Sztrók - egy komoly betegség, amely lebéníthat
Címlap / Szépség-Egészség / Sztrók - egy komoly betegség, amely lebéníthat

Sztrók - egy komoly betegség, amely lebéníthat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

A köznyelvben szélütésnek is hívott sztrók oka, hogy az agyban a vérerek kiszakadnak, ami károsítja az agyat, így bénulást okozhat. A sztrók és a magas vérnyomás között szoros kapcsolat van, a sztrókos betegek 57%-ának volt magas vérnyomása, 12% volt cukorbeteg, és 11% szenvedett szívbetegségben. 

A sztrók oka
A sztrókot túlnyomórészt az „agyi infarktus” (elzárt véredények) és „agyvérzés” (kiszakadt véredények) típusokba sorolják. Mivel a vérerek rendellenességét nem veszik időben észre, nagyon hirtelen következik be. Ez az oka a féloldali zsibbadásnak, fejfájásnak, hányásnak, beszédzavarnak, szédülésnek és az arc bénulásának.

Agyi infarktus

Az agyi infarktust az agyi vérerek elmeszesedése okozza: az agyi artériák beszűkülnek, elzáródnak, ezzel korlátozva az agyi funkciókat. A súlyosságtól és az okoktól függően a tünetek számos formában megjelenhetnek, és a valódi oknak megfelelően beszélhetünk agyi trombózisról vagy agyi embóliáról. Rendszerint pihenés alatt jön ki. Fokozatosan fejlődik ki, észrevehető fizikai tünetek nélkül. Az agyi embólia oka a szívtájéki erekben az ér faláról leszakadó vérrög, ami az agyi erek hirtelen elzáródását okozza, hirtelen beszédzavar, féloldali zsibbadás jelentkezik és eszméletvesztés.Az agyvérzés folyamata és kiváltó okai

Az agyvérzés azt jelenti, hogy az érelmeszesedés következtében az érfalak kiszakadnak, és a kitörő vérzés miatt az agyi idegszövetek nyomás alá kerülnek, vagy pedig károsodnak és működésük sérültté válik. A fő és legfontosabb ok a magas vérnyomás. Általában valamilyen tevékenység végzése közben jelentkezik, a tünetek hirtelen jelennek meg.
Az agyvérzés számos korosztálynál hirtelen következik be, és bár a bénulás ritka, de a halálos kimenetelű agyvérzés nagyon gyakori. A vérzékenységben, trombocitopéniában, cirózisban (májsejtek pusztulása) szenvedők, illetve azok, akik véralvadásgátlót szednek, veszélyeztetettebbek.

A sztrók megelőzési és kezelési módszerei

A sztrók kezelhető betegség, de még fontosabb a megelőzés: legyünk előrelátóak!
Megfelelő kezelés mellett és helyes táplálkozással hosszú, egészséges életet élhetünk. A legfontosabb dolog, hogy nyugodtak és kiegyensúlyozottak legyünk és pozitívan gondolkodjunk.
 


Törekedjünk a nyugodt, békés, harmonikus életvitelre

Kerüljük a feszültséget, ne vigyük túlzásba a munkát, de a stresszt, aggódást és a veszekedéseket is igyekezzünk kerülni. A hideg étel sem javasolt. Ilyenkor ősszel jobban megnövekszik a sztrók kockázata a hidegebbre fordult időjárás miatt - összeszűkülhetnek az erek, ami okozhat agyvérzést. Azok, akik a keleti melegterápiás ceragem-módszert alkalmazzák, nyugodtan bújhatnak ágyba.

Kiemelt feladat: a betegnek lelki támaszt nyújtani

A betegek körében a legnagyobb problémát a lelkiállapotuk jelenti. Minden sztrókos beteg tegnap még normális ember volt, normális életet élt, mind a munkahelyén, mind a családja körében. De ha egyik napról a másikra lebénulnak, nem képesek kommunikálni, a betegek nagyon érzékennyé válnak és dühkitörésben fakadnak ki. Ilyen esetekben fontos, hogy bátorítsuk a betegeket, nehogy depresszióba essenek, vagy felhagyjanak minden reménnyel. Adjunk számukra reményt és biztassuk őket, hogy felépülnek.

Forrás: www.napidoktor.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12182 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x