Egészséges lennél? A víz gyógyereje
Címlap / Szépség-Egészség / Egészséges lennél? A víz gyógyereje

Egészséges lennél? A víz gyógyereje

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

Testünk fő alkotóelemeként és a testfunkcióik fenntartásának alapvető tápanyagként a víz rendkívül fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Születéskor a gyermek testtömegének háromnegyedét (75%) víz teszi ki. Ez az arány az élet során valamelyest csökken: a felnőttek esetében kb. 60, idős emberekben 50-55%-ra. 

A víz minden testnedvünkben megtalálható: a vérben, a nyálban, az emésztőnedvekben, és a vizeletben is. Ezenkívül sejtjeinknek is alapvető része, amely meghatározza azok alakját és konzisztenciáját, de megtalálható a sejtek körül és között is. Funkcióját tekintve a víz mind a sejten belüli, mind a sejten kívüli állandó anyagcsere-folyamatok elősegítője.

A víz különösen az alábbi 4 fő funkciója által segíti a szervek megfelelő működését:
 • A sejtek és szervek működéséhez szükséges létfontosságú tápanyag.
 • A tápanyagok és más esszenciális alkotóelemek szállítója.
 • Segít a test állandó belső hőmérsékletének fenntartásában.
 • Segíti a salakanyagok eltávolítását a vizelet által.

A szervezet folyadékpótlása szempontjából a tiszta víz a legmegfelelőbb ital
Testünk minden nap kb. 1,5 liternyi folyadékot veszít többek között a lélegzés, a mozgás, azaz maga a létezés során! A megfelelő működés érdekében ezt a veszteséget ugyanennyi folyadék bevitelével pótolni kell. De miért éppen vizet igyunk? Azért, mert a szervezet folyadékpótlása szempontjából a víz a legmegfelelőbb ital.

A víz olyan esszenciális tápanyag, amely további energiabevitel nélkül biztosítja az egészséges folyadékpótlást. A cukrozott üdítőitalokat, energiaitalokat, szörpöket, gyümölcsleveket csak alkalomszerűen szabad fogyasztani, mert túlzott fogyasztásuk felesleges energiabevitelhez vezet.

Éppen ezért ezek vízzel történő helyettesítése az egyik olyan jó szokás, amely segít csökkenteni a túlsúly és az elhízás kialakulásának kockázatát.Mik a nem megfelelő folyadékellátottság jelei?

Ha a leadott vizet nem pótoljuk megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, a kiszáradás tünetei jelentkezhetnek: szomjúságérzés, a vizelet mennyiségének csökkenése, sötétebb színe, megmagyarázhatatlan fáradtságérzés, fejfájás, szájszárazság, szédülés vagy az koncentrálóképesség gyengülése, a bőr rugalmasságának csökkenése.

A vízháztartás egyensúlyának fenntartása érdekében fogyasszon napi 1,5 liter vizet!
Ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön, magas víztartalmú ételek és italok fogyasztásával kell pótolni a nap során elveszített folyadékmennyiséget. A naponta elfogyasztandó vízmennyiség megegyezik azzal, amennyit ugyanezen idő alatt a szervezetünk elveszít. Számos tanulmány kimutatta, hogy a testfunkciók megfelelő működése szempontjából egy egészséges, ülő életmódot folytató, mérsékelt éghajlati körülmények között élő felnőttnek naponta 1,5 liter vizet kell innia. 1,5 liter víz mindössze 8 (egyenkét két decis) pohárnak megfelelő mennyiség egy egész napra elosztva.

Rendszeresen, kis mennyiségben
A nap során folyamatosan fellépő vízveszteség pótlására, s ezzel együtt a vízháztartás egyensúlyának helyreállítására a legjobb megoldás a rendszeres, kis mennyiségben történő vízfogyasztás. Ez a szokás biztosítja a megfelelő folyadékpótlást.

8 pohár… egész napra elosztva
Hogyan igyunk meg 8 pohár vizet naponta? A válasz a rendszeresség.

