Egészség és szerelem: SAJT kell nekem!
Címlap / Szépség-Egészség / Egészség és szerelem: SAJT kell nekem!

Egészség és szerelem: SAJT kell nekem!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-08

A sajtoknak Magyarországon még mindig sokkal kisebb szerep jut a táplálkozásban, mint az Európai Unió más országaiban. Pedig rendszeres fogyasztásukkal jelentősen csökkenthető lenne az olyan gyakori és súlyos betegségek előfordulása, mint a csontritkulás, a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezető elhízás, de visszaszorítható a fogszuvasodás is. Ráadásul nagyon szeretjük!  

Ma már orvosilag elfogadott tény, hogy a leggyakrabban előforduló megbetegedések kialakulásában jelentős szerepet játszik az egészségtelen életmód, a nem megfelelő táplálkozás. A magas szénhidrát és a szervezet számára nehezen feldolgozható zsír aránya túlságosan magas, a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen fehérjék és a könnyen emészthető, úgynevezett jó zsírokhoz képest. Ha mindezekhez még alacsony ásványi anyag, nyomelem és vitamin bevitel társul, a következmény elhízás, szív- és érrendszeri vagy mozgásszervi betegségek kialakulása lehet. A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapja a zöldségek, gyümölcsök és fehér húsok mellett a rendszeres sajtfogyasztás. A sajtok ugyanis jelentős mennyiségben tartalmaznak fehérjét, ásványi anyagokat, valamint könnyen emészthető zsírokat.

Megelőzhető csontritkulás

A csontritkulás Magyarországon több mint egymillió embert érint. Évente több tízezerre tehető azoknak a száma, akik a betegség következtében csigolyatörést, alkar- vagy csipőtáji törést szenvednek. A következmény szinte elviselhetetlen fájdalom, részleges, vagy teljes mozgáskorlátozottság. A megelőzést már fiatal korban el kell kezdeni, hiszen a csúcs csonttömeg 25-30 éves korra már kialakul, innentől kezdve megindul a csonttömeg fogyása. Azt, hogy ez a csúcs milyen magas lesz, a genetikai adottságokon túl a fiatal korban elfogyasztott kalcium és fehérje mennyisége is befolyásolja. Később, 45-50 éves kor felett még jobban megnő ezen tápanyagok szerepe. Fogyasztásuk segít megőrizni a csontok szilárdságát, lassítani a tömegvesztést. A sajt kiemelkedően magas fehérje és kálcium tartalma a csontritkulás megelőzésében, illetve - már kialakult betegség esetén - a beteg állapotának stabilizálásában játszik fontos szerepet.


Kevesebb felesleges kiló

Az elhízás elsődleges oka a mozgásszegény életmód mellett a helytelen táplálkozás. A zsíros ételek mértéktelen fogyasztása a kevésbé vonzó külső mellett az erek elmeszesedéséhez, sőt akár a halálos négyesnek nevezett metabolikus szindróma (emelkedett vércukorszint, magas vérnyomás, elhízás, zsíranyagcsere zavar együttes előfordulása) kialakulásához is vezet. A makronutriensek (fehérje, szénhidrát, zsír) arányának helyes megválasztásával mindez elkerülhető lenne. Az sem mindegy, hogy ezeket a tápanyagokat milyen forrásból fedezzük. Amennyiben a napi táplálkozásban rendszeresen szerepel sajt, megfelelő mennyiségű fehérjéhez, szénhidráthoz és jól hasznosuló zsírhoz juttatjuk a szervezetet. Azoknak, akik az egészségük mellet a vonalaikra is szeretnének kiemelten figyelni, már hozzáférhetők a csökkentett zsírtartalmú sajtok.


Egészséges fogak


A csokoládék, cukorkák és cukrozott üdítők fogakat rongáló hatása közismert. Azt azonban kevesen tudják, hogy nem csak ezek, hanem a nem megfelelő mennyiségű kálcium és foszfor fogyasztása is felelős a fogszuvasodás kialakulásáért. A tejtermékek közül a sajtról bizonyosodott be, hogy a benne lévő egyes összetevők (savófehérje, kálcium, foszfor) révén védő hatással rendelkeznek a fogszuvasodással szemben.

 

Fehérjeforrás tejcukor érzékenyeknekA tejcukrot tartalmazó ételek fogyasztását követõen a tejcukorbontó enzim (laktáz) hiánya vagy csökkent mûködése miatt a betegnek kellemetlen tünetekkel - teltségérzet, puffadás, görcsök, hasmenés - kell szembenéznie. Ez azt jelentené, hogy az érzékenységben szenvedőknek le kellene mondaniuk azokról az értékes fehérjéről és ásványi anyagokról, amelyeket a tejtermékek tartalmaznak. Vannak azonban olyan sajtfélék, amelyek, példádul az ementáli típusú sajtok, amelyek a hosszú érlelési időnek köszönhetően gyakorlatilag laktózmentesek, így fogyasztásuk kifejezetten ajánlott a tejcukor-érzékenyeknek.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5530 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x