Kerüld el a rohanó életmóddal felszedett pluszkilókat -...
Címlap / Szépség-Egészség / Kerüld el a rohanó életmóddal felszedett pluszkilókat - 9 tipp

Kerüld el a rohanó életmóddal felszedett pluszkilókat - 9 tipp

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-03

A karrierépítés nem csak stresszel, de elhízással is járhat: a feszített tempó mellett nincs idő az egészséges étkezésre és a megfelelő mozgásra. Vagy mégis?  

Naponta folyamatosan eleget teszünk a különböző elvárásoknak a munkahelyen és a családban, közben pedig lehet, hogy nem vesszük észre: egyre csak terebélyesedünk. Persze nem mindenki, aki keményen dolgozik, de sokan vannak, akik úgy érzik: nem képesek egyszerre a munkájukban és az egészségmegőrzésben is helytállni. 9 egyszerű módszer az életmód könnyebbé és nyugalmasabbá tételéhez.

A tartós ülőmunka több szempontból is egészségkárosító

A leginkább veszélyeztetettek az ülőmunkát végzők, hiszen a mai világunkra érvényes feszített munkatempó mellett egyáltalán nincs idő például az egészséges étkezésre és a megfelelő mozgásra. Az ülőmunkát végző emberek fizikai aktivitása nagyon minimális, s ha még egyhangú munkát is végeznek, akkor sokkal inkább hajlamosak a nassolásra, ezért fontos figyelni arra, hogy mit eszünk, mennyit és mikor. De hogyan álljuk meg a nassolást, amikor mindenütt egyre több az étel- és italautomata, előrecsomagolt, többnyire kalóriadús szendvicsekkel, csipszekkel, édességekkel? Önfegyelemmel. A mindennapi rohanásban nehéz az egészséges életmódot követni, de azért akaraterővel és egy kis odafigyeléssel ki lehet alakítani egy személyre szabott ritmust, amit aztán kis áldozatok árán tartani is lehet.

Alakítsunk ki nekünk – és a testünknek! – megfelelő egyéni szokásokat!
Ha valaki például ülőmunkát végez, akkor sokkal kevesebbet kell ennie, mint ha fizikai munkát végez, hiszen ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit felhasználunk, akkor az természetesen súlyfeleslegként rakódik le. Mindenkinek más és más az életritmusa, ezért eltérőek az igények is. Nem lehet azt mondani, hogy létezik egy általános egészségrecept, és sajnos létezik kényszer-evés is. Nincsenek tiltott ételek (hacsak nem beteg valaki), nem lehet például azt kijelenteni, hogy egy bizonyos fajta élelmiszert soha ne együnk. Sok mindentől függ, hogy mennyit hízunk és milyen hamar.
 
Hajlandóak vagyunk a testünkkel törődni?

Fontos, hogy mindenekelőtt az életszemléletünkön változtassunk. Ahhoz, hogy hosszú távon is jól érezzük magunkat, olyan életritmust kell kialakítani, amibe belefér a testünkről-lelkünkről való gondoskodás is.


Reggelizz úgy, mint egy király

De ha mégsincs rá időd, vagy nem szoktál, akkor is mindenképp kapj be legalább egy falatot. Alapszabály, hogy reggel enni kell valamit. Ez lehet akár egy szelet üres pirítós, keksz vagy sómentes pattogatott kukorica is - a lényeg, hogy felszívja a gyomorból a felgyülemlett savat, és egyensúlyba hozza a vércukorszintet. Ha valaki reggel rohan, akkor jó, ha már előző este összekészíti magának a reggelijét, a tízóraiját vagy az ebédjét, illetve némi gyümölcsöt,  aztán reggel csak felkapja és viheti magával. A címben említett mondás további részét is érdemes betartani: ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus – ebben a ritmusban az emésztőrendszerünk is könnyebben és hatékonyabban emészt.

Nyugalom, figyelem és mértéktartás – így étkezz!
Az sem mindegy, hogy milyen körülmények között eszünk. Az ebéd legyen nyugodt: semmi mással ne foglalkozzunk, csak az evéssel, a vacsora pedig kora este legyen és lehetőleg ne túl nehéz. Ha valaki mindezt huzamosan tartja - vagyis egyfajta rendet visz a mindennapjaiba -, akkor egy idő után a szervezete így igényli majd az ételeket is, és akkor minden ehető, amit csak az ember megkíván, nyilván mértékkel, vagyis ne együk túl magunkat.

Az ivás ugyanilyen fontos
Ugyanígy kell ügyelni a folyadékháztartásra is. Napi két-három liter folyadékot szinte kötelező lenne mindenkinek elfogyasztania. Erre a legideálisabb a víz, de kalkuláljuk be, hogy az ételek és a gyümölcsök is tartalmaznak folyadékot. Különösen fontos, hogy lefekvés előtt egy órával a vesét már ne terheljük meg innivalóval, ugyanúgy, ahogy a gyomrot sem étellel.
Tipp: Egyik kedvenc módszerem, hogy egy pohár ásványvizet iszom minden  étkezés előtt. Ez eltelíti a gyomrot, így kevesebb fér bele.


Méregtelenítő technikák: masszázs, szauna
Szintén ajánlatos egy héten egyszer masszőrhöz járni, aki jól átgyúrja a testet - ettől egy idő után a fogyás is beindul. Nem kerül többe, mint egy egészségtelen szendvics és egy üveg kalóriadús üdítő. A szauna szintén jótékony hatású, eltávolítja a salakanyagokat, tisztítja a testet-lelket, felüdít – havonta egyszer erre is érdemes áldozni.

Mozgás

A mozgással kapcsolatban reggel és este egy negyedóra mozgás is elég - akár otthon. A gyakorlatokat - hajlítgatás, szökdécselés - nyugodtan lehet nyitott ablaknál, akár a tévé előtt is végezni. Jó módszer még a lift helyett a lépcsőmászás és a napközbeni gyorsgyaloglás is.

Derítsük fel az esetleges lappangó fizikai vagy lelki okokat!
Az elhízásért persze nemcsak a zaklatott életmód és a nassolás okolható. Vannak, akiknek a pajzsmirigyük alulműködése okoz hízást, mások, valamilyen betegségükre szedett gyógyszerektől puffadnak vagy híznak meg. Sokan vannak olyanok is, akik a depressziójukat és szorongásaikat próbálják oldani a folytonos evéssel.

Egy bizonyos, akármitől hízunk, a súlyfelesleg valóságos bajokat is hoz, mert észrevétlenül kialakulhat a szív- és érrendszeri, a mozgásszervi vagy a cukorbetegség is. Érdemes tehát a tartósan, ámde fokozatosan a fentieknek megfelelő életmódot kialakítani.Dr. Szigethy Emma Ph.D
életmód-életvitel tanácsadó


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7775 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x