Igyon egy pohárral:
 1. felkelés után
 2. a tízórai szünetben
 3. ebédhez
 4. egy kávé mellé
 5. délután
 6. hazaérkezéskor
 7. a vacsorához
 8. lefekvés előtt

Bizonyos körülmények között több víz fogyasztására van szükség
Hőség: az izzadságon keresztül történő nagyobb folyadékveszteség miatt.
Fizikai aktivitás: a fizikai aktivitás növeli a testhőmérsékletet, melynek szabályozását a szervezet csak nagyobb mennyiségű víz segítségével képes megoldani.
Terhesség: a magzat védelméhez szükséges magzatvíz előállításához.
Szoptatás: mivel a víz alapvető fontosságú az anyatej előállításához.
Betegségek, sérülések: a láz, a különböző betegségekből történő lábadozás, a sebgyógyulás mind olyan állapotok, melyek növelik a szervezet folyadékigényét.

Vigyázat – törékeny!

Az idős emberek és a gyermekek különösen érzékenyek, ezért nagyon fontos, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő folyadékpótlást.

Gyermekek esetében:
 • az anyuka számára nehéz feladat megállapítani, hogy a kisbaba mikor szomjas;
 • a gyermekek veséje még fejletlen;
 • a gyermekek nemcsak hőségben, hanem a náluk gyakrabban előforduló láz, hasmenés vagy hányás esetén is veszítenek vizet.

Az italokból származó napi átlagos vízfogyasztás alábbi adatai az európai italfogyasztási szokások megfigyelésén alapulnak, és kor, illetve nem szerinti csoportosításban láthatók:


A gyermek életkora (év) Megfelelő vízmennyiség (italokból) (l/nap)
2-3 0,9 l
4-8 1,1 l
9-13 1,3 l (lányoknak)
9-13 1,5 l (fiúknak)
>14 1,4 l (lányoknak)
>14 1,8 l (fiúknak)
Idősek esetében:
 • A szomjúság érzése az életkor előrehaladásával csökken.
 • A vízveszteség (a vesék kevésbé hatékony működése miatt) nagyobb.
 • Folyadékbevitelük gyakran elégtelen.

Frissitő élmény
A nagy nyári melegben folyadékbevitelünket számos magas víztartalmú élelmiszer, pl. jégkásák, vizes jégkrémek fogyasztásával tehetjük még színesebbé. Vajon milyen ízek okozzák a legfrissítőbb élményt?

A Nestlé szakemberei egy vizsgálat keretében arra keresték a választ, hogy mely ízek okoznak a felfrissülést. A vizsgálati alanyoknak (160 fogyasztónak) különböző ízesítésű (barackos ill. mentolos), különféle állagú, hűsítő hatású és savasságú élelmiszermintát kínáltak, majd arra kérték őket, hogy osztályozzák azokat  frissítő hatásuk szerint. Ezzel egy időben érzékelésszakértők egy csoportja is kiértékelte ugyanezeknek a mintáknak a jellemzőit annak érdekében, hogy a kutatók megállapíthassák, mely jellemzőknek tulajdoníthatjuk a leginkább frissítő hatást. A fogyasztók többsége egyetértett abban, hogy a legédesebb minták voltak a legkevésbé frissítő hatásúak, míg legintezívebb frissítő hatása az erősen hűsítő/mentolos jellegű, igen savanyú és alacsony viszkozitású mintáknak volt.

Az Nestlé Research Center munkatársai emellett a nyál-összetétel vizsgálatával és EEG-vel (elektro-enkefalográfiával) a frissítő hatás élettani jeleit is keresték. A frissítő élmény érzékszervi hátteréről szerzett ismeretek alapján kialakított recept szerint készített jégkását hasonlítottak össze vízzel valamint egy átlagos jégkásával. A frissítő hatásra optimalizált recept szerint készült jégkása (1) az elfogyasztást követően azonnal frissítő érzést váltott ki és (2) kedvező hatással volt az agy éberségére. A vizsgálat tapasztalatai alapján a jégkásák/sörbetek olyan kedvező összetevőit azonosítják, amelyekkel fokozható lesz e termékek frissítő hatása.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3059 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x