HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-17
Címlap / Szépség-Egészség / Fluor és a fogkrém

Fluor és a fogkrém

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-17

Fogorvoskutatók szerint az elmúlt években tapasztalható nagymértékű fogszuvasodás csökkenés a fluorid tartalmú fogkrémek elterjedésének köszönhető. 

 

Rendezvénynaptár
A fogkrémeknek nemcsak tisztító, hanem gyógyhatásuk is van/lehet: az ún. gyógyfogkrémek a dörzsölő- és habzóanyagon kívül még terápiás hatást kifejtő anyagokat is tartalmaznak. Ezek a fogkrémek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, baktériumellenes és savközömbösítő hatásuknál fogva mind a fogszuvasodás, mind a fogágybetegségek megelőzésére alkalmasak. A fogkrémek fejlődésének mind a mai napig az egyik mérföldköve volt a fluorid tartalmú fogkrémek megjelenése a 60-as évek közepén. A fluoridok - fluor más elemekkel és vegyületekkel alkotott sója - fogszuvasodást megelőző hatására a 1940-50-es években figyeltek fel az USA-ban.


A fluorid beépülve a fogzománcba ellenállóbbá teszi azt a fogszuvasodással szemben, másrészt gátolja a foglepedékben található baktériumok fejlődését. A fluoridok szisztémás alkalmazásának gondolata (ivóvíz fluorozás) után röviddel megjelentek az első fluoridos fogkrémek is. A hatás minden várakozást felülmúlt. Fogorvoskutatók szerint az elmúlt években tapasztalható nagymértékű fogszuvasodás csökkenés a fluorid tartalmú fogkrémek elterjedésének köszönhető.

Napjainkban a kutatások felgyorsultak és kiszélesedtek. Mára már egy sor vegyület előnyös tulajdonságairól győződtek meg a kutatók. A fogkőképződés megakadályozására pirofoszfát került a fogkrémbe: ez a vegyület megakadályozza a fogkőkristályok kialakulását, illetve a kialakuló fogkő sokkal lazább szerkezetű lesz, így könyebben eltávolítható a fogakról.

A fognyak túlérzékenységét a kálium-nitrát illetve ón-fluorid tartalmú fogkrémek és zselék hivatottak enyhíteni, a xylit tartalmú fogkrémek pedig a lepedékben és a nyálban található baktériumok számát igyekeznek csökkenteni.

Az utóbbi évek egyik új hatóanyaga a triklozán. Ez a széles spektrumú antiszeptikum már évtizedek óta alkotórésze különböző tisztálkodási szereknek (pl. szappan, tusfürdő), fogkrém alkotó összetevőként azonban csak az elmúlt években jelent meg. A triklozán gátolja a baktériumok szaporodását, így hatékonyan véd mind a fogszuvasodás, mind a fogágybetegségek ellen. Sajnos a foglepedék kialakulása már néhány órával a - legalaposabban elvégzett - fogmosás után is megkezdődik. Ennek megakadályozására a legmodernebb fogkrémek -Colgate Total- olyan hatóanyagot is tartalmaznak, amely a foghoz kötve meghosszabbítja a triklozán hatását, így biztosítva a baktériumellenes védelmet a fogmosások között is.

Manapság azonban, ismét egyre népszerubb a természetes életmód, a természetes hatóanyagok használata az élet minden területén. Igaz ez a szájápolásra, ezen belül a fogkrémek összetételére is, hiszen az utóbbi években megjelentek a gyógynövényes fogkrémek is.. A fogkrémekben lévo gyógynövények (pl. mirha, zsálya, eukaliptusz, kamilla) gyulladásgátló, fertőtlenítő és vérbőséget fokozó hatása kedvezően befolyásolja az íny állapotát, illetve természetes friss leheletet biztosít.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[6849]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x