Szívsz vagy élsz? Válassz!
Címlap / Szépség-Egészség / Szívsz vagy élsz? Válassz!

Szívsz vagy élsz? Válassz!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-27

Ma Magyarországon mintegy 2,5 millió ember gyújt rá rendszeresen. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatt 19 percenként meghal valaki, évente egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el így... A leszokás az egyik legfontosabb lépés, amellyel megőrizhető vagy visszanyerhető az egészség. A nikotin és a cigarettafüst ártalmai közismertek, aki azonban rabja ennek a rossz szokásnak, nehezen tudja letenni az utolsó szálat. 


Rendezvénynaptár
Miért érdemes leszokni?

Néhány sokkoló tény:
Nap 1-4 szál cigaretta megháromszorozza a halálos szívbetegség kialakulásának esélyét. A szívinfarktusnak, érelmeszesedésnek, magas vérnyomásnak és az agyvérzésnek is a dohányzás az egyik legfontosabb ismert kockázati tényezője.

A rák egyes formái jóval gyakoribbak a dohányzók körében. A tüdőrákos betegek többsége rendszeresen rágyújtott betegsége előtt, sőt, van, aki még a betegágyon sem tud lemondani a napi egy dobozról! A káros szenvedély hozzájárulhat a gége-, a szájüregi és garatrák, sőt, a hasnyálmirigy, hólyag- és méhnyakrák kialakulásához is.

A cigarettafüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz. A füst irritálja a légutakat, az állandó fulladásérzés, köhögés rontja a mindennapi teljesítményt. A dohányosoknál jellemző a hörgőgyulladás, a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás, ezen felül pedig 33 százalékkal nagyobb az asztma kialakulásának kockázata náluk a nemdohányzókhoz képest.
Mind a cukorbetegség, mind a füstölgés önmagában is növeli az érelmeszesedés kockázatát. Ha a kettő egymással társul, a következmények még súlyosabbak lehetnek. A 60 éves kor alatt végtag-amputációra kényszerült cukorbetegek döntő többsége cigarettázik.

Világszerte emberek százezreinek halálát okozza a passzív dohányzás. Egy cigarettázó kolléga mellett eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó is. A füstös otthonban élő gyerekek körében is nagyobb a hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás gyakorisága, mint azoknál a kicsiknél, akik jóval egészségesebben, füstmentes környezetben nőhetnek fel.

A cigarettázás költséges függőség, hiszen egy rendszeres dohányos évente akár 250-300.000 forintot is elfüstöl.Az utolsó slukk

Nem kérdés tehát, hogy bármely életkorban, akár több év füstölgés után is érdemes letenni a cigarettát. A Dohányzás Elleni Világnap minden évben felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatásaira, a cigarettagyártók üzleti fogásaira, valamint arra, hogy mit tesz a WHO a dohányzás leküzdése érdekében. Arra is rámutat, hogy mit tehetnek az emberek egészségük és a környezet egészségének védelmére, valamint a jövő generációinak történő megőrzése érdekében.

Felmérések szerint a dohányosok nagy része szeretne leszokni. Nyugat Európában és az Egyesült Államokban egyre kínosabb rágyújtani, van, ahol éttermekben, közintézményekben tilos is. A szabályozás itthon is egyre inkább védi a nemdohányzókat. Sok munkahelyre már nem szívesen veszik fel a dohányzó jelentkezőket, hiszen közismert a napi többszöri 10-20 perces szünet miatti munkaidő-veszteség.

Az utóbbi években több új, leszokást segítő gyógyszert is kifejlesztettek. Az orvosok szerint ezek, és az alkalmazott viselkedés-terápia együttesen nyújthatnak hathatós támogatást a dohányzással szemben. Ma a siker reményével kecsegtető legjobb módszer az, hogy ha valaki 3 hónapon keresztül részt vesz egy leszokást támogató  programban és, hogy ha már kialakult a nikotinfüggőség, akkor valamilyen gyógyszeres segítséget is igénybe vesz.

A füstmentes élet előnyeit már 5 perccel az utolsó  elszívott szál után érezhetjük
5 perc múlva: a szív oxigénnel való ellátottsága nő  
20 perc múlva: a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik.  
24 óra múlva: a szívinfarktus veszélye csökken, a szervezet fizikai terhelhetősége nő.  
48 óra múlva: az íz és a szagérzékelés jelentősen javul, a lehelet dohányfüst-szaga megszűnik.  
3 hónap múlva: az agyvérzés veszélye csökken, a köhögés csökken.  
9 hónap múlva: egykori dohányzása már nem veszélyezteti születendő gyermekét.  
1 év múlva: a szívinfarktus és a gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest a felére csökken.  
5 év múlva: a tüdőrák valószínűsége a felére csökken.  
10 év múlva: a tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint a nemdohányzók esetén.
15 év múlva: a szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.

