5 tipp a háromgenerációs kikapcsolódáshoz - ősszel is pihenj!...
Címlap / Szépség-Egészség / 5 tipp a háromgenerációs kikapcsolódáshoz - ősszel is pihenj!

5 tipp a háromgenerációs kikapcsolódáshoz - ősszel is pihenj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Ma már nagyon ritkán adódik alkalom arra, hogy együtt legyen a klasszikus értelemben vett nagycsalád, nagymamától az unokáig. Jobbára csak családi ünnepekkor valamelyik családtag otthonában jön össze a teljes létszám. A közös utazástól, szállodázástól azonban sokan tartanak, noha a háromgenerációs modellt követő hotelek fel vannak készülve a nagycsaládok fogadására. Számba vettük, mi kell ahhoz, hogy a nagycsaládos pihenés sok szép élménnyel, és ne feszült pillanatokkal teljen. 

1. Vegyük figyelembe egymás igényeit!
Kisgyerekkel üdülni mindig kihívás, egy kamasszal pláne, hátha még szüleink, vagy házastársunk szülei is velünk tartanak. A közös pihenés azonban nem szükségszerű, hogy családi drámába torkolljon: egészen egyszerű dolgokat elég szem előtt tartani. Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig legyünk tekintettel a másikra, de úgy, hogy a mi vágyainkon se essen csorba. Még az út előtt tudatosítsuk magunkban, hogy nekünk, szülőknek, a gyermekünknek, és nagyszüleiknek egészen biztosan mások lesznek az igényei.

Ez rossz idő esetén hatványozottan érvényesül. Amikor a nagycsalád arra kényszerül, hogy a szállodában töltse az egész napot, nagyon fontos, hogy engedjük egymást a maga útján járni.

Egy gyerek esetében természetesen ez korlátokba ütközik, felügyeletre van szükség. Ezért jó, ha a játszószoba, sportpálya mellett rendelkezésre állnak szakképzett animátorok is, akik képesek lekötni a gyerekek energiáit. Nem lényegtelen szempont az internet sem: a legjobb, ha wifi van a szállodában, így sem géphez, sem helyhez nem vagyunk kötve, ha a világhálóra szeretnénk kapcsolódni. 

Szép időben pedig használjuk ki nem csupán a szállodán belüli, hanem a szálloda környéki lehetőségeket is. Lehetőség szerint tervezzünk be minél többféle programot a szabadságba, így növelve az esélyét annak, hogy a család bármely generációhoz és nemhez tartozó tagja talál magának valót a változatos programok között. A Hotel Karos Spa például rendszeresen kerékpártúrákat szervez a Kis-Balaton körül, de tárlatvezetést is közvetít a Festetics kastélyban, a hintó-, a marcipán-, vagy éppen a babamúzeumban. A termálvizes ázást pedig követheti egy kis kányavári madárles, vagy a balatonmagyaródi bivalyrezervátum megtekintése.2. Enni, és enni hagyni

Közös utazáskor lényeges szempont az étkezés is. Sok értelmetlen veszekedést generálhat, ha fölöslegesen erőltetjük egymásra az ízlésünket. A nagymama még a cukros paradicsomleveshez szokott, az unokája pedig kizárólag az olasz módon elkészítettet hajlandó elfogyasztani.

Kétségtelenül nagyon fontos, hogy együtt étkezzen a család. Az asztal és az étel is összeköt, ám ez utóbbinak akkor van jelentősége, ha azt egyik családtag személyesen készítette el a többiek számára. A szállodában élvezzük ki, hogy nem kell feltétlen ugyanazt ennünk, és az üdülés címén, természetesen az egészség keretein belül engedjünk kicsit többet gyermekünknek is. Míg a felnőttek sokszor a választékosságot tartják fontosnak, a gyerekek képesek akár napokig ugyanazokat az ételeket kérni. És hogy a rendelés ne vezessen káoszba, a legjobb, ha svédasztalt kérünk az étteremben.

3. Kössünk üzletet!
Az együtt töltött szabadidő a legjobb alkalom arra, hogy a család minden tagja megtanulja figyelembe venni a másik igényeit, ugyanakkor megvédeni a saját érdekeit is. A nagyszülőktől az unokákig rengeteg elképzelés csap össze a közösen eltöltött idő fölött. És ez még fokozottabb, ha nincsenek kötelezettségek, hanem a mindannyiunk számára értékes szabadidőről van szó. Ilyenkor jellemzően annak a vágya teljesül végül, aki erőfölénnyel lépett fel a döntési helyzetben, legyen az egy autoriter apa, egy túlontúl hisztis kamaszlány, vagy éppen egy korával kérkedő nagymama.

Ezekből a helyezetekből akkor épülünk mindannyian, ha az üdülés tervezésekor meghallgatjuk egymást, és magunk is nyíltan elmondjuk, hogyan töltenénk el legszívesebben a szabadidőnket, végül pedig olyan konszenzusra jutunk, amiben minden családtag visszakap valamit a terveiből. Minden álom persze nem teljesülhet, de mindenkinek az álmából valamennyi viszont igen.

