről, Cabernet francért a Merengőből, nemes Pinot Noirért a Rózsásból. Mindegyiket másért szeretheti az ember. A kékfrankos érett bogyós gyümölcs, szeder, kökény, csipkebogyó, még a Cabernet franc tüzes aromáival és gránitvörös színével krémes szilvalekvár a szájban. A Pinot teste nagy és fűszeres a hozzáértők torkában, mocca, mogyoró, és cédrus kíséri a fahéjas illatot.Az éremeső alábbhagy, és 5 érem a vége, ezzel lett a legjobb magyar Demeter pincéje 2010-ben a bourdeaux-i világversenyen, a Challenge International du Vin-en.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3895 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x