Tegyünk együtt a dohányfüst-mentes jövőért!

Meddőséget okozhat a passzív dohányzás

Egy okkal több a dohányzásról való leszokásra: a Rochester Egészségügyi Központ kutatóinak állítása szerint a passzív dohányos nők körében jóval gyakrabban fordulnak elő termékenységi problémák és vetélések, mint az egészséges környezetben élők esetében.

A kutatók összesen 4800 egészséges nemdohányzó nő egészségi állapotát vizsgálták meg. Az eredmények szerint azoknak, akik naponta legalább hat órán keresztül vannak dohányfüstnek kitéve, 68 százalékkal nagyobb az esélyük a termékenységi problémák, valamint a meddőség és a spontán vetélés kialakulására.

A kutatásban részt vevő nők több mint háromnegyede vallotta, hogy élete során volt már olyan helyzetben, ahol huzamosabban is el kellett tűrnie a passzív dohányzás káros hatásait. A nők közel fele olyan családban nőtt fel, ahol a szülők dohányoztak. A résztvevő nők több mint negyven százalékának voltak problémái a gyermekvállalással, illetve szenvedtek el vetélést.
„Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a passzív dohányzás is veszélyes. A dohányfüst belélegzésének is hosszantartó káros hatásai vannak, különösen a termékeny korban lévő nőkre” - nyilatkozta Dr. Luke J. Peppone, a Rochester James P. Wilmot Rákkutatási Központjának professzora.A terhesség alatti dohányzás újabb negatívuma

Azok a gyerekek, akiknek édesanyja dohányzott terhessége során, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek asztmásak. 1000, 5 és 12 év közötti asztmás gyerek adatait elemezve kiderült, hogy a méhen belül dohányfüstnek kitett gyerekek kevésbé reagálnak a budesonide nevű szteroidra, mint azok, akiknek édesanyja nem dohányzott a terhessége során.

Javulás ugyan mindkét csoportban tapasztalható a gyógyszer hatására, csak a dohányzásnak kitettek csoportjában 26 százalékkal kisebb. A belélegezhető szteroidok az asztma alapgyógyszerei, melyek segítenek megelőzni a köhögési rohamokat, a nehézlégzést illetve a fulladásos panaszokat.

A tüdőgyógyászok az asztma súlyosságát és a gyógyszerekre adott választ a légúti túlérzékenység vizsgálatával jellemzik. A hatásnak ismert a biológiai magyarázata is, ugyanis a dohányfüst befolyásolja a tüdő méhen belüli fejlődését, hat a kis légutakra és a légutakban előforduló simaizmokra. A vizsgálatban a légúti túlérzékenység segítségével hasonlították össze a két csoportot.

„A dohányos szülők gyermekei kevésbé vagy egyáltalán nem reagáltak a budesonide-ra" - nyilatkozta Dr. Benjamin A. Raby tüdőgyógyász. A különbségek okait ma még nem értjük. Azt sem tudjuk, hogy a füstnek kitett csoportban a szteroidkezelések ellenére több roham fordul-e elő, vagy több kórházi felvétel indokolt-e. Ezeket a gyógyszereket nem tudjuk elhagyni, mert a kezelés alapgyógyszereihez tartoznak, az édesanya dohányzási szokásaitól függetlenül.

Az eredmények magyarázhatják, hogy egyes gyerekek miért nem reagáltak a szteroidkezelésre, nekik más típusú gyógyszerekre is szükségük lehet. Ilyen gyógyszerek például a leukotriénre ható gyógyszerek. A közlemény a Journal of Allergy & Clinical Immunology folyóirat augusztus 5-i számában jelent meg online formában.

A kísérletsorozatot Dr. Robyn T. Cohen vezette Philadelphiából. 1041 asztmás gyereket soroltak véletlenszerűen három csoportba. Négy éven keresztül harmaduk budesonide (belélegezhető szteroid) kezelést, harmaduk nedocromilt (egy másik, gyakran alkalmazott belélegezhető asztmagyógyszert), míg harmaduk placebót (hatóanyagmentes gyógyszert) kapott. 150 gyerek édesanyja dohányzott terhessége során, közülük 39 részesült budesonide kezelésben. Sajnos a kisszámú eset miatt további klinikai vizsgálatok szükségesek, hogy igazolják a megfigyelést.

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Knipsermann - Ohne Kommentar!
piqs.de: Reiner74 - Rauch
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 9149 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x