Jóga a szemnek is? - 4 tipp a szem egészségéért
Címlap / Szépség-Egészség / Jóga a szemnek is? - 4 tipp a szem egészségéért

Jóga a szemnek is? - 4 tipp a szem egészségéért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

A szemjóga egy komplex öngyógyító módszer látásunk megőrzésére, illetve javítására. Próbáld ki az alábbi egyszerű gyakorlatokat a tökéletes látásért és ellazulásért. 

A szemjóga egy komplex öngyógyító módszer látásunk megőrzésére, illetve javítására. A hangsúly az öngyógyításon van, ámde ahhoz, hogy értőn tudjuk kezelni magunkat, legalább dióhéjban, de ismernünk kell szemünk felépítését és működését.
A szemgolyó kb. 2,5 cm átmérőjű, kissé lapított gömb alakú test, a szemüregben elhelyezkedve.
A szemgolyó három burokból áll.A külső burok feladata a szem védelme

A rostos, kötőszövetes ínhártya, melyet szemfehérjeként ismerünk. A szem belsejében uralkodó nyomás tartja feszesen. Rajta kékesen áttűnnek az alatta levő érhártya erei. Idős korban a lerakodó zsírszemcséktől sárgás színű lesz.

Elülső nyílásába óraüvegszerűen illeszkedik a szaruhártya. Teljesen átlátszó, a levegő oxigénje és az alatta lévő csarnokvíz adja a táplálékát. Érzőideg végkészülék, ez biztosítja, hogy a leggyorsabb szervünk. CORNEA REFLEX, a legkisebb érintésre is zárul.

A középső burok feladata a táplálás
Gazdag érhálózattal rendelkezik. A szivárványhártyában lévő pigmentsejtek száma és elrendeződése adja a szem színét. Ha kevés a pigmentsejt, áttűnnek az alatta lévő erek, piros színt kölcsönözve a szemnek, ők az albínók.

A pupilla, a szivárványhártya közepén elhelyezkedő kb. 4 mm átmérőjű kerek nyílás, mely a szembe érkező fényerőt szabályozza. Sötétben kitágul, világosban összeszűkül. Ezt a mozgást, a szivárványhártyában elhelyezkedő gyűrűs izom végzi. És most álljunk meg egy kicsit!

1. A napszemüveg viselését ne vigyük túlzásba!
Ez nagyon fontos alapelv a szem egészsége érdekében. Mivel sötét ernyőt vonunk a szemünk elé, a pupilla nagyra tágul, beengedve ezzel a nap káros sugárzását, emellett pupillareflexünk működését is ellustítja.

Orvosi javaslatra viseljük, különben szélsőséges esetben hordjunk csak napszemüveget, vakító hó, vagy erős napsütésben, autóvezetés közben. Szoktassuk szemünket a napfényhez, erősítsük meg gyakorlatokkal.

A fény hordozza számunkra a vizualizációs információt. A fény természetes közegünk, mégis sokan vannak, akiknek fájdalmat okoz a fény, esetleg fényérzékenyek lesznek. Ilyenkor kerül elő a napszemüveg, vagy kezdünk el hunyorogni, amitől megfeszülnek a szemizmok, és nem utolsó sorban a szem körüli szarkalábak is elmélyülnek.2. Egyszerű, de nagyszerű gyógymód: a napoztatás

Fordítsuk arcunkat a nap felé úgy, hogy a sugarak egyenesen a csukott szemhéjra essenek. Azonnal kezdjük el forgatni fejünket lassan egyik oldalról a másikra. Csukott szemhéjunk alatt mozgassuk szemünket fel-le, mintha pislognánk. Közben ne felejtkezzünk el a lassú, mély légzésről.
Amennyiben a szemünk előtt zöld fény jelenik meg, hagyjuk abba a gyakorlatot, és palmírozással (tenyerezéssel) lazítsuk ki szemünkből a feszültséget..

3. Télen, vagy borult időben „egezhetünk”
A gyakorlatot hasonlóan végezzük, de most nyitott szemeinkkel pislogunk az ég felé, miközben folyamatosan forgatjuk a fejünket. Esőben infralámpát is használhatunk, ilyenkor két méterre állítsuk a lámpát, és természetesen soha nem nézünk bele a közvetlen fényforrásba.

Fontos: ne napoztassuk a szemünket szemüvegben vagy kontaktlencsében! Szemünket folyamatosan zárva kell tartani!

4. A következő lépés, hogy a napoztatást és palmírozást felváltva végezzük.
Leghatékonyabb, ha 2-2 percet, háromszor ismételve, majd, ahogy egyre jobban hozzászokik a fényhez a szemünk, fokozatosan növelhetjük a napoztatás időtartamát.

Kép: Bozsó Zsuzsa
piqs.de: Guiri R. Reyes - Eye
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9216 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x