Allergia világjárvány - Megoldás az immunterápia
Címlap / Szépség-Egészség / Allergia világjárvány - Megoldás az immunterápia

Allergia világjárvány - Megoldás az immunterápia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az allergia napjainkra világjárvánnyá vált. A kutatók folyamatosan keresik a betegség teljes és végleges gyógyításának módját. Az allergén specifikus immunterápia egy olyan kezelés, amely rövidtávon a tünetek javulását hozhatja, hosszabb távon a betegség természetes lefolyásának megváltoztatásával a súlyosabb betegség kialakulását képes megakadályozni.  

A kezelésről dr. Balogh Katalint, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosát kérdeztük.

A lakosság negyede érintett
Az allergiás nátha az orrnyálkahártyának az immunrendszer félresiklott működése következtében kialakult gyulladása. Jellegzetes tünetei: a rohamokban jelentkező tüsszögés, vízszerű orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés. A tünetekhez időnként, főleg a parlagfűszezon vége felé igen kellemetlen, a torok kaparásával együtt járó ingerköhögés is csatlakozik. Gyakori panasz még a torokban lecsorgó váladék.
Kiváltói lehetnek pollenek, ez esetben a tünetek szezonálisan, az allergiát kiváltó növény virágzásának idejében jelentkeznek. Poratka, állatszőr allergia esetében a szimptómák az év folyamán bármikor, az allergiát okozó atka vagy állattal való találkozás következtében kialakulhatnak. Az orrnyálkahártya hatalmas felülete az allergia kialakulásának és a tünetek létrejöttének egyaránt kedvez. 
Az allergiás nátha gyakorisága Magyarországon jelenleg 25%, tehát minden negyedik ember betegsége. Az allergiás náthás betegek 20-40%-a asztmás is.

A szénanátha önmagában nem súlyos betegség. Az életminőséget azonban komolyan rontja, csökkenti a munkahelyi és iskolai teljesítményt, komoly zavarokat okoz a pihenésben. Ráadásul magában hordozza egy súlyosabb betegség, az asztma kialakulásának lehetőségét.
A betegség gyakoriságát kutató vizsgálatok azt igazolják, hogy ha ilyen ütemben nő az allergiák száma- 10 évente megduplázódik- egy allergiás generáció kialakulásának lehetünk tanúi.



Végleges megoldás

Az ideális megoldás - amennyiben ez lehetséges - az allergia kiváltójának eltávolítása a beteg környezetéből. Ez azonban pollenek esetében egyáltalán, házipor atka esetében nehézkesen és részlegesen lehetséges.
Napjainkban kitűnő, mellékhatásokat nem, vagy alig kiváltó tüneti gyógyszerek állnak rendelkezésre. Érthető módon azonban sokan idegenkednek a folyamatos gyógyszer szedéstől, ráadásul joggal tartanak betegségük súlyosbodásától és tartósabb megoldást szeretnének a betegségükre.
Erre az igényre kínál megoldást az allergén specifikus immunterápia.

Mi az immunterápia?
Allergén: az a növény, állat, atka vagy bármilyen anyag, ami az allergiát kiváltja.
Specifikus: a kezelés nem az allergia tüneteire, hanem az allergia kiváltójára irányul.
Az immunterápia szó arra utal, hogy az allergiás beteg esetében a kórosan kisiklott immunreakció más irányba terelésével szünteti a panaszokat, akadályozza meg, hogy újabb dolgokra váljon allergiássá és hogy súlyosabb betegség, asztma alakuljon ki.
Az immunterápia alkalmazása közel 100 éves múltra tekint vissza. Hosszú időn át a kezelésnek az injekciós formája volt ismert.

Az injekciós immunterápia során többnyire a felkar bőre alá eleinte hetente többször, majd ritkábban meghatározott allergén mennyiséget fecskendez a kezelőorvos. Ezt a kezelést az esetlegesen előforduló allergiás reakció miatt csak fekvőbeteg háttérrel, súlyos allergiás roham ellátására felkészült intézményben szabad végezni.
Az injekció után a betegnek megfigyelés céljából 1-2 órán át  az orvos közelében kell maradnia. A rendszeres orvoshoz járás (a kezelés minimum 3 évig tart), az injekciók okozta kellemetlenség miatt felmerült az igény egy egyszerűbb, otthon is alkalmazható, fájdalmatlan megoldás iránt.



Napi pár perc a tünetmentességért

Kifejlesztették az úgynevezett szublingvális („nyelv alatt” alkalmazható) kezelést.
Ezt a kezelést, egy nagyobbacska gyermek  képes elvégezni (természetesen felügyelet mellett). Lényege, hogy a meghatározott allergén mennyiséget cseppek vagy tabletta formájában a nyelv alá juttatja, ahonnan az felszívódik. A procedúra a páciens otthonában elvégezhető. A kezelés itt is minimum 3 év, és - hasonlóan az injekciós kezeléshez - két fázisból áll. Az első fázis a kezdő kezelés, amikor az egészen alacsony allergén mennyiséggel kezdve az adagot folyamatosan emeljük, ennek időtartama készítményenként más és más,  míg elérjük a kezelés második fázisát, a fenntartó kezelést. Pollenallergiák  esetében többnyire szezon előtti és szezon alatti kezelést alkalmazunk, házipor, kutya-, macskaszőr allergia esetében a terápia folyamatos, egész évben tart.

Eredményeképpen az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon,  és a vizsgálatok szerint számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását.

Ez a kezelés alkalmazható pollenallergiás betegeknél, házipor atka, macska és kutyaszőr allergia valamint penészgomba allergiásoknál. A méh és darázsméreg allergia csak injekciós immunterápiával kezelhető.

Minden allergiaellenes kezelés, mivel krónikus betegségről van szó, feltételezi a beteg és az orvos jó együttműködését. Az immunterápia esetében - a szájon át szedhető kezelésnél - a beteg a készítményt magának adagolja, különösen fontos a beteg együttműködése. Nem szabad az előírt adagolást megváltoztatni, és a kezeléssel kapcsolatos szokatlan eseményekről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Allergiaközpont
Orvost Keresek >>

Képek:
piqs.de: Renate65 - Zeitwandel
piqs.de: nep - Virus
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3498 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x