Gyakorlati módon ezt úgy tudjuk a legjobban megoldani, hogy win-win, azaz nyer-nyer szituációkat teremtünk. Ha kamasz gyermekünk egész nap lubickolni szeretne, a nagymamája viszont mindenáron múzeumba vinné, jelöljünk ki egy napot, amelyiken az unoka, és egyet, amelyiken a nagymama az ideiglenes főnök. Az üzletkötéskor után azonban nagyon figyeljünk, hogy valóban a megyegyezés szerint történjenek a dolgok, mert ha szavunkat szegjük, különösen a gyerekekben komoly törést okozhatunk.

4. Hagyjuk, hogy cinkostárs legyen nagyszülő és unokája
A klasszikus nagymamánál üdülés nem maradhat ki egy unoka életéből sem. Ez az az időszak, amikor nem csupán a kötelezettségektől mentes a iskolai szünidőt, hanem a szülői fegyelem alóli szusszanásnyi szabadságot is megtapasztalhatják a gyerekek, hiszen a nagyszülőknél rendszerint el vannak kényeztetve. Ez rendjén is van így, hiszen az ünnepekhez hasonlóan ilyen alkalmakra is szüksége van a gyerekeknek, és bizony a felnőtteknek is. Ha nagycsaládostul pihenünk, lehetőséget kapnak a gyerekek arra, hogy közösségben lehessenek nagyszüleikkel, ugyanakkor a nagyszülők is lehetőséget kapnak arra, hogy ők is kipihenjék magukat, és ne állandó szolgálatban teljen az unokák üdültetése.


A nagyszülők és az unokák kapcsolata azért is fontos, mert a gyerekek és a szülő ékelődött esetleges sérelmeket legjobban egy nagyszülő képes feloldani: ő az, aki a szülő felett áll, és amolyan kívülállóként jobban megértheti az unokáját. Különösen igaz ez a kamaszok esetében. Az egyébként is identitásával küzdő tinédzsernek kapaszkodókat jelenthetnek a nagyszülő történetei, emlékei, meséi.

A baráti nagyszülő-unoka kapcsolat megerősíti a gyermek gyökereit, biztonságérzetét. Könnyen megeshet, hogy gyermekünk bizonyos titkokat csak a nagyszüleivel oszt meg. Szülőként ezt semmiképpen ne éljük meg kudarcként, sőt, támogassuk a kapcsolatukat. Hagyjuk, hogy szövetségre lépjenek egymással, és várjuk meg, míg maguktól nyitnak ránk. Ez az engedés nem csak gyerekünkkel való kapcsolatunkra lehet jó hatással, hanem anyósunkban és apósunkban is építi a bizalmat.

Az unoka-nagyszülő kapcsolatot a közös élmény erősíti meg, ám nehéz olyan tevékenységet találni, amelyben mindkét generáció örömét leli. Jó tapasztalatok szólnak a Hotel Karos Spa esti bingója mellett, amit jellemzően éppen az idősebb korosztály szeret és a gyerekek. Ebben a játékban nagyszülő és unokája nagyon jól kiegészítheti egymást, és a közös cél összehozza őket, miközben a szülők önfeledten pihenhetnek.

5. Legyen mindenkinek lehetősége elvonulni!
Meglepő módon, az egymásra-figyelés egyik komponense éppen a másik szelíd békénhagyása. A közösen eltöltött idő mellett ügyeljünk arra is, hogy a pihenés alatt mindenkinek legyen lehetősége elvonulni. Erre a nagyszülőknek éppúgy szükségük van, mint a gyermekeknek. Az, hogy mindenki egyszerre csöndesedhessen el, szinte kivitelezhetetlen, de nagycsaládostul különösen jól megoldható ez a helyzet. Este a gyerkőcök a nagyszüleikkel alhatnak, míg mi párunkkal részt tudunk venni a szálloda programjain. Gyermekünket könnyű szívvel rábízhatjuk a nagymamamájára akkor is, ha nem könnyen oldódik, és ezért nehéz a jól megérdemelt masszázsunk idejére a szálloda óvódájában hagyni.

A nagycsaládos nyaralás tehát összességében nem kell, hogy anyagi és érzelmi veszteséget jelentsen. Sőt. A háromgenerációs szállodamodellt követő Hotel Karos Spa nem csupán a szolgáltatásait idomítja a nagycsaládosokhoz, hanem időről-időre akciókat is hirdet számukra. Ha az érzelmi játszmákat kerüljük, és önzetlenül, de nem mártír-szülőkként vágunk bele a nagycsaládos vakációba, minden esélyünk megvan rá, hogy életreszóló élménnyel gazdagodhatunk.

Részletek >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7424 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x