Fránya, de hasznos - a fülzsír
Címlap / Szépség-Egészség / Fránya, de hasznos - a fülzsír

Fránya, de hasznos - a fülzsír

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

A fülünkben lévő mirigyek viaszos olajat, köznyelvi megnevezés szerint fülzsírt termelnek. A fülzsír alapjában véve egy vízben oldódó anyag, amelyet elsősorban elhalt bőr- és szőrdarabok, valamint a hallójárat nyirokmirigyei által kiválasztott váladék alkotnak. 

A fülzsír a fül védelmét szolgálja
A fülzsírt normális esetben nem szükséges eltávolítani – az állkapocsmozgással, a rágással távozik. Kémhatása 3-5 pH között mozog,  vagyis savas. A savköpeny sérülése ( pH emelkedés 6-os pH  fölé) fertőzésekre hajlmosíthat. Fokozott termelődése a szervezett általános savszintjének emelkedésére utalhat.

Gyakori, hogy ilyenkor szájszag, fokozott izzadás, fogkő képződés és gyomor panaszok (reflux betegség) is jelentkeznek, gondos vizsgálattal a savasodás egyéb jelei is megfigyelhetők. Rendkívül fontos a szevezet egészséges pH-jának helyreállítása a problémák megoldása érdekében. A savtalanítás, lúgosítás szempontjából kiemelt jelentőségű a bázikus táplálkozás, a bázikus étrendkiegészítők szedése.

A gyakori fülzsírdugulás oka néha a túlzott piszkálás is lehet. A természetes öntisztító mehanizmusok szabadon tartják a fület, ezért külön tisztításra nincs szükség.


A fülzsír tehát segít megóvni fülünket a portól, szennyeződésektől és baktériumoktól, de esetenként előfordulhat, hogy túl sok fülzsír gyülemlik fel a hallójáratokban.

Az Egyesült Államok Egészségügyi Könyvtárának ajánlása szerint, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleljük magunkon, keressük fel kezelőorvosunkat, mert lehet, hogy a túl sok fülzsír okozza a problémát:
  • fülfájás
  • idővel rosszabbodó hallásromlás
  • fülzúgás
  • nyomásérzés a fülben

A fülzsírdugasz kezelése rendkívül egyszerű és fájdalommentes

Az esetleges hallásromlás a kezelés után azonnal megszűnik. Ha már huzamosabb ideje bedugult a fülünk ne próbálkozzunk különféle eszközökkel, mert nagyobb kárt tehetünk, akár hallásunkban is! A lehető leghamarabb menjünk el egy fülésztre, ahol a szakember kimossa a beragadt fülzsírt, majd utána fertőtleníti a területet. A fülészeten minden bizonnyal kapunk hasznos tanácsot, hogyan kerülhetjük el a hasonló helyzeteket.

A fülpiszkáló használatáról
Elterjedt az úgynevezett fültisztító (vattapálca) mindennapos használata. A fültisztító gátolja a hámsejtvándorlást, így szándékunktól eltérően éppen fülzsírdugó kialakulásához vezethet, vagy éppen eltávolítja a védelmet nyújtó fülzsírt. Mikrosérüléseket okoz a hallójáratban, így elősegíti a kórokozók mélybejutását.Tudnunk kell, hogy a fültisztítópálca nem steril, a különösen érzékeny hallójáratba kórokozókat jutattunk vele
. A mindennapos „fültisztítás” előbb vagy utóbb a külső hallójárat idült gyulladásához vezet, ezért ha lehet ne használjuk!

Mégis, hogyan tisztítsuk?
Gyakran kérdezik ezt a betegek. Mosakodáskor a fülkagyló mögötti terület, a fülkagyló lemosása a hallójárat bemenetig, majd törölközővel való szárítása, a törölköző sarkával való kitörlése elegendő. Akinek hajlamos a szervezete több fülzsírt termelni a kelleténél, tüneti kezelésként 1 csepp olajjal rendszeresen (legalább hetente) oldja fel a bekeményedett fülzsírt, hogy az öntisztító folyamat beindulhasson.

Hajmosás, fürdés után a törölközővel való törlése, szárítása fontos.

A hallójárat szárítására, főleg uszoda használat, strandolás után alkalmazható szárító spray-k kaphatóak a patikákban.

Dr. Info

Képek:
piqs.de: Knipsermann - Kleiner Mann im Ohr!
piqs.de: Kristiaan - Portrait Anna-2008
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 13818 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x