Egy varázslatos rendszer: a női hormonháztartás
Címlap / Szépség-Egészség / Egy varázslatos rendszer: a női hormonháztartás

Egy varázslatos rendszer: a női hormonháztartás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-29

A női meddőség okai sokfélék lehetnek és akár különböző kombinációkban is előfordulhatnak, de leggyakoribbak a hormonális eredetű problémák. Melyek a női meddőség okai, a gyakori, illetve ritkán előforduló, vagy rejtett betegségek, amelyek útjában állhatnak a sikeres teherbeesésnek? 

E témában Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosát kérdeztük szakértőként: „Ha a pár több, mint egy éve hiába próbálkozik azzal, hogy a vágyott terhesség létrejöjjön, jobb, ha mielőbb orvoshoz, meddőségi szakemberhez fordulnak. Ugyanis számos betegség - rendellenesség vagy zavar - okozhat meddőséget. Ne várjanak jelekre, mert a legtöbb betegség nem jár - fájdalmas - tünetekkel, és csak célzott termékenységi vizsgálatok során derülhet rá fény.”

Hormonális zavarok: a menstruációs ciklus és az ovuláció rendellenességei
Az ovuláció rendellenességeit a női meddőség leggyakoribb okaként tartjuk számon.
A diagnózis felállításában a kórtörténet, a hormonszint-meghatározások, a testhőmérséklet-változás elemzése és az ultrahang-diagnosztika egyaránt segít.
Az ovuláció rendellenességei megjelenhetnek a menzesz elmaradásában vagy szabálytalanná válásában. Az anovulációnak nevezett rendellenesség során a petesejtek vagy nem megfelelően fejlődnek, vagy pedig nem képesek a petefészekből kiszabadulni. Ezen betegek akár hónapokig nem menstruálnak, de előfordulhat az is, hogy megmarad a szabályos menzesz, mialatt a petefészekből nem szabadul ki a megtermékenyítésre alkalmas petesejt. Az anovuláció oka lehet táplálkozási rendellenesség, a hormonháztartás zavara, pajzsmirigy-működési zavar, inzulin rezisztencia stb., ám az esetek nagy részében az ok ismeretlen marad.
„A hormonális zavarok okainak palettája sajnos rendkívül színes. Hogy ezeket megértsük, az alapvető összefüggéseket is ismernünk kell: létezik egy olyan hormonális rendszer, amit az agy középpontjában elhelyezkedő agyalapi mirigy, az ún. hipofizis szabályoz. Az agyalapi mirigy fölött húzódik az agykéreg, melyről nagyon sokáig azt hittük, nincs komolyabb szabályozási mechanizmusa, azonban ma már tudjuk, hogy bizony nagyon is van.” - mondja Dr. Vereczkey Attila.Női hormonháztartás – bonyolult összjáték

Az agyban a hipotalamusznak nevezett terület másfélóránként egy megfelelő hormont termel, amely szabályozza az FSH (follikulus - tüsző - stimuláló hormon) és LH (luteinizáló hormon) termelését és a vérkeringésen keresztül a megfelelő szervekhez való eljutását. Ezek a hormonok további szabályozó hatással vannak a petefészek által termelt hormonok, az ösztrogén és a progeszteron működésére.
  • Az FSH serkenti a petefészekben az ösztrogén és a progeszteron termelését, elengedhetetlen a petefészekben a tüszők fejlődéséhez.
  • A luteinizáló hormon (LH) mind a tüszők növekedésében és sárgatestté alakulásában, mind pedig az ovulációban szerepet játszik.
  • Az ösztrogéneket a petefészek termeli és fontosak a tüsző növekedéséhez és fejlődéséhez.
  • A méhnyálkahártyának a ciklus első felében végbemenő fejlődéséhez, az ún. proliferációhoz szintén szükséges. Legnagyobb mennyiségben az ovuláció előtt termelődik.
  • A progeszteront a sárgatest termeli. Az ovuláció után fokozódik a termelődése, azonban az ovulációhoz is szükség van rá. A ciklus második felében, a sárgatest fázisban a méhnyálkahártya ún. szekréciós átalakulását idézi elő, mely megteremti a beágyazódás feltételeit.

