Ájurvédával az allergia ellen - méregtelenítés kíméletesen...
Címlap / Szépség-Egészség / Ájurvédával az allergia ellen - méregtelenítés kíméletesen

Ájurvédával az allergia ellen - méregtelenítés kíméletesen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-06

A modern orvostudomány allergia-ellenes oltásokkal és antihisztaminokkal próbálja "újratanítani" a szervezetet arra, hogyan védekezzen az allergia ellen. Az Ájurvéda ezzel szemben arra törekszik, hogy megőrizze a szervezet természetes védekezőképességét és immunitását. 

Az Ájurvéda tanításai szerint az allergiának (valamilyen, a légutakon vagy a tápcsatornán keresztül a szervezetbe kerülő, illetve a bőrrel érintkező anyag által kiváltott allergiás reakció) kétféle osztálya ismert.

1. Az egyik osztály a veleszületett allergiák köre, amelyek kezelése nehezebb, de körültekintő életmód- és táplálkozási terápiával itt is sikerekre lehet számítani. 
 
2. Az allergiák másik osztálya a szezonális vagy később szerzett allergiák esete. Ezek kezelése valamivel könnyebb, hiszen a kiváltó ok a legtöbbször a szervezetben felhalmozódó méreganyagok hatása. Következésképpen a kezelés a méregtelenítésre és az immunrendszer erősítésére irányul, és így az allergiás reakciók oka megszűntethető.

Fitt ételek

Légúti allergia
A légúti allergia kiváltó okának általában a levegőben található allergéneket, azaz virág-polleneket, porszemeket és egyes illatanyagokat tartják. A természet tavaszi ébredésekor megnövekszik az allergiás, asztmás, szénanáthás rohamok száma, és az arra érzékeny emberek eldugult orral, felső légúti hurutokkal, viszkető és könnyező szemekkel reagálnak a légkörben lévő allergénekre.

A modern orvostudomány allergia-ellenes oltásokkal és antihisztaminokkal próbálja „újratanítani” a szervezetet arra, hogyan védekezzen az allergia ellen. Az Ájurvéda ezzel szemben arra törekszik, hogy megőrizze a szervezet természetes védekezőképességét és immunitását. Érdemes megjegyezni ezzel kapcsolatban, hogy a természetes életmódot élő népek körében nagyságrendekkel kevesebb az allergiás tünetek száma, mint a „civilizált” országok lakóinak körében. Mindez arra utal, hogy az életmódnak is sok szerepe van az allergia kialakulásában és kezelésében.

Más információk az Ájurvédáról >>

Az Ájurvéda tanítása szerint a szervezet a téli időszak alatt hajlamos a nagyobb mennyiségű méreganyag felhalmozódására, mivel a hidegben a test csatornái beszűkülnek. A tavaszi meleg hatására az elraktározott méreganyagok „felolvadnak”, és összekeverednek a sléshaka kaphával, vagyis azzal a biológiai erővel, amelynek feladata a test nyálkahártyáinak nedvesítése. A méreganyagok ezáltal nagy mennyiségű nyálka formájában jelennek meg a felső légutakban, az orrüregben és a koponya üregeiben, egyben táptalajul szolgálva a további fertőzéseknek. Így a felső légúti allergia sokszor krónikus arc- vagy homloküreg-gyulladást idéz elő.

Táplálék- és bőrallergia
Az allergia kialakulásának megértéséhez tisztáznunk kell, miként keletkeznek méreganyagok a szervezetben. A táplálkozás során sok esetben nehezen emészthető ételeket fogyasztunk, vagy olyan ételeket eszünk együtt, amelyeket a szervezet nem tud egyszerre maradéktalanul megemészteni. A megemésztetlen étel amát, vagyis méreganyagokat képez. Amikor az ama felhalmozódik a bélcsatornában, tovább rontja az emésztés hatékonyságát, és bizonyos idő múlva elkezd vándorolni a test különböző szövetei felé. Az ama a biológiai erőkkel (dósákkal) érintkezve amavisát, vagyis káros szabadgyököket hoz létre. Ezek a reaktív vegyületek a bél nyálkahártyáján élelmiszer-allergiát idéznek elő, a vérbe kerülve pedig a bőr allergiás tüneteit okozzák.

Megoldások
Ha valaki csak egy-két dologra allergiás, próbálkozhat az allergén elkerülésével. Az allergia kiváltó oka azonban a toxinok jelenléte, és ha ezt nem kezeljük, akkor az idő múlásával az érzékenység fokozódik, és egyre több allergénre leszünk érzékenyek. Az amavisa ugyanis károsítja az immunrendszer működését, így a szervezet egyre kisebb mértékben tolerálja a kedvezőtlen külső behatásokat akár az allergének, akár a kórokozók formájában. Az időszakos allergiák esetén tehát ajánlott elvégezni egy kora tavaszi és egy nyár végi méregtelenítő kúrát.

