Neked mi a domináns dósád? Élj aszerint és egészséges...
Címlap / Szépség-Egészség / Neked mi a domináns dósád? Élj aszerint és egészséges maradsz

Neked mi a domináns dósád? Élj aszerint és egészséges maradsz

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-08

Az ájurvéda, eltérően a legtöbb gyógyászati rendszertől, minden embert az ő egyéni testtípusa szerint gyógyít. Alapvetően 3 különböző emberi testtípust vagyis dósát különböztet meg, név szerint: váta-, pitta- és kapha-dósa. Az ájurvéda nem egy adott betegség gyógyítását tűzi ki célul, hanem minden egyes személyt - egyéni testtípusának figyelembevételével - juttat el a természetes belső egyensúly állapotába, amiben minden betegségtünet automatikusan megszűnik. Számold ki, mi a te dósád és élj aszerint - így fenntarthatod az egészséges egyensúlyt. 

Az egészség egész-ség, egység, egyensúly; a betegség az egyensúly megbomlása, a harmónia felborulása, a nyugalom hiánya (vö.: dis-ease). Az öngyógyítás azt jelenti, hogy észleljük az egyensúly felbomlását, majd megpróbáljuk helyreállítani azt. Mivel ez egy folyamatos dolog, életünk részévé kell, hogy váljon, tehát nem elég csak enni, tudnunk kell azt is, mit együnk ahhoz, hogy testünk belső egyensúlyát folyamatosan meg tudjuk tartani.

Az egyensúly: minden dósa esetében mást jelent
Testünk, ha egészséges, képes ellenálni a külső behatolóknak (baktériumok, vírusok stb.) és hatásoknak. A betegség, azaz a megbomlott egyensúly hatására mindez semmivé lesz. A lényeg tehát nem a tünetek kezelésében, hanem a probléma gyökerében, a belső egyensúlyban rejlik.A dósák megmutatják az alaptermészetünket és a kezelési lehetőségeket is

Éter és levegő elem alkotja a váta-dósát, a tűz és a víz alkotja a pitta-dósát, föld és víz a kapha-dósát. Az elemek és a dósák segítségével meghatározhatjuk minden ember alaptermészetét és az igényei szerinti egyéni kezelés irányvonalát. Egyéni alkatunk már születésünk pillanatában megvan és egész életünkön át állandó marad. Míg a domináns dósától függően 3 fő testtípus van, ezeknek kombinációi és változatai is előfordulnak, például lehetséges, hogy két dósa azonos erővel van jelen.

Nem tudod, mi a te dósád? Kattints ide és számold ki >>>

A táplálékok is rendszerezhetők íz, minőség és hatás szerint
Az egyéni testtípust meghatározó rendszerhez igazodóan minden emberi táplálék is besorolható ugyanebbe a rendszerbe. Tulajdonságaik szisztematikusan összhangban állnak ízükkel, alkotóelemeikkel, hevítő vagy hűtő hatásukkal, emésztés utáni hatásukkal és egyéb speciális képességeikkel. Eltérően a kémiai analízis bonyolultságától, amely gyakran a részletek homályába viszi az érdeklodőt, ez az egyszerű rendszer világossá teszi a táplálékok tulajdonságait, s így az emberek egyéni alkata szerinti alkalmazását.

Így állítható helyre az egyensúly
A kibillent egyensúlyt úgy kezeljük, hogy annak jellemzőivel ellentétes természetű táplálékot fogyasztunk. Étrendünknek ehhez kell igazodnia.


A kapcsolódási pont az emberi testtípusok, a dósák jellemzői és a táplálékok tulajdonságai között az íz. A hat alapíz (keserű, fanyar, csípős, savanyú, sós, édes) ugyanannak az 5 alapelemnek (éter, levegő, tűz, víz, föld) a kombinációjából tevődik össze: a keserű éter és levegő; a fanyar levegő és föld; pikáns levegő és tűz; a savanyú tűz és föld; a sós tűz és víz; az édes víz és föld.

Kiegyensúlyozó étrend
Ezzel meg is vannak az alapvető ismereteink ahhoz, hogy nekilássunk átalakítani táplálkozási szokásainkat úgy, hogy testünk olyan táplálékokat kapjon, ami egyensúlyban tartja. Szakszóval az ellensúlyozó étrendet anti-váta, anti-pitta, anti-kapha étrendnek hívják.

Az alábbi oldalon megtalálod a tápanyagok íz szerinti és energetikai besorolását, amelynek segítségével könnyen összeállítható a dósádnak megfelelő kiegyensúlyozó étrend >>>

Ha nincs kedved vagy időd a menü összeállításával bajlódni, próbáld ki a Vegafood testtípusnak megfelelő menüjét! A rendeléskor egy kattintással kigyűjtheted a te dósádat kiegyensúlyozó ételféleségeket.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 3775 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x