A hormonális rendszer problémái
Tehát a nő biológiai ciklikusságának bonyolult és egyben nagyon érzékeny rendszerét, menstruációs ciklusát irányítja ez az endokrinológiai rendszer, mely kihat a nők hangulatára, lelkére, egyszóval mindenre. A női hormonális rendszer több helyen is sérülhet: előfordulhat agyi probléma, pulzusproblémák, nem beszélve a ciklikusságról. A hormontermelődés ugyanis a nap folyamán is ciklikusan változik, erre példa lehet az is, hogy ha valaki a szexet reggel, délelőtt vagy inkább este kívánja jobban. A férfiak tesztoszteron- szintje is ciklikusan változik, reggel jóval magasabb, mint bármely más napszakban, ezzel magyarázható, hogy ők reggel sokkal inkább aktívak szexuálisan. A nőknél is vannak ösztrogén- túlsúlyosabb napok, egy nőnél nagyon érdekes például az ösztrogén- tesztoszteron túlsúly a szexualitás (libidó) szempontjából, mivel a tesztoszteron, azaz a férfi nemihormon abszolút libidófokozó.


A női hormonok ezeken kívül más folyamatokra és szervekre is hatnak, így például a bőrünkre is. Amikor valaki öregszik, akkor a petefészek kezd kifáradni. A petefészeknek két nagyon fontos funkciója van: petesejtet - ami a fogantatáshoz kell - és hormont, egészen pontosan ösztrogént - ami a női szépséghez, frissességhez is kell - és progeszteront termel. Tehát ha valaki öregszik, és a petefészke már kevésbé jól működik, és így az ösztrogén szintje is csökkenni kezd:  ezért ráncosodik a bőrünk, hullik a hajunk, ezért enged el a kötőszövet és ereszkedik meg a mell.  Ha viszont pótoljuk az ösztrogént (hormonpótlás), akkor a szervezet - egy időre - szinte azonnal vissza tud állni majdnem „fiatalkori” állapotába. Természetesen ezen kezelések megkezdése előtt több fontos vizsgálatot kell elvégezni, hiszen a hormonális kezelés nem minden esetben alkalmazható.

POF ( Premature Ovarian Failure) szindróma
A POF vagyis a  korai petefészek- leállás  lényege, hogy a petefészek a páciens húsz- harminc éves korában már úgy működik, mint idős korban, és szépen lassan leáll. Erre bizonyos hormonszintek méréséből lehet következtetni: a petefészket az agyalapi mirigy által termelt FSH- hormon szintjével meg lehet határozni azt, hogy milyen a petefészek működése, mennyire friss. Az AMH (Anti Müllerian Hormon) pedig jól jelzi a petefészekben még meglévő petesejtek alacsony számát.
Furcsa, de találó hasonlattal élve: ”Ez úgy működhet, mintha lovas kocsin ülnénk, s mikor fáradnak a lovak, egyre jobban kell ostoroznunk a jószágokat, hogy az iramot tartani tudjuk. Itt szinte ugyanez a helyzet: ha a petefészek fárad, akkor az agyalapi mirigynek fokozottan kell termelnie az FSH- hormont ahhoz, hogy ugyanazt a szintet tudja hozni. Egy ideig erre a teljesítményre képes a hormonrendszer, de egy idő után kifárad, kimerül, és működése leáll. ”- magyarázza a főorvos úr.

A szinkron működés is fontos
Meddőség akkor is kialakulhat, hogy a méhnyálkahártya szinkron működése eltér az ovulációtól: az illető hölgy ovulál, de a méhnyálkahártya nincs a megfelelő állaptban, nem érett vagy már túlérett, vagy már lecsengő fázisban van, esetleg még nem épült fel, s így nem befogadóképes. Ilyen szempontból a szinkronitás, az időzítés is fontos tényező a reprodukciós folyamatban.

Képek:
piqs.de: Nils Mehlhorn - Brown Eyed Girl 2
piqs.de: Tania - Lady in white 2
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 13588 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x