Tavaszi méregtelenítés
A méregtelenítésben főszerepet játszik a máj és a vastagbél. A máj elősegíti a vér méregtelenítését, így bőrallergiák esetén kifejezetten előnyös a májregeneráló, keserű gyógynövények fogyasztása a honi növények közül a gyermekláncfű, sóskaborbolya és az echinacea ajánlható. A rendszeres ürítést is biztosítani kell, ennek érdekében fogyasszunk triphalát vagy béltisztító készítményeket. A vastagbél baktériumflórájának helyreállítása probiotikumok segítségével sok esetben hathatósan csökkenti az élelmiszer-allergiát. A trikatu nevű fűszerkeverék (gyömbér, feketebors és hosszúbors pora) szintén jó hatású légúti allergiák esetén. Ehhez keverhetünk még porrá őrölt szegfűszeget, kámfort és koriandert is.

Gyümölcs - ájurvéda

A méregtelenítő terápia részeként ajánlott a nászja alkalmazása, vagyis gyógynövényes kókusz- vagy szezámolaj csepegtetése az orrba. Az orrot öblögessük meleg sós vízzel. Nagy mennyiségű légúti hurut esetén a gőzös inhaláció, illetve a hánytató terápia javasolt. Emellett az olajos masszázs csökkenti a stressz, a gőzterápiák pedig segítik a csatornák kitágulását és a hurutok kiürülését. Esetenként a baszti, vagyis a vastagbél tisztítása beöntéssel is javasolt. A bőrallergiát enyhítő gyógynövények a kasszia (Cassia fistula), henna (Lawsonian inermis), madhuka (Madhuca indica), sarpagandha (Rauwolfia serpentina) és a szantál, melyeket külsőleg lehet alkalmazni.

Diétás javaslatok
Az allergiás időszak kezdete előtt ajánlatos egy, legalább három napig tartó léböjt-kúrát folytatni, melynek során csak frissen préselt zöldségleveket (sárgarépa, fehérrépa, cékla, zeller, gyömbér, uborka stb.) iszunk. A méregtelenítés időszaka alatt, illetve az allergiás időszakban kerülni kell az amát fokozó ételek fogyasztását. A diétának minden allergia esetén a pitta és a kapha csökkentésére kell irányulnia, mivel a pitta gyulladást idéz elő, a kapha pedig hurutot termel a nyálkahártyákon. A hideg ételek és szénsavas italok, a tejtermékek, húsfélék, édességek, olajos és sült ételek, az élesztőt tartalmazó, valamint a finomított lisztből készült élelmiszerek, és a tartósított, erjesztett, savanyított, túl sós vagy túl csípős ételek mind fokozzák a pittát és a kaphát, valamint elősegítik az ama képződését, ezért kerülendőek.

Az étel legyen meleg, frissen elkészített, és helyezzük előtérbe a zöldségeket, gyümölcsöket, csírákat, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket. A banán, a nagyobb szemes babok, illetve a bogyós zöldségek (paradicsom, burgonya, padlizsán, paprika) viszont kerülendőek. Minden mesterséges adalékanyagot tartalmazó ételt lehetőleg kerüljünk. A meleg víz és meleg italok szintén elősegítik a csatornák tisztán tartását. A fűszernövények elősegítik az emésztést és megelőzik az allergia kialakulását. Különösen a kurkuma, római kömény, édeskömény, koriander és zsálya használata javasolt, némi olíva- olajban vagy ghíben megpirítva. A gyömbér és cayenne-bors is ajánlható kisebb mennyiségben.

Hogyha nincs elegendő időd elkészíteni a megfelelően tiszta, gyógyító ételeket, válassz menüt a VegaFOODtól ájurvédikus energetika szerint. Részesítsd előnyben méregtelenítéskor a váta típusú ételeket. VegaFOOD >>

Életmód
Az allergiás időszakban fontos a megfelelő pihenés. Feküdjünk le este 10 előtt, és keljünk fel reggel 6 előtt. A fő étkezést tegyük a déli időszakra, este pedig kerüljük a késői, nehéz étkezéseket. Alakítsunk ki rendszeres életritmust!

A jógagyakorlatok, különösen, ha melegben végezzük őket, nagyon kedvezőek. A légzőgyakorlatok tisztítják a légutakat, a meditáció és relaxáció pedig csökkenti a stresszt. A szerzett allergiák egy része már gyerekkorban megjelenhet. Ennek megelőzésére hangsúlyozzuk az anyatejes táplálást, majd később az adalékmentes, természetes élelmiszereket. Ezek, és a rendszeres, szabad levegőn végzett testmozgás erősíti a gyermekek immunrendszerét, míg a hozzáadott vitaminokat tartalmazó tápszerek, illetve az élvezeti élelmiszerek (csoki, cukorka, kóla, chips, hamburger stb.) már gyermekkorban aláássák az immunrendszer működését. Ha a fenti jótanácsok sem elegendőek az allergiánk megszűntetéséhez, forduljunk ájurvédikus terapeutához, aki személyre szabott terápiát ír elő.

Próbáld ki a VegaFOOD gyógyító ételeit
 
(Fotók: piqs.de - Heinz Hasselberg, Steinfurt 217. Frische Früchtchen; Joachim Drexel: Obst)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 6758 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x