Antioxidáns és rákellenes - szilva szezon!
Címlap / Szépség-Egészség / Antioxidáns és rákellenes - szilva szezon!

Antioxidáns és rákellenes - szilva szezon!

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Ki gondolta volna, hogy éppen a szilva az új szuperétel? Amint arra tudósok rávilágítottak, egy szem szilva legalább annyi antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint egy marék áfonya. 

Antioxidáns alatt azonban leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Ezek az anyagok legtöbbször szerves vegyületek, amelyek a sejtkárosító szabadgyökök semlegesítésében játszanak jelentős szerepet.

A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között a DNS lánc elrontásával. Ez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok.

Szilva

Az antioxidánsok hatásmódja különféle lehet:
gátolhatja az oxidációt gyorsító katalizátorok működését ha önmaga is oxidálódhat, akkor az oxigén megkötésével fejtheti ki védő hatását az autooxidációt gátló, oxidációs inhibitor jellegű anyagok (például tokoferolok) hatása azzal magyarázható, hogy az autooxidációban képződő peroxidgyökökkel stabilis végterméket képeznek, miáltal megszakítják a további átalakulással járó láncreakciót. (Az élelmiszerek és a gyógyszerek fontos antioxidánsai a tokoferolok, galluszsav, ill. észterei, valamint igen gyakori adalékanyag az aszkorbinsav is.)

Már napi két-három szilva jót tesz
Napi két-három szilva elfogyasztása már sokat jelentene az egészségesebb szervezet eléréséhez vezető úton – mondja Dr. Byrne, a kutatás vezetője. Ráadásul a szilva kalóriaszegény is. Fontos tudni azonban, hogy a szilva héja tartalmazza a legtöbb antioxidánst, ezért nem ajánlatos meghámozni.

Egy korábbi tanulmány során már bebizonyosodott: a szilvában található fitotápanyagok meggátolták a rákos sejtek növekedését anélkül, hogy kárt tettek volna az egészséges sejtekben.

Catherine Collins, a londoni St. George kórház orvosa a Daily Mail brit napilapnak nyilatkozva elmondta: a szilvához és a fekete áfonyához hasonlóan az őszibarack és a nektarin is egészséges.

Dr. Info

(Fotó: piqs.de - P.G. Koch: Lecker;)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